Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Επιμένουν οι φανατικοί να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί!

Διέψευσε η Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας ότι ο κ. Ερντογάν για να παρεμποδίσει τη μείωση των ψήφων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, θα ανοίξει την Αγιά Σοφιά στο προσκύνημα (ναμάζι).

Ταυτόχρονα όμως ξεκίνησε καμπάνια από ακραίους για να προσευχηθούν  στις 31 Μαΐου στην Αγια Σοφιά.


Συγκεκριμένα μετά την έκταση που πήρε η πληροφορία περί των ύπαρξης σχεδίων του κ Ερντογάν πως κατά την «Εκδήλωση για την Άλωση» που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Γενίκαπι της Κωνσταντινούπολης, επρόκειτο να δώσει ''την χαρμόσυνη είδηση για το άνοιγμα της Αγιά Σοφιάς στο προσκύνημα'',  έγινε διάψευση από την Προεδρία της Δημοκρατίας αναφορικά με τον ισχυρισμό αυτό - διάψευση που προβάλει η  Cumhurriyet και η  ιστοσελίδα του CNNTurk.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που έγινε από πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας , αναφέρθηκαν τα εξής :

«Στην ημερήσια διάταξη και στο πρόγραμμα του Προέδρου μας δεν υπάρχει θέμα το οποίο έχει σχέση με την Αγιά Σοφιά. Οι ισχυρισμοί που κυκλοφόρησαν αναφορικά με τον Πρόεδρό μας, σε σχέση με την Αγιά Σοφιά είναι όλοι εξωπραγματικοί».

Να θυμίσουμε ότι είχε αναφερθεί ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν λίγο πριν από τις εκλογές, για να μπορέσει να πάρει τις ψήφους του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ και τις ''Εθνικής Συμμαχίας'' θα χρησιμοποιήσει το ατού της Αγιά Σοφιάς. Επίσης, και ορισμένοι δημοσιογράφοι είχαν συνηγορήσει με την πληροφορία αυτή. 

Αναλυτικά λεγόταν ότι λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ο κ. Ερντογάν - που θέλει να ενισχύσει το ΑΚΡ και το κάνει με έμφαση - ενδέχεται να προβεί σε κάποια έκπληξη που θα έχει απήχηση σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμα και δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στην εξουσία, όπως ο Μεχμί Κουρού, ο Ιμπραχίμ Καραγκιούλ και ο Νεβζάτ Τσιτσέκ, αναφερόταν ότι στην «Εκδήλωση για την Άλωση», αύριο στο Γενικαπί θα γινόταν έκκληση για ναμάζι (προσευχή ) στην Αγια Σοφιά, η οποία, μετά την Άλωση, είχε μετατραπεί από εκκλησία σε τέμενος και μετά την κήρυξη της τουρκικής Δημοκρατίας, σε μουσείο.

Πρόκληση από τον ''Σύνδεσμο Νεολαίας Ανατολίας''

Όμως μετά την προσδοκία που προέκυψε, για το ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει πως η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει στο προσκύνημα, ο ''Σύνδεσμος Νεολαίας Ανατολίας'', προέβη σε έκκληση για το ναμάζι με το σύνθημα «Πάρε το σετζαντέ σου κι έλα» (σ.σ. σεντζαντές είναι το μικρό χαλάκι πάνω στο οποίο γίνεται η προσευχή).

Ο Σύνδεσμος ανακοινωσε : «Εμείς, όπως χθες, έτσι και σήμερα συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την Αγιά Σοφιά με όλη τη δύναμή μας και περιμένουμε το ναμάζι που θα γίνει στις 31 Μαΐου στις 04.00 στην Αγιά Σοφιά».
defencenet.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr