Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Αναβιώνει η Παναγία του Καγιάντιπι στη Νικόπολη του Πόντου (ΦΩΤΟ)

Τη θέση που της αξίζει στην καρδιά χριστιανών –και των τουριστών γενικότερα– παίρνει σιγά-σιγά η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Καγιάντιπι (των Βράχων), στη Νικόπολη του Πόντου καθώς μετά την αναπαλαίωσή της βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Το ιστορικό μοναστήρι, ένα από τα αρχαιότερα του Πόντου, αφού έμεινε επί δεκαετίες έρμαιο στις διαθέσεις των αρχαιοκαπήλων και των λαθρανασκαφέων, οι τοπικές δημοτικές και κρατικές Αρχές αποφάσισαν να το αναπαλαιώσουν και να βελτιώσουν την πρόσβαση, με σκοπό την προσέγγιση τουριστών.

Ο Διευθυντής Τουρισμού της Νομαρχίας Κερασούντας, που υπάγεται η Επαρχία Νικοπόλεως, Κεμάλ Γκιουργκεντζή δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, πως το μοναστήρι της Παναγίας είναι ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο στο δρόμο που ενώνει τον Πόντο με την Κεντρική Ανατολία και ότι η πολιτεία έχει κάνει τις ενέργειες που πρέπει, όπως διαμόρφωση του χώρου και των δρομολογίων, χώρους παρατήρησης, κρήνες κ.τλ., για να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες.

Ο Τούρκος αξιωματούχος κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί το μοναστήρι και να απολαύσει το μνημείο και την υπέροχη θέα.

Πριν από ένα χρόνο ο δήμαρχος Νικοπόλεως Σαχίν Γιλαντζί είχε δηλώσει ότι στα όρια του δήμου υπάρχει και μια άλλη Παναγία Σουμελά που περιμένει τον κόσμο!

«Στη Νικόπολη υπάρχει το μοναστήρι της Παναγίας, που είναι αδελφό εκείνου της Παναγίας Σουμελά. Μαθαίνουμε ότι η Σουμελά, που εξασφαλίζει σοβαρό εισόδημα στην πατρίδα μας από τον τουρισμό που προσελκύει, θα παραμείνει κλειστή για τους επισκέπτες για πολύ καιρό, λόγω επισκευών. Εναλλακτικός τόπος επίσκεψης είναι η μονή της Παναγίας, στο Καγιάντιπι της Νικοπόλεως. Έχει μεγάλη αξία και περιμένουμε να την ανακαλύψουν οι τουρίστες και να δείξουν μεγάλο ενδιαφέρον» είπε πει τότε.

Τα λόγια του δυστυχώς αποδείχθηκαν προφητικά, όπως προκύπτει από το αποκλειστικό ρεπορτάζ του pontos-news.gr που μίλησε με τον επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Τραπεζούντας Αλί Αϊβάζογλου (Ali Ayvazoğlu) αλλά και την ανακοίνωση της Μεγάλης Πρωτοσυγκελλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.







pontos-news.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr