Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες και ο τρίτος συχνότερος στους άνδρες.
Εργαστηριακά πειράματα Αμερικανών ερευνητών έδειξαν ότι συστατικά που περιέχονται σε ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο, μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι στη μάχη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ο επίκουρος καθηγητής Διατροφικής Επιστήμης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Τζάιραμ Βαναμαλα, και οι συνεργάτες του χώρισαν 52 ποντίκια με καρκίνο παχέος εντέρου σε τρεις ομάδες, περιλαμβανομένης της ομάδας ελέγχου και των ομάδων που σιτίστηκαν είτε με συστατικά από σταφύλια ή την αντιφλεγμονώδη ουσία sulindac.
Η συχνότητα των όγκων κατεστάλη κατά 50% στα ποντίκια που κατανάλωσαν συστατικών σταφυλιών μόνο, ποσοστό όμοιο με αυτό της ομάδας που πήρε sulindac, η οποία έχει ήδη διαπιστωθεί ότι μειώνει σημαντικά τον αριθμό των καρκινικών όγκων στους ανθρώπους.
Όπως δήλωσε ο Δρ Βαναμαλα, «η ρεσβερατρόλη που εντοπίζεται στα κουκούτσια και το φλοιό των σταφυλιών μπορεί να μας οδηγήσει σε θεραπείες για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο συνδυασμός ρεσβερατρόλης και εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού είναι πολύ αποτελεσματικός στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Και το καλύτερο είναι ότι ο συνδυασμός αυτός δεν είναι τοξικός για τα υγιή κύτταρα».
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν χορήγησαν ξεχωριστά σε μικρές δόσεις ρεσβερατρόλη και εκχύλισμα από σπόρους σταφυλιού δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά στην καταστολή των καρκινικών βλαστοκυττάρων, εν αντιθέσει με τη συνδυαστική χορήγησή τους.
«Η συνδυαστική δράση των δύο, όμως, μας δίνει στοιχεία για το γιατί οι κυτταρικές καλλιέργειες που εκτέθηκαν σε φυτικά συστατικά είχαν χαμηλότερη συχνότητα καρκίνου παχέος εντέρου. Μοιάζει πολύ με τη διατροφή με βάση φυτικά συστατικά που κάνουν πολλοί άνθρωποι, κάνοντας καλό στην βακτηριακή βιοποικιλότητά τους, αλλά και στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων», συμπληρώνει ο Δρ Βαναμαλα.
Διευκρίνισε πάντως ότι η μελέτη πρέπει να συνεχιστεί αφού πρέπει να κατανοηθεί πλήρως ο μηχανισμός πίσω από τις αντικαρκινικές ιδιότητες του εκχυλίσματος σταφυλιού, καθώς και άλλων φρούτων και λαχανικών.
Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMC Complementary and Alternative Medicine.
onmed, vimaorthodoxias
Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr
Εργαστηριακά πειράματα Αμερικανών ερευνητών έδειξαν ότι συστατικά που περιέχονται σε ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο, μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι στη μάχη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ο επίκουρος καθηγητής Διατροφικής Επιστήμης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Τζάιραμ Βαναμαλα, και οι συνεργάτες του χώρισαν 52 ποντίκια με καρκίνο παχέος εντέρου σε τρεις ομάδες, περιλαμβανομένης της ομάδας ελέγχου και των ομάδων που σιτίστηκαν είτε με συστατικά από σταφύλια ή την αντιφλεγμονώδη ουσία sulindac.
Η συχνότητα των όγκων κατεστάλη κατά 50% στα ποντίκια που κατανάλωσαν συστατικών σταφυλιών μόνο, ποσοστό όμοιο με αυτό της ομάδας που πήρε sulindac, η οποία έχει ήδη διαπιστωθεί ότι μειώνει σημαντικά τον αριθμό των καρκινικών όγκων στους ανθρώπους.
Όπως δήλωσε ο Δρ Βαναμαλα, «η ρεσβερατρόλη που εντοπίζεται στα κουκούτσια και το φλοιό των σταφυλιών μπορεί να μας οδηγήσει σε θεραπείες για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο συνδυασμός ρεσβερατρόλης και εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού είναι πολύ αποτελεσματικός στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Και το καλύτερο είναι ότι ο συνδυασμός αυτός δεν είναι τοξικός για τα υγιή κύτταρα».
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν χορήγησαν ξεχωριστά σε μικρές δόσεις ρεσβερατρόλη και εκχύλισμα από σπόρους σταφυλιού δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά στην καταστολή των καρκινικών βλαστοκυττάρων, εν αντιθέσει με τη συνδυαστική χορήγησή τους.
«Η συνδυαστική δράση των δύο, όμως, μας δίνει στοιχεία για το γιατί οι κυτταρικές καλλιέργειες που εκτέθηκαν σε φυτικά συστατικά είχαν χαμηλότερη συχνότητα καρκίνου παχέος εντέρου. Μοιάζει πολύ με τη διατροφή με βάση φυτικά συστατικά που κάνουν πολλοί άνθρωποι, κάνοντας καλό στην βακτηριακή βιοποικιλότητά τους, αλλά και στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων», συμπληρώνει ο Δρ Βαναμαλα.
Διευκρίνισε πάντως ότι η μελέτη πρέπει να συνεχιστεί αφού πρέπει να κατανοηθεί πλήρως ο μηχανισμός πίσω από τις αντικαρκινικές ιδιότητες του εκχυλίσματος σταφυλιού, καθώς και άλλων φρούτων και λαχανικών.
Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMC Complementary and Alternative Medicine.
onmed, vimaorthodoxias
Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr