Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Η εορτή της Παναγίας της Τρυπητής (ΦΩΤΟ)

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος η μνήμη της πολιούχου του Αιγίου, Παναγίας Τρυπητής, στο Ιερό Προσκύνημα της οποίας συνέρρευσαν το τελευταίο διήμερο χιλιάδες πιστοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα Της και να ζητήσουν τη βοήθειά Της.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν προχθές, οπότε και στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο, συμπαραστατουμένου υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σύρου, Άνδρου, Τήνου και Μυκόνου κ. Δωροθέου και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου.

Ακολούθησε Αγρυπνία με Παράκληση, την οποία παρακολούθησε  πλήθος πιστών και που ολοκληρώθηκε περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα.

Χθες, ανήμερα της εορτής, της Παναγίας Τρυπητής τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε από άμβωνος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε με λόγια γλυκά για την Υπεραγία Θεοτόκο.

Η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Τρυπητής ξεκίνησε λίγο πριν τις 11π.μ. με την εκκίνηση της πομπής από το Ιερό Προσκύνημα. Μαθητές, φιλαρμονικές και πρόσκοποι συνόδευσαν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Τρυπητής (για πρώτη φορά χωρίς στρατιωτικά αγήματα λόγω του τριημέρου πένθους που έχει κηρυχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον άδικο χαμό τού Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου).

Μέσω της καθιερωμένης διαδρομής (Ζωοδόχου Πηγής, Μιχαλοπούλου, Κλ. Οικονόμου, Ερμού, Ασημάκη Φωτήλα), η πομπή των σχολικών και προσκοπικών τμημάτων, υπό τη μουσική υπόκρουση των Φιλαρμονικών Αιγίου, Ακράτας, Αιγείρας και μπάντας της ΕΛ.ΑΣ., έφτασε μισή ώρα αργότερα στην Πλατεία Αγίας Λαύρας, όπου αναπέμφθηκε δέηση και ακολούθως ο φιλοξενούμενος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος εξεφώνησε την πανηγυρική ομιλία.

Μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου τον οποίο έψαλαν κλήρος και λαός, και ενώ οι καμπάνες των γύρω Ιερών Ναών χτυπούσαν χαρμόσυνα, η Ιερά Εικόνα τοποθετήθηκε σε όχημα ανοιχτού τύπου τής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου, για να πραγματοποιήσει τον καθιερωμένο γύρο σε κεντρικές οδούς της πόλης, όπου εκατοντάδες πιστοί με ευλάβεια και συγκίνηση απέδωσαν τιμές στην Προστάτιδα της πόλεώς μας κρατώντας αναμμένα κεριά και ραίνοντας τους δρόμους με ροδοπέταλα.

Λίγο μετά τη 1μ.μ. η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Τρυπητής κατέληξε στο Ιερό Προσκύνημα, στο κέντρο του οποίου θα παραμείνει μέχρι αύριο, Κυριακή του Θωμά, προς διάθεση των ευλαβών προσκυνητών. Στις 7μ.μ. της ίδιας ημέρας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου θα ψαλλούν χαιρετισμοί και παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, μετά το πέρας των οποίων η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Τρυπητής θα τοποθετηθεί και πάλι στον θρόνο Της.

Τις φετινές εκδηλώσεις της Παναγίας Τρυπητής τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, οι βουλευτές Αχαΐας κ. Ανδρέας Κατσανιώτης και κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, οι πρώην υπουργοί κ. Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος και κ. Γεώργιος Μαυραγάνης, οι πρώην βουλευτές κ. Αθανάσιος Νταβλούρος, κ. Νικόλαος Οικονομόπουλος και κ. Νατάσα Ράγιου, πολιτευτές, ο δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Μπούνιας, οι αντιδήμαρχοι κ. Βασιλική Ψυχράμη, κ. Βασίλειος Χριστόπουλος και κ. Γεώργιος Γιοβάς, ο πρώην δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Ευστάθιος Θεοδωρακόπουλος, ο σύμβουλος της υπουργού Τουρισμού κ. Πέτρος Δαδιώτης, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι Δημοτικών Κοινοτήτων, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, συλλόγων και σωματείων της Αιγιάλειας, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την Ιερά Μητρόπολή μας διενεμήθησαν δωρεάν, ως πατρική ευλογία προς τον ιερόν Κλήρο και τον ευσεβή λαό, συνολικά 600 (300 την παραμονή και άλλα 300 την ημέρα της εορτής) αντίτυπα του βιβλίου «Παναγία η Τρυπητή – Η Κυρά του Αιγίου», στο οποίο εμπεριέχεται και το dvd με τίτλο «Η Κυρά του Αιγίου» που δημιούργησαν μαθητές και μέλη της χορωδίας του 1ου Γυμνασίου Αιγίου.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος:

«Η Παναγιά ας βοηθήσει το δύσμοιρο έθνος μας»

«Ο Κύριός μας με την Ανάστασή του μας χάρισε ζωή. Έπαψε να υπάρχει ο θάνατος, έπαψε να υπάρχει η λύπη και όλα πλέον είναι καινούργια μέσα στην αναστάσιμη χαρά. Η Παναγιά ας είναι λοιπόν βοήθεια όλων μας, ας είναι βοήθεια του καθενός μας, μα κυρίως του δύσμοιρου έθνους μας που ταλαιπωρείται και υποφέρει από πολλά δεινά και, δυστυχώς, από πολλούς από εμάς!», ήταν το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρεσθένης, λίγο πριν ολοκληρωθεί ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος:

«Η Χάρις της Παναγίας μάς αγκαλιάζει όλους!»

«Μέσα σε αυτή την λαμπροφόρο αναστάσιμη περίοδο, ο δαφνοστολισμένος ναός της Παναγίας Τρυπητής, της Κυράς του Αιγίου, μας κάλεσε προκειμένου να Την τιμήσουμε αλλά και να Την ευχαριστήσουμε, εκφράζοντας ο καθένας με τον τρόπο του την ευγνωμοσύνη μας για τις πολλές και άφθονες δωρεές Της στη ζωή μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η χάρις τής Παναγίας μάς αγκαλιάζει όλους αφού μας αξίωσε να έρθουμε εδώ να δοξάσουμε το όνομά Της και τον Αναστάντα Κύριο».

Και συνέχισε ως εξής: «Η Ανάσταση του Κυρίου είναι η νίκη της ζωής εναντίον του θανάτου και ο ελληνικός λαός έχει βαθιά χαραγμένη την πίστη. Οι Έλληνες όπου γης εόρτασαν το Πάσχα δηλώνοντας για μία ακόμη φορά την Ορθόδοξη ταυτότητα και την προσήλωση στις αιώνιες αξίες και παραδόσεις, όπως τις παραλάβαμε από τους Αγίους Αποστόλους, τους Αγίους Πατέρες, τους Αγίους Μάρτυρες, από τους πατέρες μας που μας άφησαν το κερί της Αναστάσεως αναμμένο και έχουμε υποχρέωση να το διατηρήσουμε έτσι όπως μας το έδωσαν ως ιερά παρακαταθήκη. Για μας τους Έλληνες, η Ανάσταση του Χριστού είναι ο λόγος της υπάρξεώς μας, το φως της ζωής μας. Η αθρόα προσέλευση του κόσμου στους ναούς και η προσευχή είναι η πιο ηχηρή απάντηση σε όσους θέλουν να γκρεμίσουν τον Θεό από τις καρδιές των ανθρώπων και να οδηγήσουν τον άνθρωπο στην απελπισία. Ενωμένοι εν πνεύματι του Αναστάντος Χριστού να αντιμετωπίσουμε τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την Ιστορία, τον Πολιτισμό, τα ήθη, τις παραδόσεις και την πνευματική μας ακεραιότητα. Παρακαλούμε την Παναγία Τρυπητή μέσα από την καρδιά μας, να μας βοηθήσει σε αυτή την ώρα, να βοηθήσει τον λαό μας στην αδυναμία του, να φανεί δυνατός στην πενία του, να βρει στήριγμα στον πόνο, στην απελπισία να βρει την ουράνια ελπίδα, στη δύσκολη πορεία του τον προορισμό, να φωτίσει τα παιδιά μας ώστε να βρουν το δρόμο τής σωτηρίας».
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος:

«Η Κυρά του Αιγίου, ως καλή μάνα, πάντα θα σας προστατεύει»

«Η Παναγία σήμερα μάς κάλεσε για να αντλήσουμε μέσα από Αυτήν ιάματα και θαύματα, για να θεραπεύσουμε το ίσως ασθενές σαρκίον μας αλλά και να φωτίσουμε την οδοιπορία της ζωής μας. Ο μεν τάφος του Χριστού είναι ζωογόνος γιατί μέσα από αυτόν ανέστη η ζωή, αλλά και η ίδια η μητέρα του, η Παναγία μας, είναι Ζωοδόχος Πηγή, διότι Αυτή είναι που γέννησε τη ζωή. Έτσι, μας βοηθά σε κάθε μας πτώση να βρίσκουμε τη δύναμη να λαμβάνουμε καινούριες πνευματικές εσωτερικές αντοχές, για να μην εκτροχιάζεται η πορεία μας, αλλά για να βρίσκουμε πάντοτε τον δρόμο και να λαμβάνουμε το μήνυμα της Αναστάσεως», τόνισε αρχικά ο κ. Δωρόθεος.

Χαρακτήρισε την Αιγιάλεια ως μία ευλογημένη περιοχή του Μοριά που  –όπως είπε– γέννησε Ήρωες και Αγίους οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους και για του Χριστού την πίστη την Αγία και για της Πατρίδος την Ελευθερία. Επίσης, δανειζόμενος τα λόγια των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Αιγίου που δημιούργησαν το ντοκιμαντέρ για την Παναγία Τρυπητή αποκαλώντας την «Η Κυρά του Αιγίου», είπε πως εννοούν τη νοικοκυρά, την καλή οικοδέσποινα, τη μάνα που μας σκεπάζει και μας προστατεύει.

«Βλέποντας την στοργική γλυκιά ματιά της, αυτή την μητρική ματιά που σκέπασε το γένος μας ως Υπέρμαχη Στρατηγός και την στοργή με την οποία σκεπάζει κάθε άνθρωπο, λέω ΄΄ναι, είχαν δίκιο τα παιδιά΄΄. Αυτή είναι η Παναγία Τρυπητή, η Κυρά του Αιγίου! Αυτή σας είχε στην αγκαλιά Της, όχι μόνο σε δύσκολες στιγμές όταν ο κίνδυνος βρισκόταν πάνω από το Αίγιο, αλλά και σήμερα και πάντοτε, η Κυρά του Αιγίου ως καλή και στοργική μάνα θα σας προστατεύει. Και εσάς αλλά και την πατρίδα μας, την πολύπαθη από δυσκολίες και κινδύνους, από τις ανάγκες και τις συμφορές της», σημείωσε ακόμη, προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Χθες και σήμερα, η παρουσία σας έχει αιχμαλωτίσει την καρδιά μας! Η καθαρή ματιά σας, η ευσέβειά σας, η θέλησή σας να προσκυνήσετε την Παναγία μας, να ανάψετε το κερί σας και να πάρετε από την ιλαρή αναστάσιμη φλόγα, δύναμη και να φωτίσετε τη ζωή σας, την ψυχή σας και τα έργα σας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πτώση του μαχητικού αεροσκάφους και τον θάνατο του αξιωματικού της Αεροπορίας που βύθισε στο πένθος την χώρα, τονίζοντας πως οι Θερμοπύλες δεν παραδίδονται αλλά φυλάσσονται, ακόμη κι αν χρειαστεί να χαθούν οι φύλακες… « Όπως και με τις δύο οικογένειες που ζουν την αποστέρηση των παιδιών τους που άδικα φυλάσσονται στην Τουρκία, ακόμη και τότε, αυτή η δύναμη της πίστεως είναι που μας κάνει να στεκόμαστε όρθιοι και να βλέπουμε μπροστά», επισήμανε για να κλείσει την ομιλία του μεταφέροντας τις ευλογίες της Παναγίας της Τήνου και ευχαριστώντας τον σεπτό Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση και την φιλοξενία.
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος: «Ας κρατήσουμε για πάντα την πίστη μας!»

«Εγώ πρέπει να σας ευγνωμονώ γιατί ήρθατε και λαμπρύνατε με την παρουσία σας την γιορτή της Παναγίας μας. Σας ευχαριστώ όλους τους Ιεράρχες γιατί με τις προσευχές σας στηρίξατε τις δικές μας προσευχές που είμαστε μικροί και αδύναμοι. Με την παρουσία σας ενισχύσατε την πίστη αυτών των ανθρώπων και ελπίζω να κρατήσουν την πίστη τους πάντοτε στην ζωή τους», ανέφερε από την κεντρική πλατεία τού Αιγίου ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος.

dogma

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr