Τρίτη 16 Μαΐου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Τουρκία κινείται στα όρια του «θερμού επεισοδίου» – Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες στο Αιγαίο

Για όσους στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κατάλαβαν τι ακριβώς εννοούσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν λέγοντας στον Αλέξη Τσίπρα πώς θέλει «πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης»...
σπεύδοντας να σχολιάσουν πώς τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου συνιστούν παραπληροφόρηση, ήρθαν χθες οι Ένοπλες Δυνάμεις της γείτονος να το καταστήσουν σαφές.

Προκλητικότητα σαν τη χθεσινή, κατά τη διάρκεια τουρκικής άσκησης στο Αιγαίο είναι πρωτοφανής. Από την ανάπτυξη των ναυτικών δυνάμεων και τον επιχειρούμενο «ναυτικό αποκλεισμό» ελληνικών νησιών μέχρι τις παραβιάσεις που χτύπησαν «κόκκινο και τις εμπλοκές στις οποίες αναγκάστηκαν τα ελληνικά αεροσκάφη προκειμένου να απαντήσουν στη θρασύτητα των Τούρκων χειριστών των μαχητικών F-16.

Η κατάσταση αυτή που δημιουργήθηκε χθες και ξεκίνησε από την πρόκληση στο Αγαθονήσι με τις δύο τουρκικές πυραυλακάτους ήταν τόσο ρευστή που θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε κάποιο ατύχημα ή να εξελιχθεί η προκλητικότητα της Άγκυρας σε ελληνοτουρκική κρίση.

Να σημειώσουμε πώς όταν οι δύο πυραυλάκατοι άρχισαν να περικυκλώνουν το Αγαθονήσι και να αγνοούν τις κλήσεις μέσω ασυρμάτου να εγκαταλείψουν τα εθνικά χωρικά ύδατα διατάχθηκαν μία πυραυλάκατος και μία κανονιοφόρος του ΠΝ να σπεύσουν άμεσα στο σημείο. Αυτό σημαίνει σαφέστατα κλιμάκωση. Μία απάντηση από την τουρκική πλευρά θα μπορούσε να πυροδοτήσει «θερμό επεισόδιο» στην περιοχή, ιδίως όταν δεκάδες πολεμικά πλοία της Τουρκίας και της Ελλάδας βρίσκονταν αναπτυγμένα στο Αιγαίο.

Πληροφορίες ωστόσο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν πώς και οι επόμενες ημέρες είναι επικίνδυνες, αφού τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή οι τουρκικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην άσκηση «Θαλασσόλυκος» θα συνεχίσουν να κάνουν γυμνάσια στο Αιγαίο. Από τη Λήμνο και μέχρι το Καστελόριζο. Η άσκηση ολοκληρώνεται στις 29 Μαΐου.

Οι Τούρκοι λοιπόν έδειξαν χθες πώς είναι έτοιμοι να ανάψουν τη σπίθα που μπορεί να προκαλέσει «φωτιά» στο Αιγαίο. Κυρίως όμως ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτά που ο Ρ.Τ. Ερντογάν είπε στον Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, δηλαδή ότι αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και την κυριαρχία νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου που θέλησαν να περιορίσουν τα περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας, προφανώς δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει και ποια είναι τα μηνύματα που στέλνονται από την απέναντι πλευρά.

Στο πλαίσιο της «Θαλασσόλυκος», πληροφορίες αναφέρουν πώς στο Αιγαίο έχουν βγει περίπου 70 μονάδες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες κινούνται από τη Λήμνο έως τη Ρόδο και το Καστελόριζο. Έχουν δεσμευτεί επίσης περιοχές για αεροναυτικά γυμνάσια, όπως επίσης και έχουν εκδοθεί Subnote για ασκήσεις υποβρυχίων.

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτελούν διάφορα σενάρια με κύριο αυτό του «ναυτικού αποκλεισμού» των ελληνικών νησιών, μεγάλων όπως είναι η Χίος, αλλά νησιών το status quo των οποίων συνεχώς αμφισβητεί όπως το Καστελόριζο, το Αγαθονήσι, και το Φαρμακονήσι. Σε συνεργασία δε με τα αεροσκάφη τους κάνουν προσβολές νησιών του Αιγαίου ή και επιχειρήσεις που προσομοιάζουν στην προετοιμασία αποβατικών ενεργειών.

Σε απάντηση, πλοία και υποβρύχια του ελληνικού Στόλου έχουν ρίξει «δίχτυ» ασφαλείας στο Αιγαίο και είναι έτοιμα να προασπίσουν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως επίσης και οι Πολεμικές Μοίρες βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αναχαιτίσουν τα τουρκικά F-16 που εισέρχονται στο FIR Αθηνών παράνομα και φέροντας όπλα.

Σε ένα μπαράζ προκλήσεων χθες, 20 τουρκικά F-16, εκ των οποίων τα περισσότερα οπλισμένα (14), 5 κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 και 19 ελικόπτερα που απονηώθηκαν από πλοία, σημείωσαν 37 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 141 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι χειριστές των τουρκικών F-16 έδειξαν μία επιθετική συμπεριφορά με συνέπεια να προκληθούν και 9 σκληρές αερομαχίες.

Καταγραφή 141 παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μέσα σε μία ημέρα δεν έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια. Η τελευταία μεγαλύτερη ήταν 126 παραβιάσεις. Αντιλαμβάνεται κανείς από τον μεγάλο αυτό αριθμό την ένταση που προκαλεί στο Αιγαίο η Άγκυρα με στόχο να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα που έχει ως χώρα. Το «χαστούκι» στον Ερντογάν από τον Τράμπ είναι δεδομένο και η Τουρκία κάνει συνεχώς βήματα προς την απομόνωση. Όσον συμβαίνει αυτό η ένταση στο Αιγαίο θα αυξάνεται.

pentapostagma.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr