Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Δανειστές και κυβέρνηση συζητούν «κούρεμα» 50% για χρέη σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και τράπεζες

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές μία λύση για τα χρέη, όχι μόνο στην Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή γενικά στο Δημόσιο, αλλά και στις τράπεζες.
Αυτή θα αφορά σε «κούρεμα» των χρεών ως και κατά 50%, αλλά και εξόφληση του υπολοίπου χρέους σε δεκάδες δόσεις και σε βάθος χρόνου.

Το θετικό της υπόθεσης είναι πώς η διαγραφή κατά 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τράπεζες, Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και προμηθευτές που εξετάζεται στο πλαίσιο της συζήτησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπήκε στο τραπέζι από τους ίδιους τους δανειστές προκειμένου οι 400.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες να καταφέρουν να αποπληρώουν έστω ένα μέρος των χρεών τους. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

«Έγινε αναλυτική συζήτηση προκειμένου να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και διασφάλισης του Δημοσίου ως προς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν οι επιχειρήσεις» ανέφεραν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές μετά τη λήξη της συνάντησης.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πώς οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να έχουν συνάντηση για το θέμα και με τις τράπεζες καθώς υπάρχει ένα ζήτημα αν η διαγραφή θα γίνεται υπολογίζοντας το χρέος από το αρχικό κεφάλαιο ή μόνο το χρέος που προκύπτει από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Οι δανειστές μάλιστα ζήτησαν να μην υπάρχουν καν εξαιρέσεις στο ποια θα είναι τα χρέη που κουρεύονται ωστόσο από την ελληνική πλευρά μπήκε το ηθικό ζήτημα που προκύπτει από οφειλές όπως ο ΦΠΑ ή ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών καθώς ο μεν ΦΠΑ έχει εισπραχθεί στο όνομα του κράτους, ενώ ο ΦΜΥ είναι χρήματα που παρακρατούνται από τους εργαζόμενους.

Το πλέον πιθανό σενάριο λέει ότι το κούρεμα θα ξεκινάει από τα πιο παλιά χρέη και θα αφορά κυρίως στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και όχι το πραγματικό όφελος. Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες μένει να διαφανεί σε άλλη συνάντηση με τους δανειστές τόσο το μέγεθος του κουρέματος, όσο και ο τρόπος απομείωσης της οφειλής.

Το ποιοι θα είναι αυτοί που θα τυγχάνουν κουρέματος των οφειλών θα επιλέγεται από την εφορία, τα ταμεία και τις τράπεζες ανάλογα με το προφίλ του οφειλέτη.
pronews.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr