Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

ΣΥΡΙΖΑ και Εκκλησία δεν θα γίνουν φίλοι

Το μπαράζ επιθέσεων εναντίον ιερών ναών στην Ελλάδα από αντιεξουσιαστές απασχολεί σήμερα την ελβετική Neue Zürcher Zeitung, που σχολιάζει ότι οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών ή ο βανδαλισμός δημόσιας περιουσίας είναι συχνά φαινόμενα...
ωστόσο «οι επιθέσεις εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι κάτι καινούριο. Στη γλώσσα των αναρχικών η εκκλησία είναι ένας ‘αέναος μηχανισμός της καταπίεσης’. Πάνω από όλα όμως η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι το κατεξοχήν εθνικό σύμβολο. Καμία άλλη ενέργεια δεν θεωρείται τόσο προκλητική, όσο οι επιθέσεις εναντίον εκκλησιών, παπάδων και πιστών».

Στη συνέχεια η NZZ επισημαίνει ότι εξαρχής η Εκκλησία έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ προ διλημμάτων: αφενός ο άθεος Τσίπρας συγκρότησε κυβέρνηση με τους πιστούς, δεξιούς λαϊκιστές των ΑΝΕΛ, αφετέρου υπουργοί του κόμματος δεν έδωσαν θρησκευτικό όρκο.

«(…) Η κυβέρνηση αυτή πάει χέρι-χέρι με την Εκκλησία, όπως όλα τα υπόλοιπα κόμματα», λέει προς την εφημερίδα ο έλληνας δημοσιογράφος και ακτιβιστής Γρηγόρης Βαλλιανάτος, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τις σχέσεις της νυν κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την εκκλησία.

Στη σχετική επιχειρηματολογία του αναφέρει ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης υιοθετήθηκε μεν πέρσι από τη Βουλή, εντούτοις σε εμφανώς αποδυναμωμένη μορφή, διότι το «βαθύ κράτος» της «αόρατης δύναμης των μητροπολιτών» άσκησε πιέσεις στον Τσίπρα.

«Πολιτικοί φίλοι όμως δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ ο Τσίπρας και οι μητροπολίτες. Οι τελευταία βάλλουν τελευταία κυρίως κατά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος προσπαθεί να διευρύνει το μάθημα των θρησκευτικών με άλλες θρησκείες.

«Να του σαπίσει το χέρι», έχει πει σε κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων. Ο Αμβρόσιος είναι Μητροπολίτης από το 1978 και δεν κρύβει τη συμπάθειά του προς τη φασιστική Χρυσή Αυγή».

Κώστας Συμεωνίδης - dw.com


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr