Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Αδιανόητη η ταχύτητα που έτρεχε στην Αίγινα ο 77χρονος- Πήγαινε με 21 μίλια «καρφωτός» πάνω στη λάντζα

Την πρώτη του κατάθεση έδωσε χθες ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου που τόσο άδικα στέρησε τη ζωή από τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσα τους και ένα παιδί.
Σε αυτήν υποστήριξε πως το ταχύπλοο σκάφος έτρεχε με τουλάχιστον 21 μίλια την ώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, κ. Θοδωρή Δρίτσα, η  ταχύτητα αυτή είναι «αδιανόητη» ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα από τον οδηγό του σκάφους! 

Κάτοικοι της Αίγινας μιλώντας για τον 58χρονο καπετάνιο της λάντζας, τον χαρακτηρίζουν πολύ έμπειρο ναυτικό, ενώ μάρτυρες αναφέρουν ότι όταν είδε το ταχύπλοο κόρναρε για να το ειδοποιήσει, αλλά μάταια. Επίσης, λένε ότι δεν είχε χρόνο για ελιγμό, προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση, καθώς, εκτός των άλλων, υπήρχε κίνδυνος ανατροπής του γεμάτου με παραθεριστές σκάφους.

Την ίδια ώρα νέα στοιχεία για την μοιραία ώρα της σύγκρουσης βγαίνουν στο φως, όπως το τραγικό παιχνίδι που έπαιξε η μοίρα στον κυβερνήτη του τουριστικού σκάφους («λάντζα»), όπου σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά, Ηλία Μπογιόκα, πνίγηκε ζωντανός...

Το χτύπημα στο μέτωπο κατά τη σύγκρουση φαίνεται πως απέβη μοιραίο για τον άτυχο 58χρονο καπετάνιο της λάντζας, Στέλιο Τρίμη, καθώς το οίδημα που προκλήθηκε από πρόσκρουση σε άγνωστο αντικείμενο, είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις από την εξέταση του ιατροδικαστή, να πέσει ζωντανός ο άνθρωπος στη θάλασσα, αλλά χωρίς να έχει τις αισθήσεις του.

Γι' αυτόν τον λόγο, όπως προκύπτει, οι πνεύμονες και η κοιλιακή του χώρα ήταν γεμάτοι από θαλασσινό νερό.

Ο κ. Μπογιόκας έχει προχωρήσει τη διαδικασία τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα το πρωί θα προχωρήσει σε νεκροτομή και στις σορούς των υπολοίπων τριών θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας.

Ο 77χρονος που φέρεται να είναι χειριστής του ταχύπλοου πήρε προθεσμία για να απολογηθεί. Ο 77χρονος, ο οποίος θα παραμείνει υπό κράτηση, αναμένεται να οδηγηθεί ξανά στα δικαστήρια του Πειραιά σε 48 ώρες προκειμένου να δώσει απαντήσεις για όσα συνέβησαν το μεσημέρι της Τρίτης στο στενό της Μονής, ανοιχτά της Πέρδικας στο νησί του Αργοσαρωνικού.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Αλ. Λυκουρέζος, οι κατηγορίες που βαραίνουν τον 77χρονο είναι κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα όπως είναι η πρόκληση ναυαγίου που προκάλεσε τον θάνατο ατόμων και η ανθρωποκτονία από αμέλεια.

«Η αμέλεια δεν οφείλεται στον χειριστή του σκάφους», δήλωσε ο κ. Λυκουρέζος και συμπλήρωσε: «ασκήθηκε ποινική δίωξη για δύο κακουργηματικές κατηγορίες και δύο πλημμεληματικές. Θα απολογηθεί την Παρασκευή».

Απαντώντας στις συνεχείς ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το ποια θα είναι η υπερασπιστική γραμμή του εντολέα του, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η υπερασπιστική γραμμή θα αποτυπωθεί στο υπόμνημα που θα καταθέσουμε στην ανακρίτρια την Παρασκευή, ωστόσο η αμέλεια δεν οφείλεται στον χειριστή του σκάφους».

Την ίδια ώρα αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το ποιος οδηγούσε το μοιραίο ταχύπλοο αλλά και το ποιοι επέβαιναν σε αυτό.

Ορισμένες πληροφορίες αμφισβητούν ότι στο τιμόνι ήταν ο 77χρονος αλλά μιλούν για νεαρό πρόσωπο. Επίσης οι αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τα ονόματα των άλλων τριών επιβατών - εκτός του 77χρονου – στο ταχύπλοο «Ντουέντε» με τις φήμες στην Αίγινα να οργιάζουν, ενώ αναζητούνται μάρτυρες-κλειδιά που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Ο αδελφός του κυβερνήτη του τουριστικού σκάφους που έχασε τη ζωή του στο ναυτικό δυστύχημα της Αίγινας δήλωσε ότι ο 78χρονος δεν ήταν ο χειριστής του ταχύπλοου.

Όπως ανέφερε "ο χείριστης του ταχύπλοου έδρασε με απόλυτη ψυχραιμία για να καλύψει τα ίχνη του", σημειώνοντας ότι μετά το ναυτικό δυστύχημα, ο φερόμενος δράστης και οι υπόλοιποι επιβάτες του ταχύπλοου εγκατέλειψαν το σημείο και πήγαν σε κατοικία της Αίγινας για να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

«Σηκωθήκανε και φύγανε, πήγαν σπίτι τους συμβουλευτήκανε τι θα πούνε, και τώρα που θα πάει σε κανένα νοσοκομείο ποιος να τιμωρηθεί; Ο 80χρόνος; πλάκα κάνουμε;» ανέφερε.

"Ο Στέλιος μεγάλωσε στη θάλασσα. Από μικροί είμαστε μέσα σε καΐκια. Ηταν έμπειρος χειριστής... Δεν πιστεύουμε τα όσα ακούμε για το ποιός οδηγούσε".

Αυτά λέει  ο Μίλτος Τρίμης, αδελφός του 56χρονου Στέλιου που έχασε τη ζωή του στην σύγκρουση του καϊκιού του με το ταχύπλοο στην Αίγινα.

Ο ίδιος αναφέρει πως "η λάντζα ήταν ένα μέτρο μεγαλύτερη από το ταχύπλοο. Ηταν εννιά μέτρα. Σκεφτείτε λοιπόν με τι ταχύτητα έτρεχε το ταχύπλοο για να προκαλέσει τέτοια ζημιά στο καΐκι του Στέλιου. Ο αδερφός μου πάντα πηγαίνει σιγά για να ευχαριστηθεί ο κόσμος το δρομολόγιο. Δεν είχε περιθώρια αντίδρασης. Αυτό που δεν μπορώ να πιστέψω ήταν ότι οδηγούσε ο 77χρονος. Δεν γίνεται ένας άνθρωπος αυτής της ηλικίας με προβλήματα υγείας να είχε αναπτύξει τόσο μεγάλη ταχύτητα. Εκτιμώ ότι οδηγούσε άλλος και ανέλαβε την ευθύνη ο 77χρονος. Είχε άλλωστε το χρόνο να το σκεφτεί αφού διέφυγε μετά το περιστατικό. Ενδεχομένως ο χειριστής να ήθελε να κάνει φιγούρα περνώντας ξυστά από το καΐκι. Χάσαμε τον άνθρωπό μας τόσο άδικα".

Ο γνωστός δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος έκανε γνωστό πως αποσύρεται από την υπεράσπιση του ξαδέλφου του Θρασύβουλου Λυκουρέζου, του 77χρονου χειριστή του μοιραίου ταχύπλοου στην Αίγινα.

Ο δικηγόρος υποστηρίζει πως υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που υποδεικνύει στον δικηγόρο να μην αναλαμβάνει σοβαρές ποινικές υποθέσεις στενών συγγενών του και τονίζει πως μετά την αυθόρμητη συμπαράσταση που όφειλε να επιδείξει στον πρώτο μου εξάδελφο, νιώθει συναισθηματικά την ανάγκη να αποσυρθεί από την περαιτέρω εκπροσώπηση και υπεράσπισή του.

Η δήλωση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου

Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που υποδεικνύει στον δικηγόρο να μην αναλαμβάνει σοβαρές ποινικές υποθέσεις στενών συγγενών του. Και τούτο, γιατί στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να ασκήσει με την απαιτούμενη ψυχραιμία και νηφαλιότητα τα υπερασπιστικά του καθήκοντα, αλλά τείνει να προσέρχεται στη διαδικασία με ψυχολογία διαδίκου και όχι συνηγόρου, γεγονός που δεν συμβάλλει στην ορθή επιτέλεση του έργου του.

Μετά την αυθόρμητη συμπαράσταση που όφειλα να επιδείξω στον πρώτο μου εξάδελφό, Θρασύβουλο Λυκουρέζο, αμέσως μετά τη ναυτική τραγωδία της Αίγινας, νιώθω συναισθηματικά την ανάγκη να αποσυρθώ από την περαιτέρω εκπροσώπηση και υπεράσπισή του, όντας βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το καΐκι βρισκόταν νοτιοδυτικά της Αίγινας κατευθυνόμενο προς τη Μονή όταν, την Τρίτη 16 Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιβαίνοντες αντιλήφθηκαν πως το ταχύπλοο κατευθυνόταν κατά πάνω τους έχοντας αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Κάποιοι από αυτούς φώναζαν, άλλοι έκαναν νοήματα με τα χεριά και ο καπετάνιος του καϊκιού κόρναρε. Μάταια όμως αφού όπως φέρεται να υποστήριξε ο 77χρονος δεν κατάλαβε τίποτα μέχρι τη στιγμή της σύγκρουσης.

Για περίπου 20 λεπτά οι επιβαίνοντες περιμένουν στη θάλασσα με κάποιους από αυτούς να καταγγέλλουν πως το ταχύπλοο τους χτύπησε και τους εγκατέλειψε ενώ λίγα λεπτά αργότερα ανασύρονται νεκροί 4 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα 5χρονο κοριτσάκι ενώ το σκάφος εντοπίζεται από το λιμενικό λίγα μέτρα μακριά από το σημείο της τραγωδίας ακυβέρνητο.

Στο κέντρο υγείας του νησιού μεταφέρονται οι σοροί του 58χρονου καπετάνιου του καϊκιού, του 5χρονου κοριτσιού και του 44χρονου πατέρα του αλλά και ενός άντρα αγνώστων στοιχείων όπως επίσης και 16 τραυματίες.

Μια 29χρονη τουρίστρια από την Ουκρανία υπέστη μερικό ακρωτηριασμό του αριστερού της ποδιού, μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Όπως αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν, το πόδι της 29χρονης γυναίκας είναι βιώσιμο και η κατάσταση της ασθενούς σταθερή. Η νεαρή τουρίστρια υπέστη βαριά συνθλιπτική κάκωση, αποκόλληση δέρματος και ανοιχτό κάταγμα αριστερού κάτω άκρου. Όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο είχε ακέραια αγγεία και νεύρα.

Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται ο 16χρονος που είχε διακομιστεί με αναπνευστικό πρόβλημα αναπνευστικό και αναμένεται να πάρει εξιτήριο.

pronews.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr