Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Το καταστροφικό κτύπημα του εγκέλαδου στην Ιταλία και ο φονικός σεισμός στις Αλκυονίδες το 1981 – Τι σχέση έχουν;

του Πάνου Σπαγόπουλου
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι αναφορικά με το ενδεχόμενο ο καταστροφικός σεισμός της 24ης Αυγούστου στην κεντρική Ιταλία να επηρεάσει τα σεισμικά ρήγματα στην Ελλάδα...
αν και παρακολουθούν το φαινόμενο με ιδιαίτερη προσοχή, εντούτοις στην πρόσφατη ιστορία ένα φονικό συμβάν στην Ιταλία συνδέεται χρονικά με τον καταστροφικό σεισμό των Αλκυονίδων το 1981.

Η γενική διαπίστωση των σεισμολόγων είναι πως το μέγεθος αυτό του σεισμού των 6,2Ρίχτερ  -που ήταν αρκετό για να ισοπεδώσει ολόκληρα χωριά- δεν κρίνεται ως ικανό για να ενεργοποιήσει κάποιο ρήγμα στην Ελλάδα.

«Το επίκεντρο τού σεισμού απέχει 850 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, οι αποστάσεις είναι μεγάλες για να μας επηρεάσει ο σεισμός», είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας Μ.Σκορδίλης. «Μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί πως δεν μπορεί να υπάρξει διέγερση αντίστοιχων  ελληνικών ρηγμάτων», καθησύχασε ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης απαντώντας στο ερώτημα «κατά πόσο είναι πιθανό ο ισχυρός σεισμός της Ιταλίας, να επηρεάσει, να ενεργοποιήσει ρήγματα στο ελλαδικό χώρο» απάντησε:

«Αυτό είναι αδύνατο, δεν υπάρχει πιθανότητα τέτοια, καμία, μηδενική πιθανότητα, διότι το μέγεθος είναι τέτοιο που δεν μπορεί να περάσει σε ελληνικά ρήγματα. Αλλά, όμως, δεν σημαίνει ότι επειδή δεν θα επηρεάσει, στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε ήσυχοι» είπε πιο συγκεκριμένα ο Α.Τσελέντης ο οποίος όμως προειδοποίησε πως κάποια στιγμή θα έχουμε σεισμική δράση σε ένα από τα ρήγματα του ελλαδικού χώρου.

Αν και το γενικό συμπέρασμα από τις δηλώσεις όλων των σεισμολόγων είναι ωπς δεν πρέπει να ανησυχούμε, όχι για σεισμό, αλλά για επηρεασμό από τον αντίστοιχο σεισμό τα Ιταλίας, η ιστορία έχει διαφορετική άποψη.

Στην δεκαετία του ΄80 ένας φονικός σεισμός στην νότιο Ιταλία σημειώθηκε ακριβώς 3 μήνες πριν τον μεγάλο σεισμό του Φεβρουαρίου του 1981 στις Αλκυονίδες νήσους, με τα καταστρεπτικά αποτελέσματα στην Αττική.

Στις 23 Νοεμβρίου του 1980 στην περιοχή Ιρπίνια μια σεισμική δόνηση μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε όλη την περιοχή της Campania αφήνοντας πίσω του 2483 νεκρούς, 7,700 τραυματίες και τουλάχιστον 250.000 άτομα άστεγα.

Πόλεις στην επαρχία Avellino  είναι αυτές που κτυπήθηκαν σκληρότερα από τον καταστρεπτικό σεισμό. Σε μια μόνο πόλη το Sant'Angelo dei Lombardi, 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν μεταξύ αυτών και 27 παιδιά σε ένα ορφανοτροφείο ενώ το 80% των κτισμάτων καταστράφηκαν.

 Τουλάχιστον 100 άτομα σκοτώθηκαν στο  Balvano όταν μια μεσσιανική εκκλησία κατέρρευσε. Οι πόλεις Lioni, Conza di Campania καιTeora κοντά στο επίκεντρο καταστράφηκαν ενώ οι ζημιές από τον φονικό σεισμό επεκτάθηκαν σε μια περιοχή 26.000 τ. χλμ.

Τρεις μήνες ακριβώς μετά στις 24 Φεβρουαρίου του 1981 στις 22:55 το βράδυ ο φονικός εγκέλαδος θα χτυπήσει με 6,6 Ρίχτερ όλο τον Κορινθιακό Κόλπο και την Αττική. 

Η μετασεισμική ακολουθία ήταν ιδιαίτερα έντονη και διήρκεσε αρκετούς μήνες, με 2 ισχυρούς μετασεισμούς, στις 25 Φεβρουαρίου με μέγεθος 6.4 Ρίχτερ και στις 4 Μαρτίου με μέγεθος 6.3 Ρίχτερ.

Σοβαρές καταστροφές προκλήθηκαν στην Κορινθία, Βοιωτία, Αττική, Φωκίδα και Εύβοια. Τις μεγαλύτερες καταστροφές από τον κύριο σεισμό είχαν τα χωριά στις νότιες ακτές του Κορινθιακού, ενώ τα χωριά από τη βόρεια ακτή υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τον μετασεισμό της 4ης Μαρτίου. Συνολικά καταστράφηκαν 22.554 οικοδομές, έπαθαν σοβαρές βλάβες 11.754 και λιγότερο σοβαρές 50.222, 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 500 τραυματίστηκαν.

Φυσικά ουδέποτε εξακριβώθηκε εάν τα φονικά κτυπήματα σε Ελλάδα και Ιταλία είχαν σχέση και αν το πρώτο επηρέασε στην δημιουργία συνθηκών για να προκληθεί το δεύτερο και κατά συνέπεια ο σημερινός παραλληλισμός με τότε θα ήταν άστοχος. .

Το θέμα είναι όμως πως κανείς από τους επιστήμονες δεν αναφέρεται στην συγκεκριμένη περίοδο και εάν μετά τόσα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει  έχει βρεθεί ή μπορεί να δοθεί κάποια απάντηση. 

Βέβαια ο σεισμός της 24ης Αυγούστου στην Ιταλία μπορεί να σημειώθηκε στην κεντρική και όχι στην νότια Ιταλία αφορά όμως την ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων η οποία είχε προκαλέσει και τον σεισμό του 1980 στην Campania .

Θα ήταν επομένως χρήσιμο να εξεταστεί με μεγαλύτερη προσοχή ο σεισμός αυτός στην Ιταλία και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει το σεισμικό δυναμικό στην Ελλάδα καθώς στο παρελθόν υπάρχουν συμβάντα που προκαλούν ανησυχία.

pronews.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr