Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

7 φυτά και βότανα που θεραπεύουν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και καταπραΰνουν τους πνεύμονες

Ο Ιπποκράτης είχε δίκιο όταν έλεγε ότι «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου».

Η θεραπευτική δύναμη της τροφής καθώς και το αντίστροφο, δηλαδή η πιθανότητα να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, έχει επιβεβαιωθεί ύστερα από δεκαετίες έρευνας.
Έτσι, πολλές ασθένειες αλλά και η ραγδαία αύξηση των χρόνιων ασθενειών τις τελευταίες δεκαετίες ίσως συνδέονται με τις διατροφικές μας συνήθειες.

Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο φυτοφάρμακα, κρέατα με αντιβιοτικά και επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν φτιαχτεί με σκοπό να είναι ελκυστικά. Στην κορυφή όλων αυτών, η χρήση των χημικών φαρμάκων τείνει να εξαλείψει τις φυσικές θεραπείες που είναι πιο αγνές. Τα φάρμακα που βασίζονται σε χημικές ουσίες, σύμφωνα με πολλούς είναι επίσης υπεύθυνα για την τεράστια αύξηση διάφορων ασθενειών.

Ο δρ Glenn A. Warner, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Ανοσοθεραπείας του Ογκολογικού Ινστιτούτου υπό τη διεύθυνση του δρος Orliss Wildermuth, γράφει τα εξής: «Διαθέτουμε μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που σκοτώνει ανθρώπους μόνο και μόνο για οικονομικό όφελος. Ο μόνος λόγος που γίνονται έρευνες είναι για να διαπιστωθεί αν 2 δόσεις ενός συγκεκριμένου δηλητηρίου είναι προτιμότερες από 3 δόσεις».

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ο δρ Richard Horton, ο σημερινός αρχισυντάκτης του βρετανικού ιατρικού περιοδικού «The Lancet» που θεωρείται ένα από τα πιο εγκεκριμένα ιατρικά περιοδικά του κόσμου, δημοσίευσε προσφάτως μια δήλωση που αποκάλυπτε ότι πολλές δημοσιευμένες έρευνες στην πραγματικότητα είναι στην καλύτερη περίπτωση αναξιόπιστες αν όχι απολύτως ψευδείς:

«Το θέμα εναντίον της επιστήμης είναι απλό: ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής βιβλιογραφίας, πιθανόν και το ήμισυ, ίσως είναι αναληθές. Έχοντας ήδη πληγεί από μελέτες με μικρό ποσοστό δειγμάτων, ελάχιστη αποτελεσματικότητα, αναξιόπιστες ερευνητικές αναλύσεις και σκανδαλώδη σύγκρουση συμφερόντων σε συνδυασμό με μια εμμονή επιδίωξης μοντέρνων τάσεων αμφίβολης σημασίας, η επιστήμη έχει κάνει στροφή στο σκοτάδι».

Η δρ Marcia Angell, αρχισυντάκτρια για πολλά χρόνια στο περιοδικό «The New England Medical Journal» (NEMJ), το οποίο θεωρείται επίσης από τα πιο εγκεκριμένα ιατρικά περιοδικά στον κόσμο, καταθέτει ξεκάθαρα την άποψή της για το θέμα:

«Δεν είναι πλέον δυνατόν να πιστέψουμε ένα μεγάλο μέρος της κλινικής έρευνας που δημοσιεύεται ή να επικαλεστούμε την κρίση αξιόπιστων γιατρών ή έγκυρων ιατρικών οδηγιών. Δεν μου άρεσε καθόλου αυτό το συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξα αργά και διστακτικά ύστερα από περισσότερες από 2 δεκαετίες ως εκδότρια του περιοδικού «New England Journal of Medicine».

Γι αυτό λοιπόν, ας μην ξεχνάμε ότι η ανθρωπότητα επέζησε για χιλιάδες χρόνια, χρησιμοποιόντας τα φάρμακα που η φύση της προσέφερε. Παρακάτω, ακολουθεί μια λίστα με 7 φυτά και βότανα που μπορούν να θεραπεύσουν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, να ενισχύσουν την υγεία των πνευμόνων και να επιδιορθώσουν τις βλάβες τους. Σε κάθε περίπτωση όμως, πριν τα χρησιμοποιήσετε για θεραπευτικούς σκοπούς, θα πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη του ειδικού επαγγελματία υγείας. Μην ξεχνάτε, ότι αφενός τα βότανα μπορεί να έχουν επίσης παρενέργειες και αφετέρου μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Γι αυτό, είναι σημαντικό να μην πειραματίζεστε με τη χρήση τους όταν αφορά τη θεραπεία κάποιας πάθησης.

1. Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι γεμάτο με αιθέρια έλαια που διαθέτουν πολλαπλά οφέλη. Όλα αυτά θα τα έχετε καταναλώνοντας τσάι φασκόμηλου το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συνηθισμένων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος και των πνευμόνων. Το φασκόμηλο περιέχει θουγιόνη, καμφορά, τερπένιο και σαλβινορίνη που κατά την εισπνοή τους σε μορφή ατμού βηθούν στην αποσυμφόρηση και τον καθαρισμό των πνευμόνων και απαλλάσσουν από την ιγμορίτιδα. Για να το χρησιμοποιήσετε, φτιάξτε τσάι φασκόμηλου και βάλτε το σε ένα μπολ ή ψεκαστήρα.

2. Κάνναβη
Πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό, αλλά όταν καπνίζουν κάνναβη αλλάζουν τη χημική της σύνθεση με αρνητικό τρόπο. Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε για θεραπευτικούς σκοπούς, είναι καλύτερο να την καταναλώσετε ή να τη βάλετε σε έναν ψεκαστήρα. Καμία από αυτές τις μεθόδους δεν έχει ως αποτέλεσμα την τοξική διάσπαση των θεραπευτικών ενώσεων που συμβαίνει κατά την καύση του φυτού.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κάνναβη είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντικαρκινικά φυτά στον κόσμο. Σε μορφή ατμού επιτρέπει στα δραστικά συστατικά της να πυροδοτήσουν τη φυσική ανοσολογική αντίδραση που υπάρχει μέσα στο σώμα μειώνοντας έτσι την ικανότητα των λοιμώξεων να εξαπλώνονται.

Η κάνναβη σε μορφή ατμού (ειδικά με πολύ υψηλές ποσότητες κανναβινοειδών) απελευθερώνει τους αεραγωγούς και τα ιγμόρεια ενεργώντας ως βρογχοδιασταλτικό. Επίσης, συμβάλλει στην υποχώρηση του άσθματος.

3. Ρίγανη


Αυτό το φυτό περιέχει βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ρίγανη περιέχει ενώσεις, όπως το ροσμαρινικό οξύ, το οποίο είναι φυσικό αποσυμφορητικό και μειώνει την ισταμίνη. Οι ενώσεις αυτές έχουν πολύ θετική επίδραση στην αναπνευστική οδό και τις ρινικές διόδους.

Το έλαιο ρίγανης είναι επίσης εξαιρετικό και γνωστό για την καταπολέμηση του στρεπτόκοκκου. Θεωρείται μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για τις συμβατικές θεραπείες με αντιβιοτικά.

4. Ευκάλυπτος

Έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια και σήμερα χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της υγείας του αναπνευστικού συστήματος ενώ συμβάλλει στη θεραπεία του ερεθισμένου λαιμού. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που αποτελεί συστατικό σε πολλά φάρμακα για τον βήχα.

5. Φλόμος ο θάψος


Τόσο τα λουλούδια όσο και τα φύλλα του φυτού αυτού έχουν ιατρική αξία και χρησιμοποιούνται για να παρασκευαστεί ένα φυτικό εκχύλισμα που δυναμώνει τους πνεύμονες. Οι θεραπευτές ολιστικής προσέγγισης και οι βοτανολόγοι συχνά χρησιμοποιούν τον φλόμο για να καθαρίσουν οι πνεύμονες από τη βλέννα.

6. Μέντα


Η μέντα περιέχει μενθόλη, ένα συστατικό που χαλαρώνει το αναπνευστικό σύστημα και τους μυς απελευθερώνοντας την αναπνοή. Το έλαιο μέντας περιέχει πολλές άλλες επιπλέον ενώσεις, όπως το λιμονένιο και η πουλεγόνη, οι οποίες αποτελούν εξαιρετικά αποσυμφορητικά. Πολλές θεραπευτικές αλοιφές εντριβής για το στήθος περιέχουν αυτά τα συστατικά.

7. Πεντάνευρο

Τα φύλλα του πεντάνευρου έχουν χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια για την ανακούφιση του ερεθισμένου στήθους και του βήχα. Επίσης, περιέχουν πολλές αντιφλεγμονώδεις και αντιτοξικές ενώσεις. Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό κατά του βήχα, του κρυολογήματος και του ερεθισμού των πνευμόνων. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι βοηθά στην ανακούφιση από τον ξηρό βήχα εξαιτίας της ύπαρξης βλέννας στους πνεύμονες.

pronews.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr