Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Παραδοσιακή γαλατόπιτα

Μια συνταγή για παραδοσιακή γαλατόπιτα. Εύκολη νόστιμη απλή με υπέροχα μυρωδάτα υλικά για όλη την οικογένεια και για όλες τις ώρες.

Υλικά συνταγής:
  • 1/2 κιλό φύλλο
  • 2 1/2 λίτρα γάλα
  • 3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό
  • 1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 βανίλιες
  • 7 αυγά
  • ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • λίγη κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση συνταγής:
Χτυπάμε τα 2 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τα αυγά, τις βανίλιες, το αλάτι και το ξύσμα. Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε λίγο χλιαρό γάλα στο μείγμα ανακατεύοντας καλά με αυγοδάρτη.

Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα που ζεσταίνεται ανακατεύοντας σε μέτρια θερμοκρασία καλά μέχρι να δέσει η κρέμα. Μόλις “δέσει” βγάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο και ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα. Πασπαλίζουμε με την μισή ζάχαρη που κρατήσαμε -1/2 φλ.- που κρατήσαμε και λίγη κανέλα. Ρίχνουμε την κρέμα πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και κανέλα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Μόλις κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

sintayes.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr