Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Γ.Πλακιωτάκης: Ναι, οι Τούρκοι είχαν σχεδιάσει απόβαση σε νησίδα δίπλα στις Οινούσσες

Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης, επιβεβαίωσε πλήρως τον τουρκικό σχεδιασμό εκτέλεσης αποβατικής ενέργειας σε νησί συμπλέγματος των Οινουσσών, που είχε αποκαλύψει το pronews.gr, μιλώντας πριν λίγο στον ραδιοσταθμό real fm.


Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, επικαλούμενος πληροφορίες από τα Επιτελεία, μίλησε για την τουρκική ενέργεια που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή,και προσδιόρισε ως χώρο της ενέργειας το νησί Πασά (Παναγιά) ανατολικά των Οινουσσών όπου σύμφωνα με την αποκάλυψη του pronews.gr επρόκειτο να εκτελεστεί η επιχείρηση της τουρκικής ομάδας SAT.

Ο, πολύ καλά, πάντα, πληροφορημένος Γιάννης Πλακιωτάκης, σημείωσε ότι "Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, αποτράπηκε την τελευταία στιγμή αποβατική ενέργεια και θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα η κυβέρνηση της κινήσεις της".

Οι πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών για τουρκική ενέργεια στη νήσο Πασά (Παναγιά) ανατολικά των Οινουσσών, οδήγησαν το ΓΕΕΘΑ να εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας  την εσπευσμένη μεταφορά στρατωτικής δύναμης στην νήσο Πασά.

Η ενέργεια, η οποία θα είχε πολλά κοινά με αυτή που έγινε στην δυτική Ιμια τον Ιανουάριο του 1996 θα είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση μιας ανάλογης κρίσης με αυτή των Ιμίων, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην σταθερότητα της περιοχής (εννοούμε του Αιγαίου, φυσικά...) και στην εν συνεχεία εξέλιξη της τακτικής κατάστασης στην περιοχή.

Η πληροφορία ανέφερε ότι τμήμα της τουρκικής ειδικής μονάδας SAT (φωτό), ετοιμαζόταν να κινηθεί για κατάληψη του νησιού το οποίο είναι ένα από τα 185 του Αιγαίου, τα οποία η Αγκυρα υποστηρίζει ότι είναι "ασαφούς εθνικής κυριαρχίας" βάσει των συνθηκών, δηλαδή δεν είναι ελληνικό έδαφος, όπως ακριβώς θεωρούσε (και θεωρεί) ότι συμβαίνει με τα Ιμια.

Η εσπευσμένη διαρροή για μετακίνηση φρουράς στη νήσο Πασά συνδυάστηκε με την πληροφορία ότι θα δημιουργεί ελικοδρόμιο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει ήδη ένα παλιό ελικοδρόμιο στο νησί. Απλά για να απαλυνθεί η είδηση για μετάφορά στρατιωτικής δύναμης στη νήσο, "ντύθηκε" και με την πληροφορία περί ελικοδρομίου.

Από την Πέμπτη, το πρωί όταν και συγκλήθηκε το άτυπο ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου, που αποκάλυψε το pronews.gr, ουσιαστικά οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Οι τουρκικές κινήσεις της Μεγάλης Παρασκευής (υπερπτήσεις παρατήρησης σε πολύ χαμηλό ύψος επάνω από την Πασά ενός CN-235) ) συνδυάστηκαν με τις πληροφορίες που υπήρχαν και αποφασίστηκε να υπάρξει άμεση δράση με αποστολή στρατιωτικής δύναμης στη νήσο Πασά.

Ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, είχε ήδη μεταβεί στην φρεγάτα TCG Gökova (F-496) κλάσης O.H. Perry, για να παρακολουθήσει την επιχείρηση κατάληψης της νήσου Πασά από την ομάδα SAT, κατά το πρότυπο της κατάληψης της δυτικής Ιμια τον Ιανουάριο του 1996. 

Σε έγγραφο του τουρκικού Επιτελείου αναφέρεται ότι "Μετά  την παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου από το Ναύαρχο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, μετά την κατάληψη των 17 νησιών από τους Έλληνες (σ.σ.: οι άνθρωποι έχουν θράσος!) και μετά την πρόσφατη παρενόχληση των πολεμικών  πλοίων στα τουρκικά χωρικά ύδατα από ελληνικά πλοία, ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ θα μεταβεί για να παρακολουθήσει επιχειρησιακή δραστηριότητα στο Αιγαίο". 

Ο Τούρκος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου αρχικά επιθεώρησε τις ετοιμασές στις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας στη Σμύρνη, συνοδευόμενος από το Αρχηγό της Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Αμπιντίν Ουνάλ. 

Στη συνέχεια, ο Ακάρ πήγε στη φρεγάτα TCG Gökova (F-496), όπου μαζί με τον Αρχηγό του Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, ναύαρχο Μπουλέντ Μποστάνογλου και το Διοικητή Εφοδιασμού θα παρακολουθούσαν την επιχείρηση των ανδρών που υπάγονται στην διοίκηση του "σκληρού" Μποστάνογλου 

Η όλη τουρκική κινητοποίηση, πάντως, διέρρευσε και υπήρξε η άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς με την ανακοίνωση αποστολής Στρατού στη νησίδα Πασά.

Στο μεταξύ η Άγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία ορίζει περιοχή που θα γίνει μέρος της δραστηριότητας της άσκησης "Έφεσος 2016" μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου και η οποία περιέχει μέρος του ελληνικού εναέριου χώρου!

Η Αθήνα αντέδρασε με την έκδοση δικής της ΝΟΤΑΜ, της Α2021/16 η οποία αφού λέει ότι η τουρκική ΝΟΤΑΜ δεν έχει καμία αξία, προειδοποιεί όσους πρόκειται να πετάξουν στην περιοχή ότι θα πρέπει να καταθέσουν σχέδιο πτήσεις στο FIR Αθηνών.

Η τουρκική ΝΟΤΑΜ χαρακτηρίζει ως "τουρκική περιοχή" μέρος του FIR Αθηνών και καλεί όσες άλλες χώρες συμμετέχουν στην άσκηση να καταθέτουν σχέδια πτήσης στην τουρκική πλευρά.
pronews.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr