Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Φοβερές καταγγελίες για την Εσφιγμένου!

Επιβεβαιώθηκε πλήρως το ρεπορτάζ που δημοσίευσε η «Ορθόδοξη Αλήθεια» την περασμένη Τετάρτη για την εμπλοκή στις συνομιλίες επανένταξης της Μονής Εσφιγμένου στην κανονική τάξη του Αγίου Ορους.

Το πρωτοσέλιδό μας «φούντωσε» τις συζητήσεις, με αποτέλεσμα έπειτα από μία ημέρα -την περασμένη Πέμπτη- να δημοσιοποιηθεί ανοιχτή επιστολή του Ηγουμένου της παλαιάς αδελφότητας, με την οποία όχι μόνο επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ μας περί εμπλοκής...
αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι έγκλειστοι μοναχοί διακόπτουν τον σχετικό διάλογο που είχε ανοίξει, αφού δεν δέχονται να προβούν στις πνευματικές υποχωρήσεις που τους ζητήθηκαν.

Η εφημερίδα μας σήμερα δημοσιεύει νέες πληροφορίες, θέλοντας να συμβάλει στην αποσαφήνιση της κατάστασης που επικρατεί στο Αγιον Ορος, έπειτα από επικοινωνία με προσκυνητές που βρέθηκαν στο Μοναστήρι πρόσφατα αλλά και μοναχούς οι οποίοι πρόσφατα αποχώρησαν από την παλαιά αδελφότητα, χωρίς να ενταχθούν όμως σε άλλο μοναστήρι, διότι δεν θέλουν να μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Οι προσκυνητές αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαιώνουν όσα γράψαμε περί ξυλοδαρμών (!) στο μοναστήρι, σημειώνοντας όμως ότι αφορμή δεν ήταν οι συνομιλίες με το Φανάρι, αλλά τα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν.

Μας ανέφεραν επί λέξει τα εξής: «Πριν από τη γιορτή του Ευαγγελισμού έγινε καταγγελία κατά του Ηγουμένου κ. Μεθοδίου από δύο μοναχούς. Ενώπιον της Σύναξης, στην οποία κλήθηκαν, ανέφεραν πολύ σοβαρά περιστατικά ιδιαίτερα "προβληματικής" συμπεριφοράς -όχι πνευματικού περιεχομένου αλλά προσωπικής φύσεως- και ζήτησαν από τον Ηγούμενο -που διέπραξε αυτές τις πράξεις- να παραιτηθεί.

Η Σύναξη επιφυλάχθηκε και ζήτησε από τους δύο μοναχούς να μην πουν τίποτα σε κανέναν. "Θα πούμε την αλήθεια σε όποιον μας το ζητήσει" απάντησαν εκείνοι και τότε άρχισε το "μαρτύριό" τους. Δύο ημέρες μετά, αντί να κινηθεί η πρέπουσα διαδικασία, μια ομάδα μοναχών προπηλάκισε τον έναν καταγγέλλοντα, άρχισε να τον κυνηγά και τελικά τον ξυλοκόπησε αγρίως μπροστά στα μάτια του πνευματικού, ο οποίος είναι ο δεύτερος τη τάξει στο μοναστήρι.

Εκείνος όχι μόνο δεν έσπευσε να σταματήσει το επεισόδιο, αλλά παρακολουθούσε ατάραχος. Το χειρότερο είναι ότι, όταν άλλοι μοναχοί έσπευσαν να σταματήσουν τον ξυλοδαρμό, εδάρησαν κι εκείνοι. Τελικώς, ξυλοκοπήθηκαν σοβαρά τέσσερα άτομα! Επίσης, το ΕΚΑΒ δεν εκλήθη ποτέ».

Τελικώς, αποχώρησαν από το μοναστήρι ο ένας από τους καταγγέλλοντες και άλλοι δύο, οι οποίοι παρενέβησαν για να σταματήσει ο ξυλοδαρμός. Συνολικά το τελευταίο διάστημα έχουν φύγει οκτώ μοναχοί, μεταξύ των οποίων και αυτοί που μας μίλησαν. Αυτή τη στιγμή έχουν μείνει περισσότεροι από 90 μοναχοί, ενώ οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι άλλοι τρεις έως πέντε είναι έτοιμοι να φύγουν.

«Τα γεροντάκια είναι δύσκολο να φύγουν, ακόμα κι αν διαφωνούν με τις μεθόδους του Ηγουμένου, ενώ πολλοί είναι φοβισμένοι» μας είπαν οι μοναχοί και πρόσθεσαν: «Ο Ηγούμενος είναι σε δύσκολη θέση. Οπως φαίνεται, πιέζεται για πολλά ζητήματα που είναι σοβαρότερα από την προσέγγιση με το Φανάρι. Ακόμα και οι παλαιοημερολογίτες παίρνουν αποστάσεις και φαίνεται να μην τον στηρίζουν όπως παλιά. Περίπου το 30% των μοναχών δεν συμφωνεί μαζί του, αλλά κάνει υπομονή. Ολοι αυτοί, πάντως, είναι σε μεγάλη αναστάτωση. Δυστυχώς, ο Ηγούμενος διοικεί δικτατορικώς. Ευλογείται ακόμα και το ξύλο! Αυτή η Ορθοδοξία δεν μας εκφράζει. Είναι τζιχαντιστική»!

Οσο για τη ζωή την απομονωμένη Μονή Εσφιγμένου, μας είπαν ότι είναι φυσιολογική, αφού το μοναστήρι είναι αύταρκες σε αγαθά.

Οπως ανέφεραν υπάρχουν πολλές γεννήτριες ρεύματος, χρησιμοποιούνται σύγχρονα Ι.Χ., υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μηχανήματα, ακόμα και εκσκαφείς. Οι δυσκολίες αφορούν κυρίως τις προμήθειες που δεν μπορούν να γίνουν.

Η ομάδα των αποχωρησάντων μοναχών μας περιέγραψε και όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψη των απεσταλμένων του Φαναρίου προ ημερών: «Κανείς απλός μοναχός δεν τους είδε. Ηρθαν με το ταχύπλοο και τους οδήγησαν αμέσως στο Συμβούλιο, που τους περίμενε. Μάλιστα, τους έβαλαν να καθίσουν στον θρόνο όπου κάθεται συνήθως ο Ηγούμενος. Αυτό που ανέφεραν οι απεσταλμένοι ήταν ότι ο Πατριάρχης δεν έχει πρόβλημα να μην τον μνημονεύουν και υπόσχεται ότι θα διαλύσει τη νέα αδελφότητα. Ηταν έτοιμοι να τα... δώσουν όλα».

Οι αποχωρήσαντες σημειώνουν ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι περίεργη και κρύβει μεγάλο παρασκήνιο.

«Πώς ξαφνικά ο Βαρθολομαίος κάνει τέτοιες υποχωρήσεις και γιατί ο Μεθόδιος τους υποδέχθηκε με τέτοιες τιμές;» αναρωτιούνται, υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά είναι «αλλόκοτα πράγματα».

Πάντως, ο κ. Μεθόδιος επικρίθηκε έντονα από τους μοναχούς του για την απόφασή του να δεχθεί την αντιπροσωπία του Φαναρίου και στις απαντήσεις του έδινε μπερδεμένες εξηγήσεις (μεταξύ άλλων, ότι τον ειδοποίησαν τελευταία στιγμή και δεν προλάβαινε να πει όχι)!

Τέλος, η ομάδα των μοναχών που έφυγε μας επισήμανε ότι παρά την ανοιχτή επιστολή περί διακοπής του διαλόγου οι ίδιοι πιστεύουν ότι το θέμα δεν έχει κλείσει, αφού ο κ. Μεθόδιος κάτι άλλο έχει στο μυαλό του, που δεν αποκαλύπτει ακόμα.

Ισως θέλει μεγαλύτερες διασφαλίσεις, που ακόμα δεν έχει λάβει.

Απαιτείται διαλεύκανση

Οι καταγγελίες αυτές αναμφίβολα είναι πολύ σοβαρές και πρέπει να ερευνηθούν.

Δεν παύουν όμως να γίνονται από ανθρώπους που αποχώρησαν από το μοναστήρι και ενδεχομένως έχουν την προσωπική πικρία τους.

Η εφημερίδα μας δεν υιοθετεί τις καταγγελίες, αφού δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται στο μοναστήρι, όμως τις παραθέτει θέλοντας να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας, όποια κι αν είναι αυτή.

Ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι οι συγκεκριμένοι ψεύδονται ή υπερβάλλουν, αυτό θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να φανεί αν ορισμένοι θέλουν να πλήξουν τον κ. Μεθόδιο.

Του Δημήτρη Ριζούλη - romfea.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr