Κυριακή 17 Απριλίου 2016

«Χαράτσι» και σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές; - Δείτε πόσο θα πληρώνουμε

Μετά από μία σειρά συναντήσεων μεταξύ των βασικών «παικτών» της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά την διάρκεια των εαρινών συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον ίσως (λέμε με κάθε επιφύλαξη) να βρέθηκε η φόρμουλα για να ξεπεραστεί το «αιώνιο» πλέον αδιέξοδο που υπάρχει ανάμεσα στους θεσμούς και της Κυβέρνησης για το ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα στο κατά πόσο τα προτεινόμενα δημοσιονομικά μέτρα ικανοποιούν τους συμφωνηθέντες στόχους.


Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal θα υποχρεωθεί να πάρει 3.6 δις ευρώ επιπλέον μέτρα ( 2% του ΑΕΠ) από αυτά που ήδη γνωρίζουμε και συζητούνται με τους θεσμούς ( δηλαδή τα 5,4 δισ). Αυτά όμως τα περαιτέρω μέτρα θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να τα νομοθετήσει αλλά να τα εφαρμόσει μόνο εάν χρειαστεί, αν δηλαδή δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί. Η πρόταση για “μέτρα εν αναμονή” 3.6 δισ είναι ο συμβιβασμός που προτείνεται από την ευρωπαϊκή πλευρά προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει πλήρως και με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, σημειώνεται πως αυτή την στιγμή υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι μέτρα αξίας 2.5%- 3% του ΑΕΠ τα οποία έχουν συμφωνηθεί θα έχουν το και αποτέλεσμα του 3.5 % πρωτογενές πλεόνασμα. Το ΔΝΤ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι αυτά τα μέτρα θα φέρουν ως αποτέλεσμα 1.5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 πολύ μακριά από το 3.5% που είναι συμφωνημένο από τον περασμένο Ιούλιο.

Λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει ο νέος και πιο καθοριστικός γύρος των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των δανειστών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η κυβέρνηση «γράφει-σβήνει» τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η λίστα με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που θα πρέπει να αποδώσουν 1,8 δισ. ευρώ για να «κλείσει» το δημοσιονομικό κενό.

Ενα μέτρο που μπαίνει και βγαίνει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η επιβολή ειδικού τέλους 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες καθημερινής εφημερίδας, το μέτρο αυτό, βγήκε ξανά από τα συρτάρια, με κάποιες εξαιρέσεις. Στο ρεπορτάζ, επισημαίνεται πως οι Θεσμοί δεν συμφωνούν με την επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, αλλά οι υποστηρικτές του μέτρου εκτιμούν ότι το τέλος αυτό δεν θα επιβαρύνει σημαντικά τους πολίτες, ενώ θα έχει σημαντικά ετήσια έσοδα για το κράτος. Στην περίπτωση επιβολής φόρου 0,01% στις τραπεζικές συναλλαγές υπολογίζεται ότι τα έσοδα μπορούν να φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, με φόρο ένα τοις χιλίοις, αν κάποιος πληρώνει μέσω τράπεζας ενοίκιο 500 ευρώ, τότε το ειδικό τέλος θα ήταν 50 λεπτά του ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η νέα φορολογική καταιγίδα που σχεδιάζεται αναμένεται να πλήξει ακόμη περισσότερο τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση αλλά και στα έσοδα του Δημοσίου, καθώς όπως έχει αποδειχθεί στα χρόνια των Μνημονίων οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα. Αντί για αύξηση εσόδων προκύπτει μείωση, συμβάλλοντας στην αέναη τροφοδότηση του φαύλου κύκλου.

Στο παρά πέντε της συμφωνίας;
 

Σε αντίθεση με την Κριστίν Λαγκάρντ, που δήλωσε πως: «δεν αναμένονται άμεσα αποτελέσματα, καθώς πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά», αλλά και του «συμμάχου» της κυβέρνησης,  Επίτροπου Πιέρ Μοσκοβισί που τόνισε ότι: «Χρειάζεται να νομοθετηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστο τρόπο και θα πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να φτάσουμε σε ένα σημείο, που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε μέσω της κρατικής τηλεόρασης ότι: «Ο στόχος του κλεισίματος της αξιολόγησης μέχρι το Ορθόδοξο Πάσχα είναι εφικτός»,  προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, το «γράμμα της οποίας δεν προβλέπει μείωση κύριων συντάξεων». Επισήμανε δε, ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει 63 δισ. ευρώ μέχρι τώρα, με την κυβέρνηση μετά την τελευταία συμφωνία να φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3/5 έχουν εκπληρωθεί. «Θα φέρουμε συμφωνία, ενώ το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό θα διευθετηθούν με δίκαιο τρόπο, χωρίς επιβάρυνση των χαμηλότερων στρωμάτων» προσθέτοντας πως «γι' αυτό διαφωνεί το ΔΝΤ», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Στοιχεία- «φωτιά» της Eurostat: 2,7 εκατ. Έλληνες ζουν μέσα στη φτώχεια και την εξαθλίωση

Σύμφωνα με τη Eurostat, αν και σε επίπεδο Ευρώπης των 28, το ποσοστό φτώχειας υποχώρησε το 2015 στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας, δεν ίσχυσε το ίδιο και για την Ελλάδα, όπου η ένδεια παρουσίασε σοβαρές αυξητικές τάσεις.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην Ελλάδα το ποσοστό όσων ζουν υπό το καθεστώς «σοβαρών στερήσεων» αυξήθηκε το 2015 στο 22,2% από 21,5% το 2014 και αφορά πρακτικά 2,7 εκατ. Έλληνες. Το ποσοστό είναι υπερτριπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου το αντίστοιχο διάστημα μειώθηκε από το 9% στο 8,2%.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πολύ απλά ότι η Ελλάδα παραμένει το «πειραματόζωο» της Ευρώπης και στην πλάτη εκατομμυρίων πολιτών της εφαρμόζονται τα πιο σκληρά και αιματηρά μέτρα εξαιτίας των μνημονιακών συμβάσεων. Κι όλα αυτά συνηγορούν στην άποψη ότι στόχος των δανειστών είναι η απόλυτη απίσχναση και εξαθλίωση του Έλληνα, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο «φτωχός συγγενής» της ΕΕ.
 
Χαριστική βολή στην ελληνική οικογένεια


Όπως επισημαίνει η Eurostat, η φτώχεια στην Ελλάδα πλήττει πολύ σοβαρά τις οικογένειες με παιδιά. Από σοβαρές στερήσεις υποφέρει το 8,3% των νοικοκυριών με δύο ενηλίκους και τουλάχιστον ένα παιδί και το 6% των νοικοκυριών χωρίς παιδί. Ακόμη το 17,3% των μονογονεϊκών οικογενειών και το 11% των νοικοκυριών με έναν ανήλικο χωρίς παιδί.

Μπορεί, σε απόλυτα ποσοστά, η Ελλάδα να βρίσκεται πίσω στη λίστα με τους πιο φτωχούς μόνο από τη Βουλγαρία με 34,2% και τη Ρουμανία 24,6%, αλλά με μία βασική διαφορά: ούτε η Βουλγαρία αλλά ούτε και η Ρουμανία βρίσκονται υπό καθεστώς Μνημονίου.
pronews.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr