Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Σε χερσόνησο μεταξύ της Κω και της Σύμης η εξέδρα εκτόξευσης δορυφόρων της Τουρκίας

Να προχωρά δείχνει το φιλόδοξο σχέδιο της Τουρκίας να δημιουργήσει ''στα πρότυπα της ΝΑSA'' όπως αναφέρεται, Υπηρεσία Διαστήματος με εξέδρα εκτόξευσης πυραύλων.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται σειρά διαρροών προς τον τουρκικό τύπο το τελευταίο διάστημα, τα οποία συγκλίνουν στην δημιουργία αίσθησης επιτάχυνσης των σχετικών ενεργειών.


Πριν 4 ημέρες η εφημερίδα  Yeni Safak ανέφερε σε είδηση με τίτλο «Αποκαλύφθηκε το μέρος κατασκευής του βατήρα εκτόξευσης» ότι  η ''τουρκική ΝΑSA΄΄ θα ιδρυθεί στην περιοχή Καζάν της Άγκυρας, ενώ ο εκτοξευτής πυραύλων θα κατασκευαστεί στην παραλιακή περιοχή Ντάτσα, μια χερσόνησο (Τραχεία) περίπου μεταξύ της Κω και της Σύμης.

Ταυτόχρονα η ιστοσελίδα HTTeknoloji σε είδηση με τίτλο «Η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος εργάζεται σοβαρά για την εκτόξευση δορυφόρου» αναφέρει ότι για την Υπηρεσία Διαστήματος, που πρόκειται να ιδρύσει η Τουρκία μέχρι το καλοκαίρι, το Γενικό Επιτελείο συνεργάζεται, διενεργώντας κοινές εργασίες με τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία από τις πιο σημαντικές αρμοδιότητες της νέας Υπηρεσίας θα είναι η κατασκευή εξέδρας εκτόξευσης, η οποία φημολογείται ότι θα κατασκευαστεί είτε στην στην Ντάτσα, όπως προαναφέραμε είτε στην “ΤΔΒΚ”.

Λίγο πιο πριν, στις 8 Απριλίου 2016, η Yeni Akit σε δημοσίευμα με τίτλο «Σε τρεις μήνες θα ιδρυθεί η τουρκική Υπηρεσία Διαστήματος (TUA)», αναφερόταν σε σχετική δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και σημειωνόταν επίσης ότι από τον Ιανουάριο, οπότε και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η είδηση περί επικείμενης ίδρυσης της Υπηρεσίας Διαστήματος στην Τουρκία, έχουν γίνει συστηματικές προσπάθειες για την υλοποίηση του σχεδιου. Το δημοσίευμα επικαλείτο είδηση στην ιστοσελίδα του Webtekno ( με την παρατιθέμενη εικόνα με ...Τουρκο ...αστροναύτη στην ...Σελήνη!) οτι η TUA, παράλληλα με έρευνες στο διάστημα θα προάγει την ανάπτυξη της δορυφορικής τεχνολογίας και εντός της (ευρύτερης) περιοχής της Άγκυρας θα κατασκευάσει μια εξέδρα εκτόξευσης και ότι εκμεταλλευόμενη το κεκτημένο της μέχρι στιγμής διαστημικής τεχνολογίας, η TUA, θα παρέχει τη στήριξή της σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας. 

Ως εδρα της TUA, θα οριστεί η πρωτεύουσα της χώρας, η Άγκυρα. Για την εκπλήρωση του στόχου της, θα έρθει σε επαφή με διάφορα (πανεπιστημιακά) campus του νομού. Εξάλλου,αναφέρεται, η Τουρκία, είναι μία από τις 30 χώρες που υπέγραψαν την ίδρυση της Παγκόσμιας Τηλεγραφικής Ένωσης, το 1865. Πέραν αυτών, οι άλλες χώρες, μπορούν να εγκαταστήσουν μόνο με μίσθωση δορυφόρους για παγκόσμια τροχιά, καταλήγει το δημοσίευμα.

Να θυμίσουμε ότι στις 2 Οκτωβρίου του 2014, ο τότε Υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών της Τουρκίας, κ. Λουτφί Ελβάν είχε δηλώσει ότι η Τουρκία προτίθεται να ιδρύσει δική της Υπηρεσία Διαστήματος, όπως προκύπτει από δημοσίευμα της Hurriyet με τίτλο «Η Τουρκία θα ιδρύσει Υπηρεσία Διαστήματος». Στις 10 Ιανουαρίου 2016 δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της Haberturk είδηση με τίτλο «Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη Διαστημική Υπηρεσία στην Τουρκία» όπου αναφέρεται στην προετοιμασία ενός νομοσχεδίου για την ίδρυση μίας Υπηρεσίας Διαστήματος, η οποία αποτελεί μέρος του Σχεδίου Δράσης της τουρκικής κυβέρνησης, όπως προέκυψε και από τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Νταβούτογλου, για το έργο της 64ης κυβέρνησης της Τουρκίας.

Την προετοιμασία του νομοσχεδίου είχε αναλάβει το Υπουργείο Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών με την Γενική Διεύθυνση Τεχνολογιών Διαστήματος.Στις 27 Φεβρουαρίου 2016 στην ιστοσελίδα του, το τηλεοπτικό δίκτυο NTV αναφέρει ότι η τουρκική Υπηρεσία Διαστήματος, πρόκειται να συσταθεί στα πρότυπα της αμερικανικής NASA και της ευρωπαϊκής ESA. και ότι θα υπάγεται απευθείας στον Τούρκο Πρωθυπουργό.
pronews.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr