Μια συνταγή για μια πανεύκολη πίτα της στιγμής. Πατατόπιτα, με έτοιμο πουρέ πατάτας, με πράσο νηστίσιμη. Ένα νόστιμο συνοδευτικό ή και κυρίως πιάτο με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα.
Υλικά:
•1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
•1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
•1 κύβο ζωμός λαχανικών
•1 συσκευασία πουρές πατάτας [*]
•1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι
•200 γρ. βιτάμ
•1 κρεμμύδι ξερό μέτρια ψιλοκομμένο
•άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο [προαιρετικά]
•αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
1.Ετοιμάζετε το πουρέ πατάτας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αντικαθιστώντας τη ποσότητα από γάλα με νερό στο οποίο ρίχνετε μέσα και διαλύετε το ζωμό λαχανικών, ανακατεύοντας μέχρι να σφίξει καλά ο πουρές.Διαλύετε σε λίγο νερό το ζωμό, το βάζετε στις πατάτες και ανακατεύετε. [*] Εναλλακτικά βράστε 2 κιλά πατάτες και λιώστε τες με πιρούνι ή πολτοποιήστε τες στο multi.
2.Πλένετε και ψιλοκόβετε το πράσο και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε σε λίγο βιτάμ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε και τον άνηθο ή μάραθο, ανακατεύετε και κατεβάζετε από τη φωτιά να μισοκρυώσει.
3.Βουτυρώνετε ένα πυρέξ και απλώνετε τα μισά φύλλα, με τις άκρες τους να εξέχουν, βουτυρωμένα ένα ένα.
4.Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε τον έτοιμο πουρέ πατάτας, το πράσο, το κρεμμύδι, το αλεύρι, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και στρώνετε το μείγμα στο ταψάκι. Αλείφετε καλά το μείγμα με βιτάμ.
5.Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 35-40 λεπτά. Βγάζετε τη πίτα από το φούρνο την αφήνετε για 10 λ στο ταψί να “σταθεί” τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
* Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να προσθέσετε 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα.
panagiamegalohari.gr
Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr
Υλικά:
•1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
•1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
•1 κύβο ζωμός λαχανικών
•1 συσκευασία πουρές πατάτας [*]
•1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι
•200 γρ. βιτάμ
•1 κρεμμύδι ξερό μέτρια ψιλοκομμένο
•άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο [προαιρετικά]
•αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
1.Ετοιμάζετε το πουρέ πατάτας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αντικαθιστώντας τη ποσότητα από γάλα με νερό στο οποίο ρίχνετε μέσα και διαλύετε το ζωμό λαχανικών, ανακατεύοντας μέχρι να σφίξει καλά ο πουρές.Διαλύετε σε λίγο νερό το ζωμό, το βάζετε στις πατάτες και ανακατεύετε. [*] Εναλλακτικά βράστε 2 κιλά πατάτες και λιώστε τες με πιρούνι ή πολτοποιήστε τες στο multi.
2.Πλένετε και ψιλοκόβετε το πράσο και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε σε λίγο βιτάμ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε και τον άνηθο ή μάραθο, ανακατεύετε και κατεβάζετε από τη φωτιά να μισοκρυώσει.
3.Βουτυρώνετε ένα πυρέξ και απλώνετε τα μισά φύλλα, με τις άκρες τους να εξέχουν, βουτυρωμένα ένα ένα.
4.Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε τον έτοιμο πουρέ πατάτας, το πράσο, το κρεμμύδι, το αλεύρι, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και στρώνετε το μείγμα στο ταψάκι. Αλείφετε καλά το μείγμα με βιτάμ.
5.Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 35-40 λεπτά. Βγάζετε τη πίτα από το φούρνο την αφήνετε για 10 λ στο ταψί να “σταθεί” τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
* Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να προσθέσετε 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα.
panagiamegalohari.gr
Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr