Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Το πιο τέλειο σοκολατένιο νηστίσιμο κέικ

Το σοκολατένιο του άρωμα είναι τόσο προκλητικά διάχυτο που γαργαλά τη μύτη μας, η γεύση του τόσο πλούσια που παρακαλάμε να μην τελειώσει ούτε αυτή η κουταλιά, η υφή του τόσο συμπαγής και παράλληλα υγρή που θυμίζει σοκολατόπιτα…

Και φυσικά κανείς δεν πρόκειται να καταλάβει ότι είναι νηστίσιμο!

Υλικά για 1 στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 26 εκ.:

  • 300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γραμμ. κακάο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 400 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 180 γραμμ. φυτικό λάδι
  • 250 ml γάλα καρύδας
  • 1 φλιτζάνι ζεστό στιγμιαίο καφέ (έτοιμο ρόφημα όχι σκόνη)
  • 2 βανιλίνες
  • 60 ml λικέρ καφέ (προαιρετικά)

Για την επικάλυψη:

  • 175 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 125 ml γάλα καρύδας

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις. Απλώνουμε λίγη μαργαρίνη σε μία στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 260 εκ. και την πασπαλίζουμε με κακάο.

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κουβερτούρα, το γάλα και το λάδι και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τον καφέ, τη βανιλίνη και το λικέρ.

Σταδιακά ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά, ανακατεύοντας παράλληλα με σύρμα ή με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα, μέχρι που μόλις να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Το αδειάζουμε στη φόρμα και το ψήνουμε για 40-45′ περίπου. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 10′ μέσα στη φόρμα. Στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για να ετοιμάσουμε την επικάλυψη, βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μεταλλικό μπολ και ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού. Το αδειάζουμε πάνω από τη σοκολάτα φροντίζοντας να την καλύψει όλη. Περιμένουμε 1-2′ και στη συνέχεια ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα ή μαρίζ, μέχρι να λιώσει πλήρως η σοκολάτα και να ενωθεί με το γάλα.

Αφήνουμε την γκανάς σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να κρυώσει, για 1 ώρα περίπου και στη συνέχεια επικαλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ.

babyradio.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr