Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Μπορεί ένας ορθόδοξος να κάνει πολιτικό γάμο;

Ας ιδούμε, πως απάντησε στο ερώτημα, ένας μεγάλος πολιτικός της νεωτέρας Ελλάδος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το 1930:
«… Ημπορεί κανείς να είναι Χριστιανός και να μη θέλη να κάμη ιεροτελεστία, αλλά δεν ημπορεί να είναι ορθόδοξος, διότι η Ορθόδοξος Εκκλησία θεωρεί τον γάμον μυστήριον. Δεν ημπορείς, κύριε, να μου λέγης ότι είσαι χριστιανός ορθόδοξος, εφ’ όσον δεν δέχεσαι τα δόγματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Δεν λέγω, ότι είσαι υποχρεωμένος να κάμης δήλωσιν ενώπιον του ληξιάρχου, ότι είσαι χριστιανός ορθόδοξος, αλλ’ αφ’ ης στιγμής ομολογείς σαυτόν ορθόδοξον χριστιανόν, οφείλεις να τελέσης το μυστήριον του γάμου, διότι άλλως δεν ανήκεις πραγματικώς εις το ποίμνιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αλλά να μη μου λέγη κανείς ότι θέλει και ορθόδοξος χριστιανός να είναι, αλλά να μη κάμη τον γάμον με ιεροτελεστία […].

Ενώ είμαι πλήρως σύμφωνος υπέρ της ελευθερίας της συνειδήσεως, λέγω μόνον εις τον πολίτην να είναι και αυτός ειλικρινής. Του λέγω: Θέλεις την ελευθερίαν της συνειδήσεώς σου; Την έχεις. Αλλά μη μου λέγης ότι είσαι χριστιανός ορθόδοξος, εφ’ όσον δεν αναγνωρίζεις και τα δόγματα και τα μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας»!
* * *
Αν ένας πολιτικός είχε γνώμη τέτοιας κρυστάλλινης σαφήνειας, πόσο περισσότερο εμείς οι χριστιανοί οφείλουμε να έχουμε την ίδια θέση επάνω στο τόσο σπουδαίο αυτό θέμα!

Λοιπόν. Κατάλαβέ το:

Δεν μπορείς άλλος να είσαι ενώπιον των ανθρώπων, και άλλος ενώπιον του Θεού.

Αν πιστεύεις στον Χριστό, Τον ομολογείς.

Αν δεν θέλεις να Τον ομολογείς στην ζωή σου, με την ζωή σου, κάτι δεν πάει καλά με σένα! Ή μάλλον, συ δεν πας καλά!

Τα λόγια, τα έργα, ο τρόπος της ζωής μας, πρέπει να είναι έκφραση του εσωτερικού μας κόσμου. Ή όχι;

theomitoros.blogspot.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr