Συστατικά:
1 κιλό σπόροι ροδιού (περίπου 6-8 ρόδια)
500 ml νερού
600 γρ. ζάχαρη
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 στικ βανίλιας ή 2 κ.σ. σιρόπι βανίλιας
1 στικ κανέλας
75 γρ. γλυκόζη
Μέθοδος Εκτέλεσης:
Για το καθάρισμα των ροδιών
Με ένα μαχαίρι, κόβουμε τα ρόδια στη μέση.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ με αρκετό νερό και τα αφήνουμε να μαλακώσουν λίγο.
Σιγά σιγά αφαιρούμε τις λευκές ίνες και τη φλούδα, αφήνοντας στο μπολ μόνο τους σπόρους από τα ρόδια.
Στραγγίζουμε καλά τους σπόρους από τα ρόδια και τα χρησιμοποιούμε για τη συνταγή μας.
Για το γλυκό του κουταλιού
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τους σπόρους από τα ρόδια, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη βανίλια και το νερό. Αν χρησιμοποιήσουμε λοβό βανίλια, κόβουμε τη βανίλια στη μέση κατα μήκος, αφαιρούμε τους σπόρους και προσθέτουμε το λοβό και τους σπόρους μέσα στην κατσαρόλα.
Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά περίπου.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη καλά, μέχρι που το ρόδι να βγάλει την παραπανίσια υγρασία του (δε βράζουμε για πολύ ώρα γιατί θα λιώσουν τελείως τα ρόδια) και αφήνουμε στο ψυγείο για μία ημέρα.
Την επόμενη ημέρα, βγάζουμε την κατσαρόλα από το ψυγείο και βάζουμε ξανά στη φωτιά.
Προσθέτουμε τη γλυκόζη, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και σιγοβράζουμε για ακόμα 15-30 λεπτά μέχρι που να δέσει το γλυκό μας.
Μεταφέρουμε το γλυκό σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, όσο είναι ζεστό και καπακώνουμε γρήγορα. Εφόσον δεν ανοίξουμε το βάζο διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και αν το ανοίξουμε διατηρείται στο ψυγείο για μήνες.
casasideas.gr
Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr
1 κιλό σπόροι ροδιού (περίπου 6-8 ρόδια)
500 ml νερού
600 γρ. ζάχαρη
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 στικ βανίλιας ή 2 κ.σ. σιρόπι βανίλιας
1 στικ κανέλας
75 γρ. γλυκόζη
Μέθοδος Εκτέλεσης:
Για το καθάρισμα των ροδιών
Με ένα μαχαίρι, κόβουμε τα ρόδια στη μέση.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ με αρκετό νερό και τα αφήνουμε να μαλακώσουν λίγο.
Σιγά σιγά αφαιρούμε τις λευκές ίνες και τη φλούδα, αφήνοντας στο μπολ μόνο τους σπόρους από τα ρόδια.
Στραγγίζουμε καλά τους σπόρους από τα ρόδια και τα χρησιμοποιούμε για τη συνταγή μας.
Για το γλυκό του κουταλιού
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τους σπόρους από τα ρόδια, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη βανίλια και το νερό. Αν χρησιμοποιήσουμε λοβό βανίλια, κόβουμε τη βανίλια στη μέση κατα μήκος, αφαιρούμε τους σπόρους και προσθέτουμε το λοβό και τους σπόρους μέσα στην κατσαρόλα.
Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά περίπου.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη καλά, μέχρι που το ρόδι να βγάλει την παραπανίσια υγρασία του (δε βράζουμε για πολύ ώρα γιατί θα λιώσουν τελείως τα ρόδια) και αφήνουμε στο ψυγείο για μία ημέρα.
Την επόμενη ημέρα, βγάζουμε την κατσαρόλα από το ψυγείο και βάζουμε ξανά στη φωτιά.
Προσθέτουμε τη γλυκόζη, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και σιγοβράζουμε για ακόμα 15-30 λεπτά μέχρι που να δέσει το γλυκό μας.
Μεταφέρουμε το γλυκό σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, όσο είναι ζεστό και καπακώνουμε γρήγορα. Εφόσον δεν ανοίξουμε το βάζο διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και αν το ανοίξουμε διατηρείται στο ψυγείο για μήνες.
casasideas.gr
Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr