Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη στην 10η θέση παγκοσμίως με τα καλύτερα αξιοθέατα

Ο ιστορικός  ναός της Αγίας Σοφίας στην  Κωνσταντινούπολη, πρόσφατα ανακοινώθηκε στην δέκατη θέση της λίστας των καλύτερων αξιοθέατων ΠΑΓΚΩΣΜΙΩΣ , σύμφωνα με τον οργανισμό Lonely Planet, αναφέρει με υπερηφάνεια  ο τουρκικός τύπος , λες και ο υπέρλαμπρος ναός της χριστιανοσύνης κατασκευάστηκε από Τούρκους!
Ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός  οργανισμός   στον κόσμο, ο Lonely Planet, ανακοίνωσε τα «  500 καλύτερα αξιοθέατα στον κόσμο» στο πλαίσιο της ετήσιας λίστας για τους ταξιδιώτες του Ultimate Travelist.
Σύμφωνα με τη λίστα αυτή , ο ναός της  Αγίας Σοφίας πήρε την δέκατη θέση λόγω της τεράστιας  θρησκευτικής σημασίας του και της πραγματικής  αρχιτεκτονικής  του ομορφιάς.

Σύμφωνα με την λίστα του  Lonely Planet  το  top 10  των  μνημείων είναι:

1. Ναοί της Angkor, Καμπότζη
2. Great Barrier Reef, Αυστραλία
3. Μάτσου Πίτσου, Περού
4. Σινικό Τείχος της Κίνας, η Κίνα
5. Ταζ Μαχάλ, στην Ινδία
7. Κολοσσαίο, Ιταλία
8. Iguazu Falls, Βραζιλία-Αργεντινή
9. Αλάμπρα, Ισπανία
10. Αγία Σοφία,  Τουρκία

Επίσης το τουρκικό δημοσίευμα υπενθυμίζει   ότι ο  ναός της Αγίας Σοφίας  τον  οποίο επισκέπτεται  ένα τεράστιο πλήθος τουριστών κάθε χρόνο, χρησιμοποιήθηκε ως  χριστιανικός καθεδρικός ναός για σχεδόν χίλια χρόνια έως το 1453, όταν μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς  Τούρκους με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.

Η Αγία Σοφία παρέμεινε  τζαμί μέχρι το 1931, όταν έκλεισε για το κοινό για τέσσερα χρόνια. Άνοιξε και πάλι το 1935 ως μουσείο  μετά από  εντολή του ν Κεμάλ .Ο ναός αυτός αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλά άλλα οθωμανικά τζαμιά, όπως το εμβληματικό Μπλε Τζαμί,  το Şehzade Τζαμί,  το Τζαμί του Σουλεϊμάν, Το Τζαμί  του Ρουστέμ Πασά και το Τζαμί του Κιλίτζ Αλή πασά .

Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr πιθανότατα λόγω της παγκόσμιας  αναγνωσιμότητας  του, ο ναός της χριστιανοσύνης η Αγία Σοφία που αποτέλεσε το σύμβολο του Βυζαντίου,  αποτελεί  εκ νέου στόχο των Μουλάδων του Ερντογάν. Η μετατροπή του ναού  σε Τζαμί θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αυτούς να « εξυψώσουν» την  δική τους θρησκεία σε όλο τον κόσμο , τουλάχιστον έτσι νομίζουν οι ίδιοι.

Αλλά ότι και να κάνουν ο Ναός της Αγίας Σοφίας θα τους προκαλεί ΠΑΝΤΑ  δέος και φόβο , λόγω των πολλών και διαφόρων θρύλων που τον περικλείουν. Δεν πρόκειται να τολμήσουν οι Τούρκοι να τον μεταβάλλουν σε Τζαμί, για «πολλούς λόγους». Ίσως  και για αυτό τον λόγο ανασκάπτουν τα υπόγεια του ναού προσπαθώντας να ανακαλύψουν  τα μυστικά του , ίσως και  χρυσό. Ας αναμένουν όμως  λίγο ακόμα οι «γείτονες μας» όταν από τον ναό της Αγίας Σοφίας ακουστούν και πάλι τα σήμαντρα της χριστιανοσύνης!!

Πηγή: pentapostagma.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr