Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Δείτε πώς θα σώσετε τον εαυτό σας από έμφραγμα!

Το έμφραγμα αποτελεί επείγουσα κατάσταση και η άμεση ιατρική παρέμβαση σώζει ζωές.

Εάν τη στιγμή του εμφράγματος βρίσκεται στον τόπο του συμβάντος ένας φίλος, συγγενής ή ακόμη και κάποιος άγνωστος, μπορεί να καλέσει άμεσα βοήθεια και να παράσχει προσωρινά υποστήριξη έως ότου φθάσει το ασθενοφόρο. Τι κάνουμε όμως εάν το έμφραγμα μας βρει μόνους;

«Η δική μας αντίδραση είναι η βασικότερη παράμετρος σε μια επείγουσα κατάσταση και τα πρώτα δέκα λεπτά είναι τα πιο καθοριστικά», επισημαίνει ο Τζο Μάλιγκαν, ειδικός σε θέματα Πρώτων Βοηθειών στο Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό.

Δείτε ποια είναι τα σωτήρια βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν αισθάνεστε ότι παθαίνετε έμφραγμα.

Εάν νιώσετε ξαφνικά οξύ πόνο στο στήθος ή εκδηλώσετε κάποιο άλλο τυπικό σύμπτωμα εμφράγματος, πρώτα πρέπει φυσικά να καλέσετε ασθενοφόρο.

Αμέσως μετά, θα πρέπει να μασήσετε μια ασπιρίνη. Η επίδραση θα είναι πιο άμεση αν μασήσετε το χάπι παρά αν το καταπιείτε ολόκληρο. Η ασπιρίνη επιβραδύνει το ρυθμό πήξης του αίματος, οπότε θα αποτρέψει την επιδείνωση ενός ήδη υπάρχοντα θρόμβου.

Στη συνέχεια, ξαπλώστε υποστηρίζοντας με ένα μαξιλάρι το κεφάλι και τους ώμους.

Άτομα που έχουν ήδη λάβει διάγνωση για στηθάγχη θα πρέπει επίσης να πάρουν την ειδική αγγειοδιασταλτική αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός.

Εάν ο πόνος στο στήθος διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά, επιβάλλεται επείγουσα μεταφορά σε νοσοκομείο, καθώς μπορεί να υποδεικνύει σοβαρή κατάσταση, όπως η ανακοπή καρδιάς.

Θα πρέπει επίσης να παίρνετε αργές, βαθιές αναπνοές, ώστε να μεταφέρεται πιο αποτελεσματικά το οξυγόνο στους πνεύμονες και να συνεχίσει να κυκλοφορεί ομαλά το αίμα.

Άτομα που έχουν ήδη λάβει διάγνωση για ταχυπαλμία, μπορούν επίσης να εφαρμόσουν το χειρισμό Valsalva, καθώς θεωρείται πως βοηθά να επανέλθει στο φυσιολογικό ο καρδιακός παλμός. Ο χειρισμός θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο μία φορά. Στην αντιμετώπιση της ταχυπαλμίας βοηθούν επίσης οι μαλάξεις (μασάζ) στις καρωτίδες αρτηρίες, συγκεκριμένα στο σημείο της αρτηρίας που είναι πιο έντονα αισθητός ο καρδιακός παλμός. Οι μαλάξεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με κυκλικές κινήσεις.

Πηγή: onmed.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr