Υλικά:
Κέικ:
100 γρ. κουβερτούρα με 66%-72% κακάο, λιωμένη
80 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + λίγο ακόμα για τη φόρμα
120 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για τη φόρμα
100 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
πραλίνα φουντουκιού για τη γέμιση
Γλάσο:
150 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο
150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36 % λιπαρά
Κέικ:
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά στο μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 10 λεπτά περίπου, έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν. Ανακατεύουμε τη λιωμένη κουβερτούρα με το λιωμένο βούτυρο και τα αδειάζουμε στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά και έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με την αμυγδαλόσκονη. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για 35-40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το κόβουμε στη μέση οριζοντίως. Απλώνουμε στο ένα κομμάτι την πραλίνα και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι.
Γλάσο:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν πάρει βράση την ρίχνουμε πάνω από την σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να σφίξει και γλασάρουμε το κέικ.
Tip:
Πραλίνα φουντουκιού λέμε δύο διαφορετικά πράγματα: το ένα είναι το έτοιμο άλειμμα σοκολάτας με φουντούκια που βρίσκουμε στο σουπερμάρκετ και το άλλο είναι η γαλλική τύπου πραλίνα, δηλαδή καραμελωμένα φουντούκια που αλέθουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια ρευστή κρέμα στο χρώμα της καραμέλας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο είδος πραλίνας θέλουμε.
Μερίδες: 8-10
Προετοιμασία: 50΄
Αναμονή: 60΄
Ψήσιμο: 35΄-40΄
Πηγή: steliosparliaros.gr
Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr
Κέικ:
100 γρ. κουβερτούρα με 66%-72% κακάο, λιωμένη
80 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + λίγο ακόμα για τη φόρμα
120 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για τη φόρμα
100 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
πραλίνα φουντουκιού για τη γέμιση
Γλάσο:
150 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο
150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36 % λιπαρά
Κέικ:
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά στο μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 10 λεπτά περίπου, έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν. Ανακατεύουμε τη λιωμένη κουβερτούρα με το λιωμένο βούτυρο και τα αδειάζουμε στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά και έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με την αμυγδαλόσκονη. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για 35-40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το κόβουμε στη μέση οριζοντίως. Απλώνουμε στο ένα κομμάτι την πραλίνα και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι.
Γλάσο:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν πάρει βράση την ρίχνουμε πάνω από την σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να σφίξει και γλασάρουμε το κέικ.
Tip:
Πραλίνα φουντουκιού λέμε δύο διαφορετικά πράγματα: το ένα είναι το έτοιμο άλειμμα σοκολάτας με φουντούκια που βρίσκουμε στο σουπερμάρκετ και το άλλο είναι η γαλλική τύπου πραλίνα, δηλαδή καραμελωμένα φουντούκια που αλέθουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια ρευστή κρέμα στο χρώμα της καραμέλας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο είδος πραλίνας θέλουμε.
Μερίδες: 8-10
Προετοιμασία: 50΄
Αναμονή: 60΄
Ψήσιμο: 35΄-40΄
Πηγή: steliosparliaros.gr
Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr