Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Μηχανικός χειροτονήθηκε εθελοντής Ιερέας

ΚΑΤΕΙΧΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ 
Την οδό της διακονίας επέλεξε συνειδητά ο π. Γεώργιος Πράσινος, ο οποίος χειροτονήθηκε εθελοντής ιερέας, πριν από δύο περίπου χρόνια,  μετά από μια μακρά και επιτυχημένη επαγγελματική πορεία ως ηλεκτρολόγος μηχανικός.

Ο π. Γεώργιος, ο οποίος κατείχε διευθυντική θέση στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ επί σειρά ετών, προσφέρει αμισθί έργο διακονίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αγριάς, ενώ παράλληλα είναι πρόεδρος του φιλόπτωχου ταμείου και μέλος του Δ.Σ. του Σπιτιού Γαλήνης του ναού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Γλυκερία Υδραίου

Ο π. Γεώργιος χειροτονήθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια άμισθος ιερέας, έχοντας πάντα ως στόχο την ανιδιοτελή προσφορά στο συνάνθρωπο. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και μεγάλωσε στο Κάϊρο, όπου ολοκλήρωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές. Αποφοίτησε από την Αμπέτειο Σχολή, η οποία λειτουργούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μονής του Σινά, ανοίγοντας δρόμους γνώσεις στους Ελληνες ομογενείς αλλά και τους γηγενείς.

Στη συνέχεια άνοιξε ο κύκλος των Πανεπιστημιακών σπουδών στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο της Αθήνας, ενώ όπως αναφέρει ο ίδιος: «σπούδασα Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος, κύκλου ηλεκτρολόγου και συνέχισα τις σπουδές μου, κάνοντας δύο χρόνια μάστερ, στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια επέστρεψα στην Ελλάδα για να εργαστώ».

Αρχικά εργάστηκε στο εργοστάσιο της Λάρκο, στη Λάριμνα, όπου παρέμεινε για οκτώμισι χρόνια, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ένας ακόμη κύκλος δράσης στο ίδιο επιστημονικό πεδίο, στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο, όπου παρέμεινε έως το 2000. Ο νυν άμισθος κληρικός διετέλεσε διευθυντής ηλεκτρολογικής συντήρησης στο ίδιο εργοστάσιο, έχοντας υπό την ευθύνη του πολλούς τομείς, όπως τα ηλεκτρολογικά ισχύος, τα ηλεκτρονικά συστήματα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα ηλεκτρικά φίλτρα κ.λπ.

Ανατρέχοντας στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ο π. Γεώργιος αναφέρει ότι: «όταν παραιτήθηκα από τη Λάρκο, αναζητούσαμε με την οικογένειά μου μια περιοχή κοντά στη θάλασσα κι έτσι επιλέξαμε την Αγριά, προκειμένου τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σ’ ένα περιβάλλον που θυμίζει εξοχή, μακριά από τη μεγαλούπολη στην οποία μεγαλώσαμε εγώ και η σύζυγός μου, πρεσβυτέρα Γεωργία, η οποία επίσης γεννήθηκε στο Κάϊρο της Αιγύπτου».

Σήμερα είναι συνταξιούχος μηχανικός και πατέρας τριών παιδιών, του 38χρονου Νικήτα, του 37χρονου Κωνσταντίνου και του 33χρονου Παύλου. Ο μεγαλύτερος γιος του συμμετέχει στην ιδιωτική εταιρία ΚOMEL, που εδρεύει στην περιοχή μας, και έχει ως αντικείμενο δράσης, τους βιομηχανικούς αυτοματισμούς. 

Πνευματική πορεία


 Η πορεία από την κοσμική στην πνευματική ζωή έχει ως ουσιαστική αφετηρία την περίοδο των νεανικών του χρόνων. «Η επιθυμία να χειροτονηθώ κληρικός δεν προϋπήρξε, απλώς ήμουν κοντά στην Εκκλησία από τα 16 μου χρόνια και μπορώ να πω ότι έγινε μια μεταστροφή, διότι με επηρέασε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σινά, Γρηγόριος, προκάτοχος του νυν Αρχιεπισκόπου, ο οποίος ήταν θεολόγος καθηγητής και η διδασκαλία του με βοήθησε να έρθω πιο κοντά στην Εκκλησία», αναφέρει ο ίδιος.

Η πορεία της προσφοράς συνεχίστηκε σε όλη την μετέπειτα ζωή του, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Αγριάς βοηθώντας στα κατηχητικά, στο ψαλτήρι και κατόπιν ως επίτροπος του ναού, πριν από την χειροτονία του.

 «Πνευματικός μου ήταν αρχικά ο νυν Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος Ντόβας, ο οποίος πριν φύγει από το Βόλο, μου συνέστησε τον π. Θεόδωρο Μπατάκα, ο οποίος είναι, έκτοτε, ο πνευματικός μου», υπογραμμίζει ο π. Γεώργιος και προσθέτει: «πριν από τέσσερα χρόνια, ο π. Θεόδωρος με πληροφόρησε ότι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, σκέπτεται να ξεκινήσει μια προσπάθεια με εθελοντές ιερείς». Η προτροπή του πνευματικού του τελεσφόρησε πριν από δύο περίπου χρόνια, μετά από πολύ προσευχή,  «αφού προηγουμένως συναίνεσε η πρεσβυτέρα και έτσι εισήλθα στον κλήρο, διότι πάντα είχα την προδιάθεση να προσφέρω» εξηγεί ο ίδιος.

 Οντας κοντά στην Εκκλησία από παιδί, δε διαφοροποιήθηκε ουσιαστικά η οπτική του απέναντι στα πράγματα, αλλά έχει αλλάξει πλέον η καθημερινότητά του. «Εχει αλλάξει η ζωή μου λόγω του ότι υπάρχει πλέον πρόσθετο φορτίο από πλευράς χρόνου, επειδή πρέπει να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στα Εκκλησιαστικά μου καθήκοντα. Παράλληλα έχω μειώσει την ενασχόλησή μου με την άλλη μου δραστηριότητα και βοηθάω πλέον όταν χρειάζεται μόνο», επισημαίνει ο π. Γεώργιος.

Ως μηχανικός εξακολουθεί, ωστόσο, να παρέχει δωρεάν συμβουλές για τεχνικά θέματα, κάθε φορά που ζητούν τη βοήθειά του άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποτανθούν σε ειδικό, ενώ στη χειροτονία του παρέστησαν πέραν των οικείων του, παλιοί του συνάδελφοι και πολλοί κάτοικοι της περιοχής μας.  

Εργο διακονίας


Ο εθελοντής εφημέριος του Αγίου Γεωργίου Αγριάς, όπου είναι προϊστάμενος ο π. Βασίλειος Τάτσιος και συνεφημέριος ο π. Βαρνάβας Σαράτσης, προσφέρει όλο τον ελεύθερο χρόνο του στα Εκκλησιαστικά του καθήκοντα. Ως πρόεδρος του φιλόπτωχου ταμείου του ναού, έχει θέσει ως στόχο τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται προς όφελος των απόρων ενοριτών.

«Θα θέλαμε να διευρύνουνε τη δράση του φιλόπτωχου, προκειμένου να μην περιορίζεται μόνο στην οικονομική βοήθεια, αλλά να επεκταθεί και σε πνευματικές δραστηριότητες», αναφέρει ο ίδιος και εξηγεί: «υπάρχουν μονογονεϊκές οικογένειες που ενδεχομένως χρειάζονται στήριξη, αλλά και ασθενείς που έχουν ανάγκη συμπαράστασης».

Στόχος του π. Γεώργιου είναι η διακονία στους ασθενείς είτε με επισκέψεις στο Νοσοκομείο, είτε με κατ’ οίκον συμπαράσταση, εφόσον η οικογένεια αντιμετωπίζει πρόβλημα χρονικής επάρκειας. Η σκέψη του εθελοντή ιερέα βρίσκεται κοντά στον άνθρωπο και κατά συνέπεια καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να υλοποιηθεί τελικά το συγκεκριμένο πλάνο.

Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά στην τέλεση των ακολουθιών που τελούνται στο ναό, στην πρωϊνή θεία λειτουργία και τον εσπερινό, συνδράμοντας παράλληλα την προσπάθεια που καταβάλλει η Μητρόπολη Δημητριάδος, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε περιφερειακούς ναούς. «Υπάρχει μια λίστα από Εκκλησίες που έχουν κενά και καλύπτονται από τους ιερείς ναών της περιοχής μας. Μας έχουν ορίσει να πηγαίνουμε στο Μετόχι και εφόσον μας ζητηθεί, καλύπτουμε τις ανάγκες που υπάρχουν», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ανατρέχοντας στον πρότερη, την κοσμική του ζωή, ο π. Γεώργιος Πράσινος αναφέρει ότι: «εκ των υστέρων ανακαλύπτω ότι ίσως έχασα κάποια πράγματα πνευματικά, αλλά από την άλλη πλευρά σκέπτομαι ότι επειδή τα οικονομεί όλα ο Κύριος, ίσως να μην ήμουν έτοιμος. Βέβαια, προσθέτει ο ίδιος, επειδή πάντα ήμουν υπό την προστασία του Θεού, οδήγησε ανάλογα τις εξελίξεις, διότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά».

Κοντά στον άνθρωπο

Το θέμα της κρίσης και κυρίως της πνευματικής κρίσης, απασχολεί ιδιαίτερα τον π. Γεώργιο, ο οποίος επισημαίνει ότι: «η ελπίδα, η πίστη, η προσευχή και η μετάνοια» είναι καθοριστικής σημασίας βήματα προκειμένου να απεγκλωβιστούμε από όσα δυσοίωνα μας περιβάλλουν.

«Με προβληματίζει το αν και κατά πόσο οι άνθρωποι, με αφορμή την κρίση, θα έρθουν πιο κοντά στον Κύριο. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι με όλες αυτές τις συμφορές που συμβαίνουν παγκοσμίως, οι άνθρωποι απομακρύνονται και άλλο και αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα», τονίζει ο π. Γεώργιος.

«Η προσπάθειά μας είναι να τους επηρεάσουμε, προκειμένου να μετανοήσουν, ο τρόπος ζωής τους να αλλάξει. Η αποστασία μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα και ο Κύριος μας δίνει την κρίση, προκειμένου να συνετιστούμε. Από την άλλη πλευρά κι εμείς οι ιερείς πρέπει να είμαστε το καλό παράδειγμα προκειμένου να προσελκύσουμε και άλλους. Αυτή είναι η αποστολή μας και αυτή πρέπει να υπηρετούμε», πρεσβεύει ο ίδιος.

 Ο εθελοντισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του άμισθου κληρικού, ο οποίος άνοιξε νέους πνευματικούς δρόμους στη ζωή του.

Συμβουλή του π. Γεώργιου σε όσους σκέπτονται να ακολουθήσουν ανάλογη πορεία αλλά ενδεχομένως διστάζουν, είναι: «να προσεγγίσουν πρώτα τον πνευματικό τους, δεύτερον πρέπει να προσεύχονται και αυτό που πρέπει να έχουν κατά νου, είναι ότι η κλίση έρχεται από τον Κύριο. Χρειάζεται προσευχή, επικοινωνία με τον πνευματικό και εάν είναι έγγαμος ο ενδιαφερόμενος, καταλήγει ο ίδιος, πρέπει οπωσδήποτε να ασκηθεί με τη σύζυγό του, διότι είναι πολύ σημαντική η θέση της πρεσβυτέρας».

Η ζωή του π. Γεώργιου Πράσινου έχει πλέον ως επίκεντρο το έργο διακονίας που επιτελεί εθελοντικά, έχοντας πάντοτε κατά νου ότι κατ’ οικονομία του Θεού, ανακάλυψε νέους πνευματικούς δρόμους.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr