Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Εσείς γνωρίζετε πόσο καφέ επιτρέπετε να πίνετε;

Τον αγαπάμε πολύ και τον έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας τον καφέ, ενώ συχνά είναι γεγονός, ότι είμαστε απόλυτα εθισμένοι στο εν λόγω ρόφημα.
Ποιά είναι όμως τα όρια κατανάλωσης της καφείνης;

Ένα ασφαλές όριο καφεΐνης είναι η ποσότητα που ένα άτομο μπορεί να καταναλώνει χωρίς να αντιμετωπίζει τυχόν αρνητικά συμπτώματα υπερδοσολογίας. Δυστυχώς, είναι δύσκολο να καθοριστεί μία συγκεκριμένη ποσότητα για όλους, διότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν διαφορετικές ευαισθησίες ή αντιδράσεις στην καφεΐνη με βάση την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό, και την ανοχή.

Για τον λόγο αυτόν όπως αναφέρει η κυρία Άννα Βεσέλη Οικ.Οικονομίας και Οικολογίας annabeseli@gmail.com Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr, θα κάνουμε μία προσπάθεια να βρούμε τη γενικά ασφαλς ημερήσια ποσότητα καφεΐνης για τις περισσότερες κατηγορίες ανθρώπων λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το ιστορικό της υγείας κ.α..

Ποσότητα καφεΐνης για υγιείς ενήλικες
Για υγιείς ενήλικες χωρίς ιατρικά θέματα, είναι γενικά αποδεκτό ότι η κατά 300 mg-400 mg καφεΐνης μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις.

Αυτό ισοδυναμεί με περίπου:

• 5.2 φλιτζάνια του εσπρέσο
• 1 αρωματικό καφέ φίλτου
• 5 8 fl.oz. ενεργειακό ποτό
• 11.7 12 fl.oz. αναψυκτικά με καφεϊνη

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δημοσίευσε μόνο ένα σχέδιο της έκθεσης ασφάλειας του σε καφεΐνη. Μετά από πολύ έρευνα, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ημερήσια δόση 400 mg είναι ασφαλής για τους ενήλικες και εφάπαξ δόσεις των 200 mg σε ένα χρόνο είναι μια χαρά για αυτούς που ασχολούνται με την άσκηση αμέσως μετά τη δόση.

Όρια Ασφάλειας για τα Παιδιά

Σε ότι αφορά τα παιδιά, συνίσταται περιορισμένη δόση καφεϊνης λόγω του ότι ο εγκέφαλος των παιδιών συνεχίζει να αναπτύσσεται και τα σώματά τους εξακολουθούν να μεγαλώνουν. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων στη Ζυρίχη, Ελβετία έδειξε τη σημασία του ύπνου για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού. Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, ως εκ τούτου, ενδεχομένως να εμποδίζουν τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ηλικίες 12 και κάτω
Η καφεΐνη δεν συνιστάται για παιδιά κάτω των 12 ετών. Μερικές φορές, ορισμένοι γιατροί μπορεί να συστήσουν την καφεΐνη για παιδιά που έχουν διαγνωστεί με ADHD, αλλά γενικά δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος για παιδιά κάτω των 12 ετών να καταναλώνουν καφεΐνη.

Για παιδιά 4 ετών και άνω περιστασιακή κατανάλωση καφεϊνούχας σόδας ή θεραπευτικής σοκολάτας δεν δημιουργεί λόγους ανησυχίας και περίπου 45 mg ανά ημέρα αναγνωρίζεται ως μία ασφαλή ποσότητα, αλλά η καφεΐνη δεν θα πρέπει να είναι ένα καθημερινό μέρος της διατροφής ενός παιδιού.
Ηλικίες 13-18 ετών

Ενώ περιορίζοντας σημαντικά την κατανάλωση καφεΐνης σε αυτή την ηλικιακή ομάδα θα ήταν ιδανικό, λόγω των αυξανόμενων απαιτήσεων των εφήβων σε σχέση με το σχολείο, τον αθλητισμό, και ακόμη και την εργασία, ωστόσο η κατανάλωση καφεΐνης γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Η ανάπτυξη των έφηβων δεν επιτρέπει την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας από 100mg καφεΐνης την ημέρα λόγω της μεγάλης σημασίας του ύπνου, την ανάπτυξη του εγκεφάλου, την απειρία με την καφεΐνη, και ίσως άγνωστων ιατρικές παθήσεις.

Αυτό ισοδυναμεί με περίπου:
• 1.3 φλιτζάνια του εσπρέσο
• 0.2 αρωματικό καφέ φίλτου
• 1.25 8 fl.oz. ενεργειακό ποτό
• 3 12 fl.oz. αναψυκτικά με καφεϊνη

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δήλωσε επίσης στο σχέδιο έκθεσής της ότι για τα παιδιά ηλικίας 3-18, 3 mg καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους φαίνεται ασφαλές. ΔΗΛΑΔΗ, ένα παιδί 20kg θα μπορούσε να καταναλώσει με ασφάλεια 60mg καφεΐνης.

Καφεΐνη για άτομα με ανησυχίες για την υγεία
Η κατανάλωση καφεϊνης από ενήλικες καθώς και παιδιά με διαγνωσμένες ή αδιάγνωστες ιατρικές παθήσεις μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ακόμη και όταν πρόκειται για μικρές ποσότητες καφεΐνης.

Όροι Καρδιάς
Επειδή η καφεΐνη έχει διεγερτική δράση, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, καθώς και την αρτηριακή πίεση. Ως εκ τούτου, τα άτομα με καρδιακές αρρυθμίες, φυσήματα, και υπέρταση θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση καφεΐνης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η καφεΐνη δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί αρρυθμίες, καρδιακή νόσο ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά.
Τα άτομα με προϋπάρχουσες αρρυθμίες και/η υπέρταση θα πρέπει να περιορίσουν την καφεΐνη σε όχι περισσότερο από 200mg ημερησίως και συνιστάται να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν από την κατανάλωση καφεΐνης.

Διαβήτης τύπου 2

Η πλειοψηφία των ερευνών δείχνει ότι η καφεΐνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, αλλά στην πραγματικότητα, μειώνει τον κίνδυνο αυτού. Ωστόσο, τα άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση καφεΐνης, διότι μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό της γλυκόζης σε διαβητικούς.

Εκείνοι με διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση τους σε περίπου 200 mg ημερησίως ή να ακολουθήσουν τις οδηγίες του γιατρού τους σχετικά με την πρόσληψη καφεΐνης.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Συμπεραίνεται ότι οι μητέρες που καταναλώνουν 200 mg ή λιγότερο mg καφεΐνης την ημέρα είναι σε πολύ μικρό κίνδυνο για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

200mg καφεΐνης είναι ισοδύναμα με περίπου:


• 2.6 φλιτζάνια του εσπρέσο
• 0.5 αρωματικό καφέ φίλτου
• 2.5 8 fl.oz. ενεργειακό ποτό
• 6 12fl.oz. αναψυκτικά με καφεϊνη

Άτομα Εξαιρετικά ευαίσθητα στην καφεΐνη
Για όσους είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στην καφεΐνη είναι δύσκολο να καθοριστεί το ακριβές όριο ασφαλής κατανάλωσης καφεΐνης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν πιεί ένα φλιτζάνι καφέ (100mg-120mg) το πρωί και εξακολουθούν να αδυνατούν να τους πάρει ο ύπνος το βράδυ.
Εάν οι υπερ-ευαίσθητοι στην καφεϊνη επιλέγουν να καταναλώνουν καφεΐνη θα πρέπει να το πράξουν σε μικρές ποσότητες μέχρι να βρουν την ποσότητα που λειτουργεί, αλλά δεν προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Προτείνεται τα άτομα αυτά να ξεκινήσουν με 50 mg καφεΐνης ημερησίως και στη συνέχεια ελαφρώς να αυξήσουν ή να μειώσουν την κατανάλωσή τους.

Αυτό ισοδυναμεί με περίπου:

• 1.5 12 fl.oz. αναψυκτικά με καφεϊνη
• 1 4 fl.oz. καφέ φίλτου
• 1 8 fl.oz. ισχυρό μαύρο τσάι

Ένας γενικός οδηγός για την κατανάλωση καφεΐνης
Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές στον ανθρώπινο πληθυσμό για να καθοριστεί ένα ασφαλές όριο για τη χρήση καφεΐνης σε όλους τους ανθρώπους.

Η καφεΐνη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως και κάθε άλλο φάρμακο και χρησιμοποιείται με προσοχή μέχρι ένα άτομο να αντιληφθεί πώς αλληλεπιδρά με το προφίλ της υγείας του.

Είναι επίσης σημαντικό να γίνει κατανοητό το γεγονός ότι το ασφαλές όριο κατανάλωσης καφεϊνης για ένα άτομο μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου καθώς η υγεία ενός ατόμου εξελίσσεται στη διάρκεια της ζωής του.

Άννα Βεσέλη Οικ.Οικονομίας και Οικολογίας annabeseli@gmail.com Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Πηγή: onmed.gr

Γίνεται μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr