Μία από τις πιο νόστιμες και απόλυτα νηστίσιμες γλυκές συνταγές.
Υλικά:
5 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι φαρίν- απ
2 1/2 φλυτζάνια χυμός πορτοκαλιού
3/4 φλυτζάνι του τσαγιού κονιάκ
1 κουτάλι σόδα
1 1/2 φλυτζάνι κοπανισμένο καρύδι
1/2 φλυτζάνι κοπανισμένο αμύγδαλο
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι ή ένα φλυτζάνι ταχίνι
1 κουταλάκι κανελλογαρύφαλλα τριμένα
ξύσμα λεμονιού
ξύσμα πορτοκαλιου
1 φλυτζάνι του τσαγιού σταφίδες ξανθές
2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, πλην της σταφίδας, ώστε να γίνει μία ζύμη πηχτή. Εάν το ταχίνι είναι πηχτό το διαλύουμε πρώτα με τον χυμο λεμονιού.
Την σόδα την διαλύουμε στο κονιακ.Τελευταία πλένουμε τις σταφίδες, τις στεγνώνουμε και τις περνούμε στο αλεύρι (αυτό γίνεται για να μην καθήσουν
στον πάτο) και τις ρίχνουμε τελευταίες στη ζύμη.Λαδώνουμε το ταψί και το περνούμε με αλεύρι.Το τινάζουμε και ρίχνουμε την ζύμη. Απλώνουμε και φροντίζουμε να μην είναι πολύ παχειά στο ταψί γιατί δεν θα ψηθεί (2 με 3 πόντους πάχους).
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο και προσέχουμε να στραγγίσει καλά ( πάνω από μία ώρα).Αν πάρει χρώμα σκεπάζουμε με λαδόκολλα για να μη καεί.
Όταν μπήξουμε στο κεϊκ λοξά το μαχαίρι και βγει χωρίς να έχει επάνω του τίποτε, είναι έτοιμο για βγάλσιμο.
Πηγή: monastiriaka.gr
Γίνεται μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr
Υλικά:
5 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι φαρίν- απ
2 1/2 φλυτζάνια χυμός πορτοκαλιού
3/4 φλυτζάνι του τσαγιού κονιάκ
1 κουτάλι σόδα
1 1/2 φλυτζάνι κοπανισμένο καρύδι
1/2 φλυτζάνι κοπανισμένο αμύγδαλο
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι ή ένα φλυτζάνι ταχίνι
1 κουταλάκι κανελλογαρύφαλλα τριμένα
ξύσμα λεμονιού
ξύσμα πορτοκαλιου
1 φλυτζάνι του τσαγιού σταφίδες ξανθές
2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, πλην της σταφίδας, ώστε να γίνει μία ζύμη πηχτή. Εάν το ταχίνι είναι πηχτό το διαλύουμε πρώτα με τον χυμο λεμονιού.
Την σόδα την διαλύουμε στο κονιακ.Τελευταία πλένουμε τις σταφίδες, τις στεγνώνουμε και τις περνούμε στο αλεύρι (αυτό γίνεται για να μην καθήσουν
στον πάτο) και τις ρίχνουμε τελευταίες στη ζύμη.Λαδώνουμε το ταψί και το περνούμε με αλεύρι.Το τινάζουμε και ρίχνουμε την ζύμη. Απλώνουμε και φροντίζουμε να μην είναι πολύ παχειά στο ταψί γιατί δεν θα ψηθεί (2 με 3 πόντους πάχους).
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο και προσέχουμε να στραγγίσει καλά ( πάνω από μία ώρα).Αν πάρει χρώμα σκεπάζουμε με λαδόκολλα για να μη καεί.
Όταν μπήξουμε στο κεϊκ λοξά το μαχαίρι και βγει χωρίς να έχει επάνω του τίποτε, είναι έτοιμο για βγάλσιμο.
Πηγή: monastiriaka.gr
Γίνεται μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr