Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Τελειώνουν την αγορά αυτοκινήτου - Έρχεται «φοροκαταιγίδα» για τους ιδιοκτήτες IX

"Φοροκαταιγίδα" ετοιμάζει η κυβέρνηση στα αυτοκίνητα με ριζικές αλλαγές στο Τέλος Ταξινόμησης, στα Τέλη Κυκλοφορίας, στο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, στα Τεκμήρια, στη φορολογία των εταιρικών αυτοκινήτων, αλλά και αυξήσεις του φόρου σε αμόλυβδη, πετρέλαιο, υγραέριο και φυσικό αέριο.
Με λίγα λόγια τελειώνουν μία ακόμη αγορά, αυτήν του αυτοκινήτου και θέλουν τους πολίτες να μετακινούνται με τα ΜΜΜ ή με τα... πόδια.

Το σχέδιο που εξετάζει η Ειδική Επιτροπή αλλά και σύμφωνα με το προσύμφωνο του ΔΝΤ που παρουσιάζει καθημερινή εφημερίδα, οι αυξήσεις στη φορολογία των ΙΧ θα επηρεάσουν αντίστοιχα και τις τιμές λιανικής που σε κάποιες περιπτώσεις θα γίνουν «απαγορευτικές,» ενώ επίσης το κόστος χρήσης θα γίνει δυσβάσταχτο για πολλούς ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αλλά και για τους χρήστες εταιρικών ΙΧ.

Το σχέδιο ασφαλώς αυτό είναι υπαγορευμένο όπως και όλα από τοους δανειστές που βλέπουν πώς η αγορά του αυτοκινήτου στην Ελλάδα πάει να ανακάμψει. Θέλουν επίσης να τιμωρήσουν τους Έλληνες που τόσα χρόνια αγόραζαν αυτοκίνητα ακριβά και μεγάλου κυβισμού. Τώρα λοιπόν έρχεται οι εκδίκηση με απανωτά μέτρα.

Ειδικότερα στο διορθωμένο προσύμφωνο του ΔΝΤ αναφέρεται επίσης πως:

1. Καταργούνται οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές ΦΠΑ στα καινούρια εταιρικά αυτοκίνητα.
2. Αναμόρφωση της φορολογίας στα αυτοκίνητα.
3. Aλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης τόσο στα ΙΧ ιδιωτικής χρήσης όσο και στα εταιρικά.
4. Αλλαγές στα Τέλη Κυκλοφορίας.
5. Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται ως εισόδημα μέρος του μισθώματος κάποιου εταιρικού αυτοκινήτου στον χρήστη.

Βέβαια δεν πρέπει να αψηφίσουμε το γεγονός πως τα τελευταία 6 χρόνια τα εταιρικά αυτοκίνητα αποτελούν από 45 έως και το 55% του συνόλου των πωλήσεων στα καινούρια αυτοκίνητα...

«Αυξήσεις» μαμούθ στα εταιρικά ΙΧ

Η φορολογία των εταιρικών αυτοκινήτων αποτιμάται σε ποσοστό 30% του κόστους των αποσβέσεων, των τελών κυκλοφορίας, του κόστους των επισκευών και συντηρήσεων καθώς και του χρηματοδοτικού κόστους αγοράς ή μίσθωσης, όπως αυτά προκύπτουν από τις εγγραφές στα βιβλία της επιχείρησης. Τα ποσά αυτά φορολογούνται σαν εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για είναι δύο: Η πρώτη πρόταση που εξετάζεται περιλαμβάνει την αύξηση του ποσοστού της συνολικής ετήσιας δαπάνης για τους χρήστες των εταιρικών αυτοκινήτων με το ποσοστό να ανέρχεται έως και στο 40-50%. Η δεύτερη πρόταση που εξετάζεται αλλάζει ριζικά τον τρόπο φορολόγησης των εταιρικών αυτοκινήτων για τους χρήστες και πλέον δεν θα λαμβάνεται υπόψιν το ετήσιο κόστος χρήσης αλλά η αξία λιανικής του οχήματος σε ποσοστό 30%.

Δηλαδή αν ένα όχημα κοστίζει 20.000 ευρώ τότε ο χρήστης θα επιβαρυνθεί με «εισόδημα» 6.000 ευρώ!

Παράλληλα εξετάζεται η επιβολή του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης σε όλα τα εταιρικά ΙΧ που έχει μια εταιρεία και όχι μόνο στο ένα εξ αυτών που διαθέτει τον υψηλότερο κυβισμό.

Επίσης ένα άλλο θέμα που έχει ανοίξει η τρόικα και αφορά στα εταιρικά αυτοκίνητα έχει να κάνει με τον συμψηφισμό ή τις επιστροφές ΦΠΑ που έχουν οι εταιρείες χρονομίσθωσης και μακροενοικίασης από τα πάγια ΙΧ που έχουν στους στόλους τους.

Η κατάργηση της ευνοϊκής ρύθμισης θα αναγκάσει τις εταιρείες να καταβάλλουν πολλά εκατομμύρια ευρώ...

Τέλος Ταξινόμησης με βάση την Αξία Λιανικής και Τέλος Ρύπων

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Αγοράς» αποσυνδέεται από τον κυβισμό του κινητήρα και την Εργοστασιακή Αξία και συνδέεται με την Αξία Λιανικής σε ποσοστό από 5% έως και 50% και τις εκπομπές CO2 σε ποσοστό από 5% έως και 30%.

Ωστόσο υπάρχουν σκέψεις ειδικά για το Τέλος Ταξινόμησης οι υψηλοί συντελεστές 20, 30, 40 και 50% να μειωθούν σε ποσοστό από 5 έως και 10%.

Ειδικότερα ένα καινούριο αυτοκίνητο με Αξία Λιανικής 80.000 ευρώ αλλά με Εργοστασιακή Αξία μόλις 10.000 ευρώ κατέβαλε για Τέλος Ταξινόμησης 5.000 ευρώ. ‘Οσον αφορά στον Φόρο Πολυτελείας είναι μηδενικός λόγω της πολύ χαμηλής Εργοστασιακής Αξίας.

Με το νέο τρόπο υπολογισμού το Τέλος Ταξινόμησης, θα ανέρχεται στα 40.000 ευρώ ενώ παράλληλα θα επιβάλλεται και Φόρος Πολυτελείας ύψους 24.000 ευρώ που πριν δεν καταβάλλονταν εξαιτίας των Υποτιμολογήσεων. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο το κόστος εκτελωνισμού αναμένεται να ανέλθει στις  64.000 ευρώ χωρίς να έχει υπολογιστεί το Τέλος Ρύπων έναντι μόλις 5.000 ευρώ που καταβάλλονταν με το ισχύον σύστημα...

Στις κατηγορίες των μικρών και μεσαίων αυτοκινήτων η επιβάρυνση του Τέλους Ταξινόμησης θα είναι ανάλογη της διαφοράς που υπάρχει μεταξύ εργοστασιακής αξίας και αξίας λιανικής. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ τους τόσο υψηλότερος θα είναι ο φόρος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά», αν δύο αυτοκίνητα διαφορετικών αυτοκινητοβιομηχανιών με την Αξία Λιανικής να ανέρχεται στις 15.000 ευρώ αλλά το ένα είχε εργοστασιακή αξία 5.000 ευρώ και το άλλο 12.000 ευρώ είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως το Τέλος Ταξινόμησης στο ΙΧ με το χαμηλό τιμολόγιο από 600 ευρώ που κυμαίνεται σήμερα θα ανέλθει σύμφωνα με την Αξία Λιανικής του στα 1.800 ευρώ.

Από την άλλη μεριά το αυτοκίνητο με το ακριβό τιμολόγιο των 12.000 ευρώ το Τέλος Ταξινόμησης με το ισχύον καθεστώς ανέρχεται σε 1.440 ευρώ ενώ με το νέο το αντίστοιχο Τέλος θα κυμανθεί σε 1.800 ευρώ.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς όσα μοντέλα εκτελωνίζονται με χαμηλά τιμολόγια θα υποστούν τεράστιες επιβαρύνσεις μέρος των οποίων θα κατακυλιστεί στις Αξίες Λιανικής.Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς υπάρχει ο κίνδυνος αποχώρησης εταιρειών ακριβών αυτοκινήτων από την Ελλάδα…

Οι αυξήσεις στα Τέλη Κυκλοφορίας!

Παρά τις εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου για μειώσεις στα Τέλη Κυκλοφορίας τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν πέσει ήδη δύο προτάσεις.

Η πρώτη αφορά σε επέκταση του τρόπου υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές CO2 και σε αυτοκίνητα με 1η 'Αδεια Κυκλοφορίας πριν τις 31/10/2010 με ορίζοντας πενταετίας. Δηλαδή στα ΙΧ με 1η άδεια κυκλοφορίας από 1/1/2006 και μετά τα Τέλη να υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2 και όχι σύμφωνα με τον κυβισμό.

H δεύτερη πρόταση αφορά στην μείωση της «ψαλίδας» που καταγράφεται μεταξύ των Τελών Κυκλοφορίας σε δίλιτρα ΙΧ με εκείνα που κινούνται από κινητήρες 1,6 ή 1,8 λίτρου.

Δηλαδή τα Τέλη Κυκλοφορίας ενός δίλιτρου ΙΧ ανέρχονται σε 660 ευρώ ενώ σε ένα 1.600άρι κυμαίνονται σε μόλις 265 ευρώ και σε ένα 1.800άρι σε 300 ευρώ. Η πρόθεση του ΥΠΟΙΚ είναι το ύψος των Τελών στα 1.600 κ.εκ. Να αυξηθεί από 35 έως και 50 ευρώ ενώ αντίστοιχα στα ΙΧ με κινητήρες 1.800 κ.εκ. Τα Τέλη Κυκλοφορίας να αυξηθούν κατά 80 έως 100 ευρώ.

Παράλληλα εξετάζεται η μείωση των Τελών στα δίλιτρα κατά 80 έως 150 ευρώ...

Ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος μαζικών καταθέσεων πινακίδων κυκλοφορίας αλλά το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την επιβολή του Τέλους Ακινησίας ώστε να περιορίσει το φαινόμενο ενώ σχεδιάζει φοροκυνηγητό σε όσους κυκλοφορούν τα ΙΧ τους χωρίς να έχουν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας και σήμερα υπολογίζονται σε πάνω από 870.000 ιδιοκτήτες ΙΧ οι οποίοι χρωστούν 225 εκατ. ευρώ.

Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης – Τεκμήρια

Ένα ακόμη πεδίο που το οικονομικό επιτελείο θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα αφορά στα Τεκμήρια Διαβίωσης και κατ’ επέκταση στο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, τα οποία αποσυνδέονται από τον κυβισμό του κινητήρα και συνδέονται με την Αξία Λιανικής.

Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι να γλιτώνουν από το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης εκατοντάδες χιλιάδες ΙΧ με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. Και άνω και να πιαστούν στην «τσιμπίδα» της εφορίας οι ιδιοκτήτες ΙΧ με αξίες Λιανικής από 18-20.000 ευρώ.

Τα ποσοστά αναμένεται να κυμανθούν σε 3-5% για ΙΧ με αξίες έως 20.000 ευρώ ενώ για ΙΧ με αξίες άνω των 30.000 ευρώ το ποσοστό αναμένεται να κυμανθεί από 6 έως 10%.

‘Οσον αφορά στις μειώσεις των ποσών τόσο για τα Τεκμήρια Διαβίωσης όσο και για το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να μειώνεται κάθε χρόνο σε ποσοστό από 10% έως και 20% ανάλογα με την Αξία Λιανικής και σε βάθος 5ετίας ή 8ετίας να μην επιβάλλεται.

Ακριβαίνουν οι τιμές των ΙΧ

Το μόνο σίγουρο πάντως από τις αλλαγές στην φορολογία των αυτοκινήτων είναι ότι θα αυξηθούν οι τιμές τους. Ειδικότερα η αύξηση του ΦΠΑ σε 24% από 23% θα αυξήσει τουλάχιστον από 80 ευρώ τις τιμές διάθεσης των φθηνών αυτοκινήτων ενώ οι επιβαρύνσεις στα ακριβότερα θα μπορεί να ξεπεράσουν τα 500 ευρώ.

Παράλληλα από την 1η Ιουνίου εκπνέει και η ισχύς του μέτρου της απόσυρσης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έκπτωση στο Τέλος Ταξινόμησης οπότε οι αυξήσεις στις τιμές θα κυμαίνονται από 250 έως και 1.460 ευρώ.

Με λίγα λόγια όσοι προλάβουν να αγοράσουν αυτοκίνητο μέχρι τα τέλη Μαϊου θα είναι ωφελημένοι καθώς από την 1η Ιουνίου οι τιμές θα αυξηθούν λόγω της λήξης του μέτρου της απόσυρσης ενώ οι εξεταζόμενες αλλαγές στους υπόλοιπους φόρους θα αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές λιανικής…
pronews.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr