Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Στην Αγιοκατάταξη του γέροντα Αμφιλόχιου Μακρή προχωρά το Φανάρι

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποφασίστηκε η αγιοκατατάξη του γέροντα Αμφιλόχιου Μακρή, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.

Η είδηση αυτή αναμένεται να σκορπίσει μεγάλη χαρά ιδιαίτερα στην Πάτμο, όπου η οσιακή του παρουσία έλαμψε τα χρόνια της επίγειας ζωής του στο επίγειο κόσμο.

Ο Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής γεννήθηκε στο νησί της αποκάλυψης, στην Πάτμο το 1889. Υπήρξε μεγάλος υπερασπιστής της ορθοδοξίας, έχοντας υποφέρει πολλά κατά τη διάρκεια της Ιταλικής κατοχής στα νησιά της Δωδεκανήσου. Κατά τη διάρκεια εκείων των χρόνων, ίδρυσε πολλά κρυφά σχολειά και διασφάλισε ότι η ελληνική γλώσσα και η ορθόδοξη πίστη θα συνεχιζόταν και θα μεταλαμπαδευόταν στα νέα παιδιά των νησιών, παρά τις απόπειρες των φασιστών και της εκκλησίας της Ρώμης να αποκοπούν από τις ρίζες τους. Για πολλά χρόνια ήταν ηγούμενος της μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο.

Επίσης ίδρυσε τη Γυναικεία Μονή του Ευαγγελισμού το 1937, η οποία χαρακτηρίζεται εως σήμερα σήμα ακτατεθέν για τον πιστό. Έχει χαρακτηριστεί για τις πολλές αρετές του, την αγάπη του, την ταπεινότητα του και την πατρική του ανησυχία για τα πνευματικά παιδιά του. Ο Γέροντας Αμφιλόχιος υπήρξε μεγάλος οπαδός της δύναμης του μοναχισμού και της χριστιανικής Ιεραποστολής. Ο ίδιος ταξίδεψε ως ιεροκήρυκας κατά τη διάρκεια όλων των πολεμικών ετών και αργότερα. Επιπλέον ο γέροντας ίδρυσε πολλά μοναστήρια σε διάφορα ελληνικά νησιά και ήταν υπεύθυνος για τα ορφανοτροφεία και διάφορα άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ο πρεσβύτερος εκοιμήθει το 1970.

vimaorthodoxias.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr