Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Το Αγιασμένο υπόγειο που Θεραπεύει (ΦΩΤΟ)

Υπάρχουν πολλές φορές που, στο μυαλό και στην νοερή φαντασία μου, η Πόλη παίρνει ανθρώπινη μορφή με σάρκα και οστά. Το κορμί της είναι όλα αυτά τα ευλογημένα χώματα που πατώ, σημεία που βρίσκομαι πάνω της και χαίρομαι αφάνταστα που ύστερα από τόσα χρόνια ανακαλύπτω ακόμα νέες πτυχές της.
Κάθε κορμί περιλαμβάνει και φλέβες. Έτσι λοιπόν και στην περίπτωση της Πόλης υπάρχουν αρτηρίες που στην δική μου σκέψη έχουν συνδυαστεί με τα αμέτρητα Αγιάσματα που κυλάνε στο θεοφύλαχτο κορμί της.

Τούτα τα Αγιάσματα επισκέπτομαι πάντα με θαυμασμό και δέος και αυτή την φορά βρέθηκα στο Άγιασμα του Αγίου Θεράποντα, όπου θαμπώθηκα από τον χώρο, την Πολίτικη ιδιαιτερότητα, την ιστορία και την ομορφιά του.

Αν και το Άγιασμα αυτό είναι πασίγνωστο και από τα ενδοξότερα της Πόλης, δεν είναι υπερβολή να ισχυριστώ ότι οι περισσότεροι δεν το έχουν επισκεφθεί και επιπλέον αρκετοί λάτρεις της Πόλης αγνοούν ακόμη και την υπαρξή του.

Επίσης θέλω να σας πληροφορήσω ότι ανήκει στην κατηγορία των Αγιασμάτων που επισκέπτονται σωρηδόν οι μουσουλμάνοι, παίρνοντας Άγιασμα και παρακαλώντας τον Άγιο να τους βοηθήσει στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Έτσι λοιπόν μετά την Παναγιά του Βεφά (δες εδώ) και τον Άγιο Δημήτριο Ξηροκρήνης (κι εδώ), στο Άγιασμα του Αγίου Θεράποντα συρρέουν κυρίως αλλόθρησκοι. Εξάλλου στην Πόλη και πιθανόν στην υπόλοιπη Τουρκία, οι άνθρωποι είναι περισσότερο θεοσεβούμενοι απ'ότι θέλουμε να θεωρούμε.

Αρχικά το Άγιασμα βρίσκονταν σε διαφορετικό σημείο και εντός του χώρου του ανακτόρου του Τοπ καπί. Με το χτίσιμο όμως των τειχών μετακινήθηκε λιγάκι και βρέθηκε ακριβώς πάνω στα τείχη, όπου και παραμένει εως σήμερα.

Δεν είναι ξεκάθαρο από πότε ακριβώς υπάρχει αλλά υπάρχουν αναφορές περίπου από το 800 μ.Χ. και άρα δεν είναι υπερβολή να ισχυριστώ οτι είναι ένα από τα ενδοξότερα Αγιάσματα με αναφορές, θαύματα και ιστορία άνω των 1200 ετών!

Αφού κατέβηκα τα σκαλοπάτια του υπογείου, με υποδέχθηκε ο Πατέρας Κωνσταντίνος με χαμόγελο και με ματιά που ακτινοβολούσε καλοσύνη, πραότητα και αγάπη.

Μιλήσαμε για λίγο και για όσα περισσότερα πράγματα μπορούσαμε, μιας και συνεχώς έπρεπε να διακόπτουμε την συζήτησή μας για να υποδεχτεί τους αλλόθρησκους, να ακούσει το πρόβλημά τους και να τους ευλογήσει, διαβάζοντας μια προσευχή.

Το έχω δεί και σε άλλα Αγιάσματα μα παραμένει ιδιαίτερη σκηνή να βλέπω τους μουσουλμάνους να προσέρχονται στο Άγιασμα και να ανάβουν κεριά, προσευχόμενοι αρκετές φορές με κινήσεις της δικής τους θρησκείας, μα πάντα ζητώντας την βοήθεια και ευλογία του δικού μας ιερέα.

Και φεύγοντας να παίρνουν το Άγιασμα και να χαιδεύουν τις Εικόνες του Αγίου Θεράποντα και της Παναγίας.

Είναι το περιεχόμενο της Πίστεως, αποκρίθηκα στον Πατέρα Κωνσταντίνο, καθώς κοιτούσαμε την Εικόνα του Αγίου Θεράποντα. Όταν με πληροφόρησε πως ο Άγιος ήταν και επιστήμονας, γιατρός στο επάγγελμα, σκέφτηκα την διπλή Του ιδιότητα, αφού σαν επιστήμονας θεράπευε το σώμα και ως Άγιος θεραπεύει το πνεύμα.

Καθώς μερικά ακόμα άτομα κατηφόρισαν τα σκαλοπάτια του υπογείου, αναζητώντας τον ιερέα, πήρα την άδεια να ανέβω στον ημιόροφο και να ρίξω και εκεί μια ματιά στον πρόχειρο ναό που υπάρχει εκεί.

Στο κτίριο που βρίσκεται το Άγιασμα, υπάρχει ένα ιδιόρυθμο ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς δεν ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Μόνον το υπόγειο και ο ημιόροφος έχει παραχωρηθεί στον έλεγχο του και αυτό καθιστά τα έργα συντήρησης και επισκευής πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Κατηφόρισα ξανά στο υπόγειο και αποχαιρέτισα τον νέο σε ηλικία ιερέα, που ακόμα υποδέχονταν επισκέπτες. Στην στάση του τράμ, Gülhane, κάθε Δεύτερα και Παρασκευή, είτε αυτός, είτε κάποιος άλλος ιερέας βρίσκεται εκεί για να ανοίξει την υπόγα του ένδοξου Αγιάσματος και να υποδεχθεί όσους αναζητούν την γιατρεία, την παρηγοριά και τα θαύματα του Αγίου Θεράποντα.

Λίγο πριν σκύψω αρκετά το κεφάλι για να μπορέσω να βγώ από την πόρτα του Αγιάσματος, έριξα μια επιπλέον τελευταία ματιά γύρω μου.

Οι μαρμάρινες διακοσμήσεις, η καλλίτεχνη βρύση του Αγιάσματος, οι παλιές και ιερές Εικόνες, το παλιό Αγιασματάρι με την μανιβέλα που παλιά βουτούσαν για να βγεί το Άγιασμα και τα δεκάδες αναμμένα κεριά μου αγαλλίασαν την ψυχή και γέμισαν το μυαλό μου με όμορφες εικόνες.

Αυτά τα Αγιάσματα, οι αρτηρίες του κορμιού της Πόλης πάντα θα με συναρπάζουν και πάντα θα μου υπενθυμίζουν την ιερότητα των χωμάτων που έχω την ευτυχία να βρίσκομαι.
tixamperiaapothnpolh2.blogspot.gr



Το αγίασμα του Αγίου Θεράποντα βρίσκεται στο κτίριο που φαίνεται ανάμεσα στους δύο πύργους του τείχους του Σαραγιού. Βρίσκεται στην οδό Alemdar caddesi λίγο μετά τη στροφή που κάνει ο δρόμος στο Alay köskü. Είναι σε ένα διώροφο κτίριο και το αγίασμα βρίσκεται στο κάτω μέρος. Στα βυζαντινά χρόνια το αγίασμα βρισκόταν σε σημείο πιο μέσα από τα τείχη (που τότε δεν υπήρχαν), στο ίδιο σημείο έμεινε και για μεγάλη χρονική περίοδο στα οθωμανικά χρόνια.

Το 1820 μετατοπίστηκε η κοίτη του αγιάσματος έξω από τα τείχη μιας και πριν βρισκόταν μέσα στο χώρο του Σαραγιού. Το 1901 ο πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄πέτυχε έτσι ώστε το πάνω μέρος του κτιρίου να συνεχίσει να ανήκει στον Τούρκο ιδιοκτήτη του ενώ στο υπόγειο φτιάχτηκε ολόκληρη εκκλησία και δύο δωμάτια στον ημιώροφο. Το 1931 το αγίασμα επισκευάστηκε και τοποθετήθηκε μαρμάρινο αγιασματάρι. Το 1955 το αγίασμα καταστράφηκε κατά τα "Σεπτεμβριανά" αργότερα όμως επισκευάστηκε.

Σήμερα με το αγίασμα του Βεφά είναι τα πιο δημοφιλή αγιάσματα της Πόλης που τα επισκέπτονται χριστιανοί και μουσουλμάνοι.

Όσον αφορά τη φωτογραφία η οδός έτσι όπως ήταν τότε είναι και τώρα. Στα δεξιά είναι ο τοίχος της Υψηλής Πύλης, το φαρδύ πεζοδρόμιο, το κτίριο απέναντι που σήμερα είναι το ξενοδοχείο "Αμισός", οι ράγες του τραμ. Αυτό που άλλαξε είναι ότι στη θέση που βρίσκονται τα άλογα στη φωτογραφία βρίσκεται η στάση του τραμ.

eistinpolin330.blogspot.gr

Σχετικά άρθρα:
1. Εορτή του Αγίου Θεράποντος, του Επισκόπου Κύπρου
2. Ό,τι θέλεις σε εμένα θα έρχεσαι να το λες. Γιορτάζω στις 14 Μαΐου!

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr