Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Χίος: Αναδρομικό "ευλογόσημο" για γάμους και βαπτίσεις αξίας 5 ευρώ σκανδαλίζει πιστούς και ιερείς

• Η πρόθεση του Μητροπολίτη Μάρκου προκαλεί ήδη την αντίδραση ιερέων και Εκκλησιαστικών Συμβουλίων σε όλη τη Χίο.

Την αντίδραση σημαντικού μέρους των ιερέων και των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των ενοριών της Χίου προκαλεί η πρόθεση του Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκου να εκτυπώσει και να μοιράσει πιστοποιητικό που θα φέρει την υπογραφή του για όσους γάμους και βαπτίσεις τελούνται σε εκκλησίες της Χίου.

Του Παντελή Φύκαρη
Η ανακοίνωση της πρόθεσης του Μητροπολίτη έγινε γνωστή από τους  9 Αρχιερατικούς Επιτρόπους (Χίου, Κάμπου, Βροντάδου, Καρδαμύλων, Βολισσού, Κουρουνίνων, Χαλκειούς, Νενήτων και Πυργίου) που επιφορτίστηκαν με το έργο της ενημέρωσης των ιερέων αλλά και των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των Ιερών Ναών στις αρχές Μαΐου, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων, αφού προβλέπεται υποχρεωτικό αντίτιμο για το συγκεκριμένο πιστοποιητικό της τάξεως των 5 ευρώ.

Και αναδρομικά…

Στο σκεπτικό μάλιστα του Μητροπολίτη Χίου είναι το συγκεκριμένο πιστοποιητικό να δοθεί αναδρομικά σε όσους έχουν τελέσει γάμους και βαπτίσεις στο νησί από την ημέρα της ενθρόνισής του στη Χίο (το 2011) μέχρι και σήμερα.

Το συγκεκριμένο έγγραφο, όπως έγινε γνωστό, θα είναι αγιογραφημένο και πάνω του θα φέρει την υπογραφή του Μητροπολίτη με την οποία θα ευλογεί τον γάμο ή τη βάπτιση των πιστών ενώ τα έσοδα από την παροχή του «ευλογόσημου» θα πηγαίνουν στα ταμεία της Μητρόπολης Χίου.

«Άλλο ευλογία, άλλο πιστοποιητικό, άλλο είσπραξη…»

Για απόφαση που στερείται κάθε λογικής, αφού πιστοποιητικά για γάμους ή βαπτίσεις, σύμφωνα με τους νόμους, δίνουν οι νόμιμοι και κανονικοί ιερείς των ενοριών, κάνουν λόγο σε δηλώσεις τους οι ιερείς του νησιού, σημειώνοντας ότι το έγγραφο του Μητροπολίτη δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια λογική σε όλο αυτό. Πρόκειται για μία κίνηση πρωτοφανή, καθώς καμία άλλη Μητρόπολη της Ελλάδας δεν έχει εφαρμόσει τέτοιο μέτρο. Εκτός των άλλων η Μητρόπολη καθιστά τους ιερείς και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια εισπράκτορες, καθώς θα κληθούν να αναζητήσουν ποιοι έχουν τελέσει γάμο ή βάπτιση τα τελευταία 7 χρόνια ώστε να εισπράξουν το 5ευρω υποχρεωτικά. Γιατί όλη την αντίδραση να την επωμισθεί ο κλήρος», σημείωσαν ιερείς στον «π» και προσέθεσαν: «Όπως και να έχει το πιστοποιητικό είναι δωρεάν και δίνεται μετά από το κάθε Μυστήριο. Άρα αυτό το έγγραφο του Μητροπολίτη δεν μπορεί να είναι πιστοποιητικό γιατί στερείται κάθε νομικής βάσης. Επιπλέον, αν θεωρηθεί ότι είναι ευλογία, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι δεν μπορεί να υπάρξει αντίτιμο στην ευλογία. Δηλαδή τι θα λέμε στους πιστούς; Πάρε την ευλογία του Μητροπολίτη και δώσε 5 ευρώ;», διερωτήθηκαν οι ίδιοι, σημειώνοντας ότι το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση στα τέλη Μαΐου κατά τη διάρκεια της προσεχούς Ιερατικής Σύναξης.

Προς το παρόν πάντως και παρά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί, κανένας ιερέας ή Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ιερού Ναού δεν δέχεται να εφαρμόσει το νέο εγχείρημα της Μητρόπολης Χίου.

politischios.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr