Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΔΕΗ: Σε ποιες περιοχές θα μειωθούν οι λογαριασμοί

Μειώσεις 22 – 27 % στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης, αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2018 για τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σκοπός της νομοθετικής ρύθμισης για το περιβαλλοντικό οικιακό τιμολόγιο λιγνιτικών περιοχών, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, είναι η ενίσχυση των ιδιαιτέρως περιβαλλοντικά υποβαθμισμένων περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας εξαιτίας της επιβάρυνσης από την λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων.

Επιδιώκεται επίσης η ενίσχυση των οικιακών καταναλωτών των εν λόγω περιοχών και η βελτίωση των όρων διαβίωσης και της ποιότητας ζωής τους, λόγω της ρύπανσης που προκαλεί η δραστηριότητα της λιγνιτικής εξόρυξης και ηλεκτροπαραγωγής.

Η τροπολογία προβλέπει συγκεκριμένα, επιδότηση ύψους 42 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τους οικιακούς πελάτες εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.

Για τετράμηνη κατανάλωση έως 1600 κιλοβατώρες, όριο που καλύπτει την πλειονότητα των νοικοκυριών, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού (δηλαδή τόσο στις χρεώσεις τόσο για το ανταγωνιστικό σκέλος όσο και στις ρυθμιζόμενες που αφορούν τα δίκτυα μεταφοράς, διανομή κλπ.) διαμορφώνεται στο 27%.

Για κατανάλωση 1600-2000 κιλοβατώρες αντίστοιχα, η μείωση είναι 26% και για υψηλότερες καταναλώσεις 22%.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, από την εφαρμογή του μέτρου θα ωφεληθούν πάνω από 140.000 νοικοκυριά (133.000 στη Δ. Μακεδονία και 8.000 στο Δήμο Μεγαλόπολης). Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται περιθώριο ασφαλείας 5%, ώστε να καλυφθούν περιπτώσεις αύξησης της κατανάλωσης και νέων συνδέσεων τα επόμενα χρόνια. Το ποσό θα αποδίδεται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ειδικό λογαριασμό στον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και στη συνέχεια στους προμηθευτές, προκειμένου η έκπτωση να μετακυλισθεί στους δικαιούχους.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της ρύθμισης (το ακριβές ποσό της ενίσχυσης, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, τυχόν κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης, τυχόν ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων), θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

pentapostagma.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr