Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Το Θαύμα της Αγίας Ελένης: Τί λένε οι πιστοί που σπεύδουν να προσκυνήσουν το σκήνωμά της

Κορυφώνεται αυτές τις ημέρες εν όψει και της γιορτής των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης το αίσθημα πίστης από τους ορθόδοξους στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας που φιλοξενεί το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης.
Χιλιάδες πιστοί από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και τουρίστες επισκέπτονται καθημερινά για να προσκυνήσουν. Άτομα με αναπηρίες, άρρωστοι, παιδιά και μεγάλοι καταφθάνουν με κάθε μέσο στην Ελευθερίου Βενιζέλου στο Αιγάλεω για δουν και να τιμήσουν το θαυματουργό όπως λένε σκήνωμα.
«Προσεύχομαι και πιστεύω πολύ στην Αγία Ελένη. Ήρθα γονατιστή με το εγγονάκι μου να προσκυνήσω το σκήνωμα της Αγίας, γιατί σαν σήμερα πριν τρία χρόνια έσωσε τη κόρη μου που ήταν έξι μηνών έγκυος από ένα πολύ σοβαρό τροχαίο. Της είμαι ευγνώμων και πάντα θα την προσκυνώ γιατί η εγγονούλα μου, η Ελενίτσα, γεννήθηκε γερή και την τάξαμε στην Αγία Ελένη» λέει στο protothema.gr η κυρία Βασιλική Λεοναρδου
Και ο κ. Γιώργος Αμπατζής, πατέρας τριών παιδιών, περίμενε υπομονετικά στην ουρά μέχρι να έρθει η σειρά του να προσκυνήσει το σκήνωμα της Αγίας Ελένης. Βουρκωμένος μας μίλησε για το θαύμα που έζησε όταν ήταν στο νοσοκομείο, στο πλευρό της γυναίκας του που έδινε μάχη με τον καρκίνο .
«Η γυναίκα μου έκανε χημειοθεραπείες και πονούσε. Ήμουν δίπλα της στο νοσοκομείο και όπως είχα ξαπλώσει κοντά της, στο κρεβάτι της, είδα μια γυναίκα που στεκόταν πάνω από τη σύζυγό μου, έχοντας το χέρι της ακουμπισμένο στο κεφάλι της γυναίκας μου και στο άλλο χέρι κρατούσε το σταυρό.

Μόλις τη βλέπω, τρομάζω και τη ρωτάω «ποια είσαι εσύ;», αλλά είχε ήδη εξαφανιστεί . Η γυναίκα μου νόμιζε ότι παραμιλάω από την κούραση, αλλά εγώ δεν ξέχασα ποτέ τη μορφή αυτής της γυναίκας. Μετά από μερικούς μήνες που αισθάνθηκε καλύτερα η συζυγός μου, γιατί μας είπαν οι γιατροί ότι προλάβαμε τον καρκίνο πριν εξαπλωθεί και σε άλλα ζωτικά όργανα, πήγαμε στην εκκλησία για να ανάψουμε κερί στην Παναγία.

Εκεί λοιπόν δίπλα από το εικόνισμα της Παναγίας ήταν μια μεγάλη εικόνα της Αγίας Ελένης με τον γιο της Κωνσταντίνο. Άρχισα να κλαίω γιατί τότε κατάλαβα ότι η Αγία ήταν αυτή που θεράπευσε τη γυναίκα μου και την έφερε και πάλι όρθια κοντά στα παιδιά μας. Κλαίω γιατί μέχρι τότε ένα κερί άναβα στην Παναγία και δεν έδινα σημασία στους Αγίους. Κι όμως η Αγία Ελένη βοήθησε την οικογένειά μου».

Η μεταφορά του Ιερού λειψάνου στην Αθήνα χαρακτηρίζεται ως ένα κορυφαίο γεγονός μνήμης για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης ήρθε στην Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση 80χρόνων του έργου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και έχει εκτεθεί σε προσκύνημα στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας μέχρι τις 15 Ιουνίου .
Η Αγία Ελένη είναι η πρώτη Χριστιανή Αυτοκράτειρα. Η μία λειψανοθήκη είναι ανθρωπόμορφη αργυρή κεφαλή με στέμμα, η οποία παρουσιάζει το πρόσωπο κεκοιμημένης γυναικός και εμπεριέχει εντός αυτής τμήμα της κάρας. Η δεύτερη μεταλλική λειψανοθήκη έχει σχήμα ανθρώπινου σωματότυπου που εμπεριέχει στο εσωτερικό λείψανα της Αγίας αριθμημένα και σφραγισμένα. Επειδή η παράδοση των Δυτικών είναι να εμφανίζουν τα ιερά λείψανα ενδεδυμένα, για αυτό το λόγο η Αποστολική Διακονία προσέφερε προς τιμήν της ένα επιβλητικό πορφυρό βυζαντινό ένδυμα. Σημειώνεται ότι το αρχικό ένδυμα της Αγίας Ελένης είναι στα χρώματα της ώχρας και είναι βενετσιάνικο.
Μεγάλα γεγονότα στα οποία πρωταγωνίστησαν ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη, σφράγισαν την ιστορία της Ευρώπης και διαμόρφωσαν την ιστορία του κόσμου γενικότερα.
Πρόκειται για την απόφαση του Διατάγματος των Μεδιολάνων για ανεξιθρησκεία που παύει τους διωγμούς κατά των Χριστιανών , την απόφαση για μεταφορά της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας από την Παλαιά στη Νέα Ρώμη,την Κωνσταντινούπολη , για τη σύγκλιση της Α” εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου το 325, η οποία καταδίκασε τον Αρειανισμό και την εύρεση του Τίμιου Σταυρού στους Αγίους Τόπους.
Η Αγία Ελένη, που διακρίθηκε για το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο, συνδέεται με την εύρεση του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα και ο ελληνικός λαός έχει συνδέσει πλήθος παραδόσεων μαζί της, στη Μικρά Ασία, την Κύπρο, τη Ρόδο, την Κάλυμνο, την Τήλο, στο Καστελόριζο, στη Νάξο, την Πάρο. Η προστάτιδα των Χριστιανών Αγία Ελένη κοιμήθηκε το 328 μ.Χ. σε ηλικία 80 ετών.





paraklisi

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr