Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Η Αγία Ελένη «δίνει» μαθήματα στην Ευρώπη και «φωτίζει» τη χαμένη ταυτότητά της (ΦΩΤΟ)

Η Αγία Ελένη «δίνει» μαθήματα ιστορίας στους σύγχρονους Ευρωπαίους που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και ακροβατούν στο τεντωμένο σχοινί που συνδέει τα πολιτικά με τα θρησκευτικά άκρα και το οποίο είναι έτοιμο να σπάσει.  
Ο σύγχρονος ευρωπαϊκός πολιτισμός έχει απομακρυνθεί από τα επιτεύγματα των Ρωμαίων και το Χριστιανισμό που θεμελίωσαν το οικοδόμημά του πριν ακόμη οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου αποκτήσουν γεωγραφική, εθνική και κρατική συνείδηση.
Πηγή: Αποστολική Διακονία.
 
Το σκήνωμα της Αγίας Ελένης είναι ένα σπουδαίο κειμήλιο της πολιτιστικής κληρονομιάς των Χριστιανών! Πώς μπορεί να εκπέμπει μήνυμα προς όλους τους Ευρωπαίους, Χριστιανούς και μη; Γιατί η Εκκλησία της Ελλάδος μεταφέροντας το σκήνωμα, αντί να προβάλει αποκλειστικά το προσκυνηματικό και λατρευτικό μέρος, έχει κάνει σύνθημα την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης; 
 
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, γενικός διευθυντής της «Αποστολικής Διακονίας» της Εκκλησίας της Ελλάδος, δίνει μια «αιρετική» συνέντευξη στο CNN Greece. Μιλά για την εξωστρέφεια και το Ευρωπαϊκό άνοιγμα της Εκκλησίας της Ελλάδος, για το ρόλο του Χριστιανισμού στη σύγχρονη εποχή που ο άνθρωπος έχει αποστρέψει το βλέμμα του από το Θεό και εξηγεί πώς όλα αυτά συνδέονται με το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό γεγονός για το 2017.
Ο Επίσκοπος Φαναρίου κάνει την αυτοκριτική της Χριστιανικής Εκκλησίας για την απομάκρυνση των ανθρώπων από το Θεό και στέλνει ποικίλα μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις:  «… όταν η ιδέα του Θεού γίνεται εγγύηση του πολιτικού και κοινωνικού οικοδομήματος τότε πρέπει να μιλάμε για αναγκαστική θρησκεία που απωθεί τον άνθρωπο και τον κάνει να γίνεται αρνητής του Θεού. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει καταρχήν ως Ορθοδόξους ανθρώπους είναι μια κάθαρση του Θεού από όλες τις κοσμικές κατηγορίες που Του φόρτωσαν. Και από την άλλη εάν θέλουμε να σκεφτούμε με εντιμότητα και ειλικρίνεια ίσως δεν είναι οι χριστιανοί που ζουν σε ένα άδειο κόσμο αλλά πιθανότατα ο αθεϊσμός μπορεί να ζει μέσα στο Χριστιανισμό», λέει μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Φαναρίου και μιλά για τους άθεους και για όλους όσοι προβληματίζονται για την ύπαρξη του Θεού.
Πηγή: Αποστολική Διακονία.
 
Πηγή: Αποστολική Διακονία.
 
- Θεοφιλέστατε, εξηγήστε μας γιατί συνδυάζετε τη μεταφορά του σκηνώματος της Αγίας Ελένης από τη Βενετία στη Αθήνα με τις Ευρωπαϊκές αξίες; 

«Η Αγία Ελένη είναι η πρώτη Χριστιανή Αυτοκράτειρα, εκείνη που μαζί με τον υιό της τον Μεγάλο Κωνσταντίνο ανέδειξαν τη Χριστιανική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Είναι εκείνοι οι οποίοι μετέφεραν την Κωνσταντινούπολη από την Παλαιά στη Νέα Ρώμη. Ο Μέγας Κωνσταντίνος υπέγραψε το διάταγμα των Μεδιολάνων για την ανεξιθρησκία και την παύση των διωγμών.  Η Αγία Ελένη ανέδειξε τα μεγάλα προσκυνήματα, ο Μέγας Κωνσταντίνος συγκάλεσε την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο η οποία φύλαξε την Εκκλησία από τους αιρετικούς και χάρισε την εσωτερική ενότητα στην Αυτοκρατορία. Αλλά πάνω από όλα έβαλαν τα θεμέλια για τη χριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης, διότι αναγνώρισαν και προστάτευσαν την Εκκλησία». 
Πηγή: Αποστολική Διακονία
 
-Γιατί μεταφέρετε το σκήνωμα στην Αθήνα με το σύνθημα «αναδεικνύουμε την πνευματική ταυτότητα της Ευρώπης; 

«Όταν μιλάμε για την ανάδειξη της πνευματικής ταυτότητας της Ευρώπης, σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε τις Χριστιανικές καταβολές της, που ξεκινούν από τους Αποστολικούς χρόνους. Είναι ξεκάθαρο και ιστορικά αποδεδειγμένο ότι Ευρώπη χωρίς Χριστιανισμό δεν υπάρχει. Κάποιοι λένε πως δεν είναι δουλειά της Εκκλησίας να αναλαμβάνει συγκεκριμένα καθήκοντα της Πολιτείας, όμως το Ευαγγέλιο πρέπει να είναι παρόν σε όλα τα τολμήματα και τις αποφάσεις του ανθρώπου. Και η χριστιανική συνείδηση, σήμερα που η Ευρώπη αγωνίζεται να βρει το βηματισμό της, καλείται να είναι στον άθλο της καθημερινής ζωής και να ασχοληθεί με την ανεργία, τη φτώχεια, την αδικία και πάνω από όλα της διαφύλαξη της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Είναι σαφές ότι στη δημόσια Ευρωπαϊκή ζωή λείπει ο Χριστιανικός λόγος και εμείς έχουμε χρέος να καταθέσουμε μαρτυρία του λόγου της Εκκλησίας».  
Πηγή: Αποστολική Διακονία.
Για να έρθει το ιερό σκήνωμα στην Ελλάδα, έδωσε το «πράσινο φως» η ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Πώς ήταν η συνεργασία σας;
«Το ιερό λείψανο βρίσκεται στην κατοχή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας η οποία το απέκτησε μετά τη σύληση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους. Αν και μεταφέρθηκε από το ναό των Αγίων Αποστόλων της Κωνσταντινούπολης στη Βενετία, είναι μια κληρονομιά ολόκληρου του Χριστιανικού κόσμου. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της «Αποστολικής Διακονίας», που έγινε υπό την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και τη έγκριση της Ιεράς Συνόδου. Καθυστέρηση υπήρχε στις γραφειοκρατικές διαδικασίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Ιταλικού Κράτους». 
Πηγή: Αποστολική Διακονία.
Σήμερα πολλοί άνθρωποι αρνούνται την ύπαρξη του Θεού. Η Εκκλησία έχει να τους στείλει επίκαιρα μηνύματα και να απαντήσει στους προβληματισμούς τους; 

«Για όλο τον κόσμο που προβληματίζεται, που αρνείται την ύπαρξη του Θεού, που αν θέλετε ψάχνει - γιατί ο άνθρωπος ο καλοπροαίρετος πεινά και διψά για την δικαιοσύνη -  πρέπει να ομολογήσουμε ότι στην ιστορία της Ευρώπης, η εντελώς λανθασμένη ιδέα που είχε η Χριστιανοσύνη στη Δύση για το Θεό, σκλήρυνε πολύ τη στάση των ανθρώπων που ήταν αρνητές ή προβληματίζονταν. Ξέρετε όταν η ιδέα του Θεού γίνεται εγγύηση του πολιτικού και κοινωνικού οικοδομήματος τότε πρέπει να μιλάμε για αναγκαστική θρησκεία που απωθεί τον άνθρωπο και τον κάνει να γίνεται αρνητής του Θεού. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει καταρχήν ως Ορθοδόξους είναι μια κάθαρση του Θεού από όλες τις κοσμικές κατηγορίες που του φόρτωσαν. Και από την άλλη εάν θέλουμε να σκεφτούμε με εντιμότητα και ειλικρίνεια ίσως δεν είναι καμιά φορά οι Χριστιανοί που ζουν σε ένα άδειο κόσμο αλλά μάλλον ο αθεϊσμός μπορεί να ζει μέσα στο Χριστιανισμό». 

Θα ήθελα να σας πω μέσα από την καρδιά μου ως ιερέας και ως χριστιανός είναι σωστό που οι άνθρωποι θέτουν ερωτήματα και καμιά φορά απαιτούν αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού. Αλλά οι αποδείξεις πληγώνουν την αλήθεια και ο Χριστός τις αρνείται. Μπορείς να ζητήσεις από μια μάνα αποδείξεις ότι αγαπά το παιδί της; Δεν υποδεικνύεται αυτό. Αυτό γεννιέται από μέσα της... Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που προβληματίζονται και ψάχνουν να βρουν τη σχέση με το Θεό ,θα ήθελα να πω πως ο Θεός βρίσκεται μπροστά στην πόρτα της καρδιάς τους και τη χτυπάει. Και όταν ο άνθρωπος έχει καλή προαίρεση με τη χάρη του Θεού θα ανακαλύψει την αλήθεια».  
Πηγή: Αποστολική Διακονία.
 
80 χρόνια Αποστολική Διακονία
Η αφορμή για τη μεταφορά του σκηνώματος της Αγίας Ελένης, δόθηκε με τη συμπλήρωση 80 ετών από τη δράση και την προσφορά της Αποστολικής Διακονίας, που είναι ένας από τους παλαιότερους οργανισμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος.  Μαζί με το σκήνωμα της Αγίας Ελένης θα έρθει και τμήμα του Τιμίου Ξύλου. Και τα δύο θρησκευτικά κειμήλια του Χριστιανισμού, θα παραμείνουν στο Ναό της Αγίας Βαρβάρας (κοντά στο Αιγάλεω), από τις 14 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου 2017. Επίσης, για την ενημέρωση των πολιτών που επιθυμούν να προσκυνήσουν, η Αποστολική Διακονία έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα agiaeleni.gr. Στην ιστοσελίδα, υπάρχουν πληροφορίες για την πρόσβαση στο ιερό προσκύνημα, σύνδεσμοι για τις τελετές που θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω διαδικτύου και πληροφορίες για το σκήνωμα. Την επίσημη ιστοσελίδα της Αποστολικής Διακονίας
Πηγή: Αποστολική Διακονία.
Κάτια Τσιμπλάκη
cnn.gr
 
Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr