Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Πατέρας Γεβράσιος: Το Θαύμα του Αχειροποιήτου Σταυρού! (ΦΩΤΟ)

Ο γνήσιος φίλος των παιδιών π.Γερβάσιος που εκδήλωνε με ποικίλους τρόπους την αγάπη του για το παιδί και ανάλωσε τη ζωή του για να γίνουν πράξη τα λόγια του Κυρίου, τις ημέρες των απόκρεω συνήθιζε να πηγαίνει τα παιδιά των...
κατηχητικών σχολείων εις τον μικρόν κήπον της περιοχής του προφήτη Ηλία όπου υπάρχει ομόνυμος ναός – παρεκκλήσιον τότε της Ιερά Μονής κοιμήσεως Θεοτόκου Γηροκομείου- και κατασκηνωτικός χώρος των κατηχητοπαίδων.

Στις 17 Φεβρουαρίου 1929 ο μακάριος Γέροντας , φύτευσε δένδρα στο αγροκήπιο βοηθούμενος από τα μικρά αρνάκια του Χριστού, της Εκκλησίας που αποτελούν την αυριανή ελπίδα. Ο ιδιος αφού διάβασε ειδική ευχή, φύτευσε ένα πεύκο.

Αργότερα, το 1934, εις την συνέλευση της αδελφότητος ο Γέροντας είπε μεταξύ άλλων ότι «εις αυτόν ως αδελφόν της Ι.Μ. Γηροκομείου εξεχωρήθη από του έτους 1925 έκτασις εκ τριών στρεμμάτων εκ του παρά τον προφ.Ηλίαν αγρού της Μονής προς εμφύτευσιν κατά Νόμον. Απολβλέπων όμως εις τας ανάγκας των Κατηχητικών Σχολείων εφύτευσε την έκτασιν ταύτην δια μωρεών,ακακιών , ελαιών , αμυγδαλών, πιτύων κλπ με σκοπόν την εξυπηρέτησιν του έργου».


Στις 26 Φεβρουαρίου  1929 η συνέλευση της αδελφότητος με πρόταση του Διευθυντού των Κατηχητικών Σχολείων και προέδρου της συνελεύσεως π.Γερβασίου εγκρίνει εις τον Προφ.Ηλια «το περίφραγμα του αγροκηπίου του Κατ.Σχολείου και τα δια το δενδροφύτευμα εν αυτώ απαιτηθέντα έξοδα, ανελθόντα εις ποσόν των δραχμών τεσσάρων χιλιάδων …»

Μετά από ΄31 και πλέον χρόνια , το 1960 , όταν έκοψαν το πεύκο, διεπίστωσαν ότι εις κάθε κυκλική φέτα του ξύλου του κορμού του πεύκου που είχε φυτέψει ο Γέροντας είχε πλαγίως σχηματισθή θαυματουργικός το σύμβολο, το τρόπαιο της Ορθοδόξου Πίστεώς μας, «το σημείον του Υιού του  ανθρώπου», το ιερό σύμβολο και όπλον της πίστεώς μας, ο Τίμιος Σταυρός, εις τον οποίον ετανύσθη το πανόλβιο σώμα του αρχηγού της πίστεώς μας.

Εις τα τέσσαρα άκρα του αχειροποιήτου Σταυρού, διαπιστώθηκε με κατάλληλο όργανο , οτι είναι θαυματουργικώς αγιογραφημένες η Γέννηση, η Βάπτιση, η Σταύρωση και η Ανάσταση του Κυρίου. «Είναι ο μόνος γνωστός αχειροποίητος Σταυρός εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν» γράφει ο πολυσέβαστος βιογράφος του αγίου μας, μακαριστός Μητροπολίτης Ύδρας κυρός Ιερόθεος.

Ο ιερός πατέρας που έσπειρε τον σπόρο της Ορθοδοξίας και δημιουργησε μια μεγάλη εποχή, αγαπούσε τον Τίμιο Σταυρό, ο οποίος κατατροπώνει αιρετικούς και αθέους. Ο π. Γερβάσιος, ο οποίος διεκρινόταν για την μεγαλη του αγάπη προς την Αγία Γραφή, στα νοήματα της οποία κολυμπούσε δια της αυταπαρνήσεως ήταν η ουσιοποίησης του ευαγγελικού ζυγού. Και τούτο διότι ο Σταυρός είχε σχηματιστεί πρώτα μέσα στην καρδιά του. Ένας αιματοβαμμένος Σταυρός ήτο η καρδιά του.

Ο αχειροποίητος Σταυρός του Π.Γερβασίου, θεωρηθείς ως ουράνιο σημείο, τιμήθηκε και καθαγιάστηκε υπό του αειμνήστου μητροπολίτου Πατρών  κυρού Κωνσταντίνου, ο οποίος μετά του κλήρου και πλήθους λαού και μετά από λειτάνευση, το απόγευμα της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου 1960, τον τοποθέτησε εις τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής  Συχαινών, όπου είναι και οι παιδικές κατασκηνώσεις της Α.Σ.Π., ανακηρύσσοντας αυτόν ιερό κειμήλιο.

«Ο Σταυρός ούτος διαρκώς ποιεί θαύματα και δι΄αυτού ζημούται το πρόσφορον της θείας Ευχαριστίας, χρησιμοποιούμενος υπό ευσεβών». (Για το θαύμα του αχειροποιήτου Σταυρού έγραψε πρεπόντως ο ημερήσιος τύπος των Πατρών και ο αντίστοιχος εκκλησιαστικός).

Από το βιβλιο: «Γερβάσιος, ο άγνωστος Άγιος των ημερών μας και Φάρος των Πατρών του Παναγιώτου Αντ. Λόη


dogma

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr