Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Η μαστίχα Χίου επίσημα φυτικό φάρμακο με διπλή ιδιότητα - Σε εξέλιξη δύο ακόμη κλινικές μελέτες

Ως ένα από τα παραδοσιακά φάρμακα φυτικής προέλευσης κατά της δυσπεψίας, αλλά και ενάντια σε δερματικές φλεγμονές, αναγνωρίστηκε πλέον επίσημα η μαστίχα Χίου, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (HPMC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), που έλαβε χώρα στο Λονδίνο στις 07/07/2015, αποφασίστηκε ομόφωνα και έγινε αποδεκτή στην...
κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης, η φαρμακευτική «μονογραφία» της Μαστίχας Χίου, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις: 1.δυσπεπτικά προβλήματα 2. δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.

Στην ομάδα της Διεύθυνσης Έρευνας & Ανάπτυξης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου για τη σύνταξη, κατάθεση και υποστήριξη του φακέλου έγκρισης της «μονογραφίας» , πολύτιμη βοήθεια προσέφεραν η Καθηγήτρια του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής Αθηνών, κυρία Ιωάννα Χήνου, ο Δρ. Ηλίας Σμυρνιούδης της ΕΜΧ και ο Δρ. Κώστας Παχής, της IASIS Pharma.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης, η Μαστίχα Χίου αναγνωρίζεται ως φαρμακευτικό προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και σε χώρες εκτός αυτής που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές «μονογραφίες». Αποτέλεσμα της καταχώρησης είναι η δυνατότητα κυκλοφορίας σκευασμάτων μαστίχας σε όλη την Ευρώπη με ισχυρισμούς υγείας εγκεκριμένους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η έγκριση από τον ΕΜΑ (European Medicines Agency) ήταν η πρώτη από μία σειρά εγκρίσεων που στόχευε να αποκτήσει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου από ευρωπαϊκούς και μη φορείς, προκειμένου η Μαστίχα να γίνει αποδεκτή και να καθιερωθεί στην παγκόσμια φαρμακευτική κοινότητα. Στο προσεχές μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες.

Η «μονογραφία» της Μαστίχας έχει δημοσιοποιηθεί στο site του ΕΜΑ.


Εν τω μεταξύ, σημαντικές ανακοινώσεις για την αρωματική Χιώτικη μαστίχα πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, από τον πρόεδρο της MEDITERRA κ. Κώστα Αγκά, στην συνέντευξη Τύπου παρουσία του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Σταθάκη, στελεχών της ΕΜΧ και των συντελεστών για την κατάκτηση – πριν λίγους μήνες – των φαρμακευτικών μονογραφιών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ).

Κέντρο Εφαρμοσμένης Έρευνας

Έως το τέλος του έτους, ανακοίνωσε ο κ. Αγκάς, θα ιδρυθεί Κέντρο Εφαρμοσμένης Έρευνας, που σκοπό θα έχει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα οποία θα αξιοποιούν τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας της μαστίχας.

Ο φορέας αυτός:

1. Θα συντονίζει ή θα παρεμβαίνει στην ακαδημαϊκή συζήτηση και επιστημονική έρευνα που αφορά την μαστίχα.

2. Θα καταγράφει συστηματικά τα ευρήματα της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας.

3. Θα αναζητά νέες και θα εξελίσσει υφιστάμενες εφαρμογές.

Στην πράξη δε αυτός ο φορέας θα λειτουργεί ως γέφυρα γνώσης ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις επιχειρήσεις που επενδύουν ή θέλουν να επενδύσουν στην μαστίχα.

Στον φορέα, στον οποίο βασικός μέτοχος θα είναι η MEDITERRA, θα μετέχουν – επίσης – η μητρική εταιρεία, δηλαδή η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η φαρμακευτική εταιρεία IASIS PHARMA, η ελβετική εταιρεία φαρμακευτικού μάρκετινγκ NUTRICOSM, η ολλανδική εταιρεία ερευνών Lefca O'Life και οι εταιρείες PHARMAGNOSE, CORINGREEN και CITRUS.

 Ως εγχείρημα, που εν πολλοίς μπορεί να χαρακτηρισθεί και παράδειγμα, χαρακτήρισε την προσπάθεια αναγνώρισης των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της μαστίχας, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος παρακολούθησε και χαιρέτισε στην εκδήλωση.

Ένα ισχυρό ελληνικό προϊόν, τόνισε, μετατράπηκε όλα αυτά τα χρόνια σε ένα επιτυχημένο εγχείρημα καινοτόμου αξιοποίησης και ανάπτυξης, καθώς και τυποποίησης και εμπορίας.

Ανέφερε δε ότι εδώ και δύο χρόνια παρακολουθεί το όλο εγχείρημα της ΕΜΧ και της MEDITERRA και πρόσθεσε ότι τώρα κλείνει ένας κύκλος με την αναγνώριση, η οποία έχει τεράστια σημασία για τις προοπτικές και την δυναμική του προϊόντος.

Σε εξέλιξη δύο κλινικές μελέτες

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη δύο κλινικές μελέτες (στη Χίο και στην Αγγλία) με αντικείμενο την επίδραση της μαστίχας στον σακχαρώδη διαβήτη και στην χοληστερίνη, καθώς και στην νόσο του Crohn, ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Ηλίας Σμυρνιούδης, διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΜΧ.

Χαρακτήρισε δε πολυθεραπευτική την δράση της μαστίχας, η οποία περιέχει πιστοποιημένα 70 συστατικά, ενώ τόνισε ότι είναι επιτυχία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας.

Σημαντική χαρακτήρισε για την ΕΜΧ την ημέρα ο κ. Αλέξιος – Λέανδρος Σκαλτσούνης, καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Ένωση αντί να πουλάει τρόφιμα, θα πουλάει πλέον φάρμακα. «Η ΕΜΧ είχε νοοτροπία μεγάλης πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, που επένδυε στην έρευνα», επεσήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η μαστίχα είναι ένα από τα ελάχιστα φυσικά προϊόντα – από τα χιλιάδες – της χώρας που αξιοποιούνται.

Ιδιαίτερα γλαφυρός ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Σ. Παχής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IASIS PHARMA, ο οποίος τόνισε ότι έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε την μιζέρια μας, ενώ δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τον πλούτο που έχουμε, όπως είναι η μαστίχα. Χαρακτήρισε ορόσημο την αναγνώριση της μαστίχας ως φαρμακευτικό προϊόν από τον ΕΜΑ και τόνισε ότι ο ρόλος της βιομηχανίας είναι να βγάλει το προϊόν έξω, αναφέροντας ότι τα μηνύματα που έχει είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

onmed.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr