Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Η Θαυματουργή Εικόνα με την επωνυμία Υπεραγία Θεοτόκος «Η των Πάντων Θλιβομένων η Χαρά»

Η Θαυματουργή Εικόνα με την επωνυμία Υπεραγία Θεοτόκος «Η των Πάντων Θλιβομένων η Χαρά», όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στη παλαιά ρωσική-κυριλλική γραφή, εικονίζει την Θεομήτορα σε ολόσωμη όρθια στάση πάνω σε ένα συννεφάκι να κρατά στην αγκαλιά της τον Ιησού Χριστό.
Στα πόδια της βρίσκονται δύο Άγγελοι. Ο ένας προσφέρει ψωμί στους πεινασμένους και ο άλλος νερό στους διψασμένους, κάτω από το άγρυπνο και γλυκύτατο βλέμμα της Παναγίας μας. Είναι η εικόνα της άπειρης Θεομητορικής Φιλανθρωπίας, της μεγάλης Μάνας που φροντίζει και μεριμνά για ολόκληρο το ανθρώπινο Γένος, ιδιαίτερα σε καιρούς χαλεπούς και δύσκολους.

Ο πολύ σημαντικός και δεξιοτέχνης δημιουργός που ιστόρησε το Εικονίδιο αυτό, είχε ως πρότυπο την θαυματουργή Εικόνα της Θεομήτορος, «Της των Πάντων Θλιβομένων η Χαρά», που βρέθηκε σε ένα εκκλησάκι στο χωριό Κλότσκι κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Το 1688 η Ευθυμία, η αδερφή του τότε Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών Ιωακείμ, προσευχήθηκε στην Εικόνα της Παναγίας και θεραπεύτηκε από μια ανίατη αρρώστια. Το θαύμα αυτό εορτάζεται στην Ρωσία την 24η Οκτωβρίου εκάστου έτους.


Την Εικόνα αυτή  είχε στην κατοχή της η δεκαεξάχρονη μεγάλη δούκισσα Όλγα Κονσταντίνοβνα, η οποία το 1867, αμέσως μετά τον γάμος της με τον βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο Α΄στην Αγία Πετρούπολη, πήρε μαζί της την εικόνα αυτή στην Ελλάδα.

Η Εικόνα με τους μεγαλόσταυρους και τα βασιλικά παράσημα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν αυτό του βασιλέως Γεωργίου Α΄ και το ανώτατο παράσημο  του Αυτοκρατορικού Τάγματος του Αγίου Ανδρέα της Ρωσίας, βρέθηκε στο σπίτι του πρωθυπουργού της Ελλάδος, την χρονική περίοδο 1965-1966, Στέφανου Στεφανόπουλου (1898-1982). Το έτος 2000 η κληρονόμος του κ. Ευσταθία Μεσσαλά το δώρισε στο Σωματείο «Παναγία Γάλαξα η Θαλλασοκρατούσα».

Το διάσημο του Τάγματος του Γεωργίου Α΄είναι το πρώτο πάνω αριστερά. Ακολουθεί από κάτω το διάσημο του Ντάνενμποργκ της Δανίας και αμέσως από κάτω ο Αστέρας του Τάγματος του Γεωργίου Α΄και μετά το διάσημο του Τάγματος του Φοίνικος.

Το διάσημο του Αυτοκρατορικού Τάγματος του Αγίου Ανδρέα της Ρωσίας είναι αυτό επάνω δεξιά στην γωνία. Από κάτω του μετά το κενό είναι το διάσημο του Αιθιοπικού Αυτοκρατορικού Τάγματος του Μενελίκ Β΄(1).

Τη δωρεά αυτή έκανε η κυρία Μεσαλά, ύστερα από ένα σημαδιακό όνειρο που είδε στον ύπνο της. Το Προσκύνημα της Γάλαξας ανέθεσε το δέσιμο  του Εικονιδίου  αυτού με τα υπάρχοντα παράσημα και μετάλλια  στην καταξιωμένη Εταιρία «SILVER AXION », η οποία με μεγάλη προσοχή και σεβασμό στην Ορθόδοξη Παράδοση, τοποθέτησε γύρω από την  Εικόνα ένα περίτεχνο   αργυρό πλαίσιο, όπου σκάλισε  τα Πρόσωπα των αειμνήστων  Βασιλέων της Ελλάδος  Γεωργίου Α΄και ΄Ολγας. Πάνω δε από κάθε πορτρέτο σκάλισε τους Θυρεούς  του Βασιλείου της Ελλάδος  και των Τσάρων της Ρωσίας αντίστοιχα.

Το Ιερόν αυτό Θησαύρισμα  αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης όλων των  Ορθοδόξων Ρώσων και Ελλήνων, εκεί πάνω στην κορυφή της γραφικής χερσονήσου «τράχηλας» στο Γαλαξείδι Φωκίδος, όπου βρίσκεται το Ιερό Προσκύνημα  της Παναγίας Γάλαξας της Θαλασσοκρατούσας. Το  Ιερό αυτό  Καθίδρυμα στήθηκε, ύστερα από υπόδειξη της Παναγίας  μας και  δίνει την αίσθηση στον Προσκυνητή, ότι βρίσκεται  πάνω  σε γέφυρά καραβιού που ταξιδεύει.


Ευδόκησε  ο Θεός να κατασκηνώσει, εκεί πάνω στο λόφο της ελπίδας, η μεγάλη μας Μάνα, η Υπεραγία Θεοτόκος με τις δύο Θαματουργικές της Εικόνες: Tην Εικόνα της «Παναγίας Γάλαξας της Θαλασσοκρατούσας» Προστάτιδα…των «εν θαλάσση καλώς πλεόντων»  και την Θεομητηρική ρωσική Εικόνα « Της των πάντων θλιβομένων η χαρά» Προστάτιδα όλων των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται, βασανίζονται και θλίβονται σε αυτή την πρόσκαιρη και επίγεια ζωή

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι από το 2000 που ήρθε η  Ρωσική αυτή Εικόνα της Θεομήτορος στο Ιερό Προσκύνημα της Γάλαξας, είμαστε συχνά μάρτυρες σε πολλά και σπουδαία Θαύματα, που επιτελεί η Παναγία μας, τα οποία με πολύ προσοχή, ταπείνωση και αντικειμενικότητα προσπαθούμε να τα συλλέξουμε και να τα εκδώσουμε μελλοντικά σε ένα βιβλίο, προς Δόξα του Αγίου Θεομητορικού Ονόματός Της.

Πολλά θαύματα  επιτελεί η Παναγιά μας μέσω του ειδικού Φυλακτού που προσφέρεται στους Προσκυνητές της  Ιεράς  Εικόνας της.  Το Φυλακτό αυτό περιέχει Εικονίδιο της Θεοτόκου και μικρό τεμάχιο ιερατικού αμφίου-ζώνης  εμποτισμένο με  ΄Αγιο Μύρο  που καθαγιάζεται   επάνω  στην Αγία Εικόνα της

Η Βασίλισσα των Ελλήνων και Δούκισα των Ρωσίας Όλγα (1851-1867)

Η Βασίλισσα Όλγα γεννήθηκε το 1851 στο Παλάτι Παβλόφσκ, στην Αγία Πετρούπολη και ήταν κόρη του μεγάλου Δούκα Κονσταντίν Νικολάγιεβιτς Ρομανόφ, γιου του Τσάρου  Νικολάου Α΄ και  αδελφού του Τσάρου  Αλεξάνδρου Β΄.  Η ΄Ολγα ήταν πρώτη εξαδέλφη του Τσάρου Αλεξάνδρου Γ΄ και θεία του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου Β΄.

΄Ηταν η μητέρα του Βασιλέως της Ελλάδος Κωνσταντίνου Α΄, η γιαγιά του Βασιλέως Παύλου και η προγιαγιά  του τελευταίου Βασιλέως της Ελλάδος  Κωνσταντίνου του Β΄.   Μεγάλη  ευλογία  θεωρούσε η  Βασίλισσα ΄Ολγα, την  αρμονική ζωή ανάμεσα στον Ελληνικό και Ρωσικό λαό, συνδέοντας την Ελλάδα και την Ρωσία με ακατάλυτους δεσμούς φιλίας. Βαθιά θρησκευόμενη αφιέρωσε όλη  την ζωή της σε μεγάλα  έργα φιλανθρωπίας, όπως η ίδρυση  Ιερών Ναών, Ιδρυμάτων, Σωματείων,  του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, του Γηροκομείου Αθηνών, του  Ερυθρού Σταυρού, του Ρωσικού  και μετέπειτα Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά  κλπ.

Η όλη βιωτή της Βασίλισσας ΄Ολγας υπήρξε μια συνεχής προσφορά προς τον Θεό και τον άνθρωπο.   Το όνομα της  χαράκτηκε βαθιά  στις  καρδιές  τόσο των Ελλήνων, όσο και των Ρώσων που την  γνώρισαν.

choratouaxoritou.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr