Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Κολπική μαρμαρυγή: Πώς θα προστατευθείτε από την επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια επικίνδυνη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, η οποία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου.
Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 40 ετών, κινδυνεύουν να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή, με τους άντρες να την εκδηλώνουν συχνότερα από τις γυναίκες.

Στην χώρα μας, το 20% των εγκεφαλικών επεισοδίων που καταγράφονται ετησίως οφείλονται σε αυτήν.

Οι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή έχουν 4-6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό, ενώ η πρόγνωσή τους έπειτα από αυτό είναι δυσμενέστερη, καθώς το εγκεφαλικό είναι βαρύτερο και έχουν σχεδόν διπλάσια θνητότητα σε σύγκριση με τους ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικό εξαιτίας άλλων παραγόντων.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να αποφύγουν μια επικίνδυνη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, εάν φρόντιζαν να υιοθετήσουν μερικές καλές συνήθειες.

Όπως έδειξε σχετική έρευνα, πάνω από το 50% των κρουσμάτων θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν αντιμετωπίζονταν οι συχνότεροι παράγοντες κινδύνου, δηλαδή η υπέρταση, η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα συνέλεξαν στοιχεία από 14.600 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 54 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν επί 17 χρόνια.

Οι 1.520 από αυτούς ανέπτυξαν στην διάρκεια της μελέτης κολπική μαρμαρυγή.

Από τους ασθενείς αυτούς, το 57% είχαν έναν ή περισσότερους παράγοντες που υπονόμευαν την καρδιολογική λειτουργία τους, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, τα περιττά κιλά και το κάπνισμα.

Η υπέρταση ήταν ο ισχυρότερος προάγγελος κολπικής μαρμαρυγής, καθώς συσχετίστηκε με το 24% των κρουσμάτων.

onmed.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr