Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Ταξιάρχης Μανταμάδου: Ολα έτοιμα για την πανήγυρη (ΦΩΤΟ)

Έτοιμος είναι ο Μανταμαδος Λέσβου για την μεγάλη πανήγυρη του Ταξιάρχη την Κυριακή των Μυροφόρων και ήδη χιλιάδες κόσμου συρρέει για το μεγάλο αυτό λατρευτικό γεγονός.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Μανταμαδου κ Τζελαϊδή Χαράλαμπο δήλωσε πως όλα είναι έτοιμα στον οικισμό του Μανταμαδου καθώς η Δημοτική Κοινότητα σε συνεργασία με την αντιδημαρχια καθαρισμού του Δήμου Λέσβου προέβησαν σε εργασίες καλλωπισμού και ευπρεπισμού όλου του χωριού αλλά ιδιαιτέρα της περιοχής γύρω από το μοναστήρι του Ταξιάρχη.

Όπως τόνισε ο κος Τζελαΐδης το διήμερο των εκδηλώσεων Σάββατο-Κυριακή περιμένει πως οι επισκέπτες- πιστοί του Μανταμαδου θα ξεπεράσουν τις 70.000.

Και φέτος εκατοντάδες πιστοί από τη Μυτιλήνη και από το χωριά της Λέσβου θα ξεκινήσουν με τα πόδια με προορισμό τον Μανταμάδο για να εκπληρώσουν το τάμα τους στον Ταξιάρχη. Αναμένεται για μια ακόμη χρονιά λαοθάλασσα στο πανηγύρι του Ταξιάρχη.

Το πανηγύρι του Ταξιάρχη γίνεται την Κυριακή των Μυροφόρων (14 μέρες μετά το Πάσχα) και παίρνει μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα.

Χιλιάδες πιστών συρρέουν απ’ όλα τα μέρη του νησιού με τις τεράστιες λαμπάδες τους και τα αναθήματά τους για να ευχαριστήσουν τον Άγιο. Το Πανηγύρι συνδέεται και με το αρχαιολατρικό έθιμο της ζωοθυσίας. Το ζώο σφάζεται αφού ευλογηθεί απ’ τον παπά, πράο, χωρίς να προβάλλει καμία αντίσταση!

Η μονή Ταξιαρχών Μανταμάδου Λέσβου βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού σε απόσταση 38 χμ από τη Μυτιλήνη. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι πολύ εύκολη και ο δρόμος σε αρκετά καλή κατάσταση στο μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής.

Η προσέλευση στον Μανταμάδο μπορεί να γίνει και με Λεωφορεία του ΚΤΕΛ που από το Σάββατο 29/04/2017 παραμονή της πανήγυρης του Ταξιάρχη και όλο το βράδυ καθώς και την Κυριακή 30/04/2017 ανήμερα της πανήγυρης θα εκτελούνται συνεχόμενα δρομολόγια από και προς Μανταμάδο, καθώς η διοίκηση του ΚΤΕΛ όπως κάθε χρόνο διαθέτει όλο το στόλο της για το Μανταμάδο μάλιστα και με χαμηλή τιμή!

Να σημειώσουμε ότι στο Μανταμάδο αναβιώνει και η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη, ο ρόλος της οποίας υπήρξε καίριος για την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιφέρειας, με τους μικροπωλητές να συγκεντρώνονται στον περίβολο του μοναστηριού.

Το πρόγραμμα της Εκκλησίας είναι το εξής:

Σάββατο 7 μ.μ. ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Κυριακή 7.30 π.μ. Όρθρος

9.30 π.μ. Θεία Λειτουργία

11.00 π.μ. Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας, τρισάγιο επί του τάφου αειμνήστου Μητροπολίτου Πορφυρίου, ΔΕΞΙΩΣΗ στο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ.

lesvospost.com

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr