Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Η Εφημερίδα των Συντάκτων «καρφώνει» Ιερώνυμο για δημοσιοποίηση των επίμαχων διαλόγων

Την ευκαιρία να «χτυπήσουν» για άλλη μια φορά την Εκκλησία και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο βρήκαν τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τοποθετήσεις του Μακαριωτάτου στη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» καθώς δίδεται πολιτικό χρώμα στο ζήτημα και παρότι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος πολλές φορές και με σαφή τρόπο έχει δείξει πως δεν επιθυμεί να ακολουθήσει τέτοιου είδους πρακτικές, ακριβώς για να μην προκαλέσει αντιδράσεις. Φαίνεται όμως, πως για ορισμένους στην κεντροαριστερά είναι βολικό να αναμοχλεύεται μια συνεχής κόντρα.

Διαβάστε τι αναφέρει το σημερινό άρθρο της εφημερίδας:

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση και με ταυτόχρονα πρωτοφανή επίδειξη δύναμης ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, λίγους μήνες μετά την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας, δίνει στη δημοσιότητα το… παρασκήνιο (σύμφωνα με τον ίδιο) από τις συναντήσεις εκείνων των ημερών, αλλά και τις συζητήσεις του με τους Αλέξη Τσίπρα και Όλγα Γεροβασίλη.

Ο Νίκος Φίλης «σηκώνει το γάντι» και απαντά πως ο αρχιεπίσκοπος επικαλείται «πρακτικά δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως» για να λάβει την απάντηση: «Μπορούν να απαντήσουν στον κ. Φίλη όσοι ήταν παρόντες στη συνάντηση».

Στην κόντρα των δύο ανδρών που λαμβάνει πολιτικά χαρακτηριστικά και αναβίωσε την Τετάρτη, το ερέθισμα έδωσε ο αρχιεπίσκοπος.

Το… παρασκήνιο

Στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο κ. Ιερώνυμος προτίμησε να μιλήσει -σε εμφανώς πανηγυρικό τόνο- για όσα συνέβησαν τον Οκτώβρη του 2016 με την αντιπαράθεση κυβέρνησης-Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Ο αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε κομβικό σημείο στην επίλυση του προβλήματος τη συνάντηση παραγόντων, την οποία προκάλεσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στις 5 Οκτωβρίου του 2016.

Όπως αναφέρει, της συναντήσεως μετείχαν από πλευράς Πολιτείας, εκτός του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, ο τότε υπουργός Παιδείας Νικόλαος Φίλης, η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και από πλευράς Εκκλησίας τρεις μητροπολίτες, ήτοι οι Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, Φθιώτιδος Νικόλαος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, ο νομικός σύμβουλος της ΔΙΣ Θεόδωρος Παπαγεωργίου «και η μετριότης μου».

Σε αυτό το σημείο κάνει αναφορά στα «πρακτικά» (που ουσιαστικά είναι η ομιλία του στην Ιερά Σύνοδο, που ακολούθησε), σύμφωνα με τα οποία στη συνάντηση αυτή ο ρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τους συνομιλητές για όσα διημείφθησαν στις συνεδρίες της Ιεραρχίας ως προς τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, τονίζοντας ιδιαιτέρως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός τού έχει δώσει το θάρρος της συνεργασίας, λέγοντας ότι σε συνεργασία μας θα γίνει ό,τι καλό είναι να γίνει για τον λαό μας και τις καλές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.

Ο Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στα όσα του είπε ο πρωθυπουργός σε εκείνη τη συνάντηση όταν και πρότεινε ο διάλογος να αρχίσει εκ του μηδενός.

«Από μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας με θέμα τον εμπλουτισμό του βιβλίου και από πλευράς Πολιτείας και από πλευράς Εκκλησίας αυτά τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στο τέλος του διαλόγου, έως το τέλος του παρόντος χρόνου, θα ληφθούν υπ’ όψιν οι θέσεις της Εκκλησίας και θα βγει το καινούριο βιβλίο. Ως τότε θα δοθεί η εντολή να χρησιμοποιείται το υπάρχον βιβλίο για να βοηθηθούν οι καθηγητές» είπε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο.

Μάλιστα, όπως έχει καταγραφεί στα «πρακτικά», όταν τελείωσε η συνάντηση, πήρε ο αρχιεπίσκοπος τον πρωθυπουργό κατά μέρος και του είπε: «Κύριε πρόεδρε, το αδύνατο σημείο μας είναι μήπως φεύγοντας αύριο δούμε να γίνεται το αντίθετο».

Ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ή έχουμε λόγο και τον τηρούμε ή δεν αξίζει η συζήτηση που κάνουμε!».

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Φίλης πώς βλέπει τα πράγματα και ποια είναι η θέση του, η απάντησή του ήταν «Τι με ρωτάτε; Εγώ είμαι υπουργός, εργάζομαι κάτω από τον πρωθυπουργό, η εντολή, η άποψη και η θέληση του πρωθυπουργού είναι για μένα γραμμή και υποχρέωση».

Ο κ. Ιερώνυμος, πάντως, τόνισε ότι δεν έδειξε ιδιαίτερα… ικανοποιημένος από τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα και επειδή ο Νίκος Φίλης προέβη σε διαφορετικές δημόσιες δηλώσεις, για τον λόγο αυτό είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την τότε κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη.

«Εδόθη η διαβεβαίωση ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και γι’ αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός» ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος.

Σε αυτό το σημείο του λόγου του εξέφρασε την επιθυμία να ευχαριστήσει όσους εργάστηκαν τόσο από πλευράς Εκκλησίας όσο και από πλευράς Πολιτείας για το θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, τόνισε: «Θα ήταν, όμως, παράλειψις αν δεν απηύθυνα και ένα ευχαριστώ προς τον υπουργόν Παιδείας, Ερεύνης και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνον Γαβρόγλου, ο οποίος με τη σύνεση, τη φρόνηση και το πνεύμα συναινέσεως που τον διακρίνει, συνετέλεσε τα μέγιστα στην πρόοδο της απαραίτητης αυτής συνεργασίας».

«Βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού και άλλων, λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν»

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, έκανε μια αναδρομή στο ιστορικό της σύγκρουσης μεταξύ του ίδιου και του αρχιεπισκόπου, παραπέμποντας στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου στις 7 Νοεμβρίου 2016 και τονίζοντας πως δεν είναι διατεθειμένος να επανέλθει στο θέμα.

Όμως, «επειδή ο κύριος Ιερώνυμος, επικαλούμενος κατά τη σημερινή του ομιλία στα μέλη της Ιεραρχίας κάποια πρακτικά δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως, βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού και άλλων λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση της 5ης Οκτωβρίου 2016», παραθέτει από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής το σχετικό με το μάθημα των Θρησκευτικών απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία στις 28 Σεπτεμβρίου 2016:

Αλέξης Τσίπρας: «…Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι φέτος τα προγράμματα, στα οποία έχει καταλήξει το Ινστιτούτο, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι θεολόγοι –και έγινε πολύ σοβαρή, κατά την άποψή μου, δουλειά– θα πάνε στα σχολεία. Είναι δοκιμαστική η φετινή χρονιά. Εάν δεν αρκούσε η μία συνεδρία με την παρουσία της Επιτροπής της Εκκλησίας, θα υπάρξουν και άλλες. Θα ακούσουμε τις απόψεις. Ούτως ή άλλως, στο τέλος της χρονιάς θα αξιολογηθεί το μάθημα. Και πιστεύω ότι θα έχουν τη δυνατότητα οι επιστήμονες του Ινστιτούτου, του ΙΕΠ, να καταγράψουν και να ενσωματώσουν τις παρατηρήσεις –γόνιμες παρατηρήσεις, ουσιαστικές παρατηρήσεις– και από την πλευρά της Εκκλησίας. Και σύγγραμμα θα έρθει την επόμενη χρονιά…»

Στο απόσπασμα αυτό «αποτυπώνεται η επίσημη κυβερνητική θέση για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, οι οποίες, παρά τη δική μου απομάκρυνση, υλοποιούνται κανονικά στα σχολεία όλης της χώρας από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με βάση τα νέα αναλυτικά προγράμματα του ΙΕΠ», σημειώνει ο Ν. Φίλης.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι «ουδέποτε η κυβέρνηση υποσχέθηκε στην Ιεραρχία λύση από μηδενική βάση, ούτε βέβαια δέχτηκε ο αναγκαίος διάλογος να έχει ως προϋπόθεση τη ματαίωση των αλλαγών ή να οδηγεί σε συνδιαχείριση. Συζήτηση ναι, με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους Πολιτείας-Εκκλησίας, αλλά για τα μαθήματα η τελική απόφαση είναι της Πολιτείας», προσθέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Φίλης καταλήγει λέγοντας πως την παραπάνω ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης «διατύπωσα προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. ως υπουργός Παιδείας κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά τη λήξη της προαναφερθείσας συνάντησής μας με τον κύριο Ιερώνυμο και τους άλλους τρεις εκπροσώπους της Εκκλησίας».

«Να απαντήσουν όσοι ήταν παρόντες»

Στα λεγόμενα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο αρχιεπίσκοπος: «Μπορούν να απαντήσουν στον κ. Φίλη όσοι ήταν παρόντες στη συνάντηση»

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος επισήμανε επίσης: «Μη θεωρήσουμε ότι υπάρχει αντιμαχία με τον κ. Φίλη για να την εκμεταλλεύονται. Αν υπάρχει ερώτημα ή απορία του κ. Φίλη μπορούν να την απαντήσουν όσοι ήταν παρόντες, ο κ. πρωθυπουργός, ο κ. Καμένος ή η κ. Γεροβασίλη ή ακόμη οι αρχιερείς που ήταν παρόντες εκείνο το βράδυ στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου».

vimaorthodoxias.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr