Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Καστορίας Σεραφείμ: "Χαίρε των Αγγέλων η χαρμονή" (ΒΙΝΤΕΟ)

Στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης πόλεως Καστοριάς χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, στην Ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στον Ακάθιστο Ύμνο, τον ύμνο προς την Παναγία μας, τον οποίον ψάλλουμε κάθε Παρασκευή εκάστου εβδομάδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Η Παναγία είναι το πρόσωπο εκείνο που υμνείται στον ουρανό και στη γη. Εκείνο το πρόσωπο που υμνολογείται από ολόκληρη την Εκκλησία. Όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, τιμούν και μακαρίζουν την Παναγία, κατά τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη.

Και συνέχισε ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ μιλώντας και ερμηνεύοντας έναν στίχο του Κανόνος του Αγίου Ιωσήφ του Υμνογράφου, που ψάλλεται στην Ακολουθία των Χαιρετισμών, «Χαίρε των Αγγέλων χαρμονή». Χαίρονται οι Άγγελοι όταν οι άνθρωποι μεγαλύνουν το πρόσωπο της Παναγίας, όταν την υμνολογούν, η οποία είναι η τιμιωτέρα των Χερουβείμ και η ενδοξωτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ.

Και η Παναγία είναι πάνω από τα τάγματα των Αγίων Αγγέλων, γιατί η Παναγία διηκόνησε το σχέδιο της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού. Κατέβασε τον Θεό στη γη. Η γαστέρα της χώρεσε τον ίδιο τον Θεό. Αυτή η γυναίκα προκάλεσε θαυμασμό και στις ουράνιες δυνάμεις, κατά τον Άγιο Επιφάνιο Επίσκοπο Κύπρου.

Είναι η χαρμονή των Αγγέλων γιατί είναι η οδηγήτρια. Οδηγεί τους ανθρώπους στη σωτηρία. Προετοιμάζει τους ανθρώπους για τη μετάνοια. Τους πιάνει από το χέρι και τους οδηγεί στον Υιό της.

Είναι η χαρμονή των Αγγέλων γιατί είναι η βασίλισσα του ουρανού και της γης. Ο Προφήτης Δαυίδ λέγει χαρακτηριστικά «παρέστη η βασίλισσα εκ δεξιών σου εν ιματισμώ διαχρύσω περιβεβλημένη και πεποικιλμένη». Και ρωτάει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς «Που βρίσκεται η Παναγία; Σε ποιο μέρος του ουρανού βρίσκεται η Παναγία;». Και απαντάει ο ίδιος «Η Παναγία βρίσκεται εκεί που είναι ο θρόνος του Θεού. Ή μάλλον, λέγει, η Παναγία είναι ο θρόνος πάνω στον οποίον κάθεται ο Θεός».

Και κατέληξε ο κ Σεραφείμ λέγοντας πως η Παναγία θα πρέπει να γίνει η βασίλισσα των καρδιών μας. Να γίνει το πρόσωπο εκείνο, μαζί με τον Υιό της, στα οποία θα πρέπει να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας, την προσοχή μας, την ευλάβειά μας και την καρδία μας.



Εκ της Ι.Μ.

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr