Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Θαύμα Παναγίας Βαρνάκοβας: Η Παναγία βγήκε μόνη Της μέσα από τις φλόγες

Δια στόματος της ηγουμένης της μονής Βαρνάκοβας Ναυπακτίας ομολογείται το Θαύμα που συντελέστηκε το μεσημέρι της Κυριακής 29 Ιανουαρίου 2017, όταν το ιστορικό μοναστήρι τυλίχθηκε στις φλόγες.

Η ηγουμένη Θεοδοσία, μιλώντας για όσο συγκλονιστικά συνέβησαν στη γυναικεία μονή έκανε λόγιο για θαύμα της Παναγίας, αφού την ώρα της απόλυτης καταστροφής, όταν η πύρινη λαίλαπα κατέκαιγε μανιασμένα ότι έβρισκε μπροστά της, δεν άγγιξε την εικόνα της Παναγίας της Βαρνάκοβας.

«Η λαίλαπα της φωτιάς τύλιγε στις φλόγες το μοναστήρι μας και πλησίαζε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας. Η εικόνα ήταν βιδωμένη, κατσαβίδι δεν υπήρχε, η αγωνία ήταν στο κατακόρυφο, έλεγα στην Παναγία “χωρίς εσένα δεν φεύγω από το μοναστήρι, θα καούμε και οι δύο” και ξαφνικά η εικόνα πέφτει πάνω μου και με τη βοήθεια άλλης μιας αδελφής μοναχής σώσαμε την εικόνα της Παναγίας μας,» δήλωσε η ηγουμένη Aθανασία Ανδρικοπούλου, η οποία πήρε στα χέρια της την εικόνα της Παναγίας της Βαρνάκοβας με το χαρακτηριστικό ράγισμα κατά μήκος στο πρόσωπο της Θεοτόκου.  Ένα ράγισμα που έγινε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, έπειτα από τοπικό σεισμό που συνέβη στις 15 Αυγούστου 1940, την ώρα του τορπιλισμού της Έλλης στην Τήνο.

Η Ηγουμένη Θεοδοσία

Τη στιγμή που η πύρινη λαίλαπα κατέκαιε ότι  υπήρχε στο μοναστήρι, σύμφωνα με την ηγουμένη, σε ένα από τους εσωτερικούς χώρους αιωρείτο μια σελίδα. 

Πρόκειται για μια σελίδα από το κεφάλαιο ΙΒ.6 προς Εβραίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου, η οποία ξεκινά: Ον γάρ αγαπά Κύριος παιδεύει, μαστιγοί δε πάντα υιόν ον παραδέχεται…

Σύμφωνα με τη μετάφραση του:
«διότι εκείνον που αγαπά ο Κύριος, τον παιδαγωγεί και τον μορφώνει διά μέσου των θλίψεων. Μαστιγώνει δε με ταλαιπωρίες κάθε υιόν, τον οποίον δέχεται κοντά του ως ιδικόν του.

Εάν δείχνετε υπομονήν  και δέχεσθε την παιδαγωγίαν αυτήν του Κυρίου, ας έχετε υπ΄ όψιν σας, ότι ο Θεός συμπεριφέρεται προς σας, σαν προς παιδιά του. Διότι υπάρχει κανένας υιός, τον οποίον δεν παιδαγωγεί με πολλούς τρόπους ο πατέρας;

Εάν όμως μείνετε χωρίς αυτήν την παιδαγωγίαν, εις την οποίαν έλαβαν μέρος και την εγεγύθυσαν όλα τα αληθινά παιδιά του Θεού, τότε δεν είστε γνήσια παιδιά του Θεού, αλλά νόθα…»

Πατρινή μαθηματικός η Ηγουμένη της Ι.Μ. Βαρνάκοβας που καταστράφηκε από τη χθεσινή πυρκαγιά Η Μητρόπολη Πατρών συμπαραστέκεται στην κατεστραμμένη από τη φωτιά Μονή Βαρνάκοβας

Το ιστορικό μοναστήρι της Φωκίδας, εκεί που υψώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης του 1821, που στέκει στην κορυφή των Βαρδουσίων, υπέστη σχεδόν ολική καταστροφή. Η εικόνα της Παναγίας και τα ιερά λείψανα που διασώθηκαν είναι τα μόνα που έμειναν ανέπαφα.

Οι 17 μοναχές που ζούσαν στην Ιερά Μονή η οποία κτίστηκε το 1077 μ. Χ. από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη, με τη συνδρομή των οικείων μητροπόλεων και των πιστών δηλώνουν αποφασισμένες να ξανακτίσουν το μοναστήρι.

Αποτέλεσμα εικόνας για ηγουμένη θεοδοσία της μονής βαρνάκοβας φωτο

Ήδη η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδας με ανακοίνωση της, ζητά τη βοήθεια των πιστών προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που υπέστη η μονή από την καταστροφική πυρκαγιά της 29η Ιανουαρίου που ξέσπασε από το λεβητοστάσιο.

Για την ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαρνακόβης, η Ιερά Μονή άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο μπορούν να συνδράμουν όσοι το επιθυμούν για την αναβίωση και πάλι της ιστορικής μονής.

Ο λογαριασμός έχει ανοιχτεί στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και ο αριθμός είναι:

IBAN Λογαριασμού GR7101104260000042654500125

Αριθμός Λογαριασμού 42654500125

Και για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να βοηθήσουν:
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
GR71 0110 4260 0000 4265 4500 125
SWIFT BIC: ETHNGRAA


Επίσης για πληροφορίες σχετικά με τη μονή μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο της Ιεράς Μητροπόλεως 22650 28224 και στο τηλ. της Μονής 6946 248 615.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας στο npress.gr καθώς και βίντεο και φωτογραφικό υλικό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.


choratouaxoritou.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr