Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Έξι παράδοξα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στην καρδιά

Ένα καρδιακό επεισόδιο δεν εκδηλώνεται πάντα τόσο δραματικά όσο στις ταινίες.
Είναι πιθανό ακόμη και να πάθει κάποιος έμφραγμα και να μην το αντιληφθεί καν.

Τα σημάδια δυσλειτουργίας της καρδιάς είναι πολλές φορές ανεπαίσθητα, με αποτέλεσμα να τα αποδίδουμε σε άλλες, λιγότερο σοβαρές αιτίες.

Δείτε μερικά παράδοξα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στην καρδιά.


1. Πρήξιμο στα πόδια


Το πρήξιμο είναι συνηθισμένη «παρενέργεια» της κατακράτησης υγρών, για παράδειγμα λόγω κατανάλωσης ενός πολύ αλμυρού γεύματος, μπορεί όμως να προκληθεί και από βλάβη σε βαλβίδα της καρδιάς. Όταν η καρδιά αδυνατεί να διατηρήσει τη φυσιολογική ροή αίματος, τα νεφρά λαμβάνουν λιγότερο αίμα και επομένως αντλούν λιγότερα υγρά από την κυκλοφορία για να περάσουν στα ούρα και εν συνεχεία να απορριφθούν από το σώμα. Τα υγρά που συνεχίζουν να κυκλοφορούν στο σώμα συσσωρεύονται κατ’ επέκταση στα διάφορα όργανα και στα κάτω άκρα. Ανησυχητικό είναι το πρήξιμο όταν επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και εξαπλώνεται σε άλλα σημεία του σώματος.

2. Πονοκέφαλοι


Ο σοβαρός πονοκέφαλος χαρακτηρίζει τόσο το εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και τη θρόμβωση. Ένα μεμονωμένο επεισόδιο κεφαλαλγίας δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, ωστόσο αν οι πονοκέφαλοι είναι συχνοί και έντονοι και συνοδεύονται από συμπτώματα όπως η ακαμψία στον αυχένα, η επίμονη κόπωση και η ζαλάδα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

3. Αίσθημα εξάντλησης

Η έλλειψη ύπνου και το έντονο στρες είναι μερικοί από τους δεκάδες λόγους που νιώθουμε ότι δεν έχουμε αρκετή ενέργεια. Όταν η εξάντληση είναι ακραία, ιδιαίτερα σε άτομα με σχετικά καλή φυσική κατάσταση, και «χτυπά» ξαφνικά (π.χ. ανεβαίνοντας τις σκάλες), μπορεί να υποδεικνύει ότι η καρδιά αδυνατεί να οξυγονώσει επαρκώς το σώμα.

4. Κράμπες στο στομάχι

Ο πόνος λόγω δυσλειτουργίας της καρδιάς δεν περιορίζεται στο στέρνο αλλά μπορεί να «ακτινοβολεί» χαμηλότερα. Ο πόνος στην περίπτωση αυτή είναι οξύς και δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλες προφανείς αιτίες (π.χ. καούρα, δυσπεψία).

5. Λιποθυμίες

Η λιποθυμία είναι αποτέλεσμα της απότομης πτώσης της πίεσης και αυτό μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, όπως η απότομη αλλαγή στάσης (ορθοστατική υπόταση). Η λιποθυμία όμως είναι επίσης σύμπτωμα βλάβης στις βαλβίδες της καρδιάς, αρρυθμίας ή ρήξης στην αορτή. Οι επαναλαμβανόμενες λιποθυμίες ή η λιποθυμία που συνοδεύεται και από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα αποτελεί βάσιμο λόγο επίσκεψης στον γιατρό.

6. Αίσθημα πίεσης στην πλάτη


Το αίσθημα πίεσης στο στήθος είναι κλασικό σύμπτωμα εμφράγματος. Το ίδιο ισχύει όμως και για την πίεση στην πλάτη, ιδίως εάν συνοδεύεται από ταχυπαλμία, δύσπνοια και πόνο στο χέρι.

Πηγή: womenshealthmag.com , onmed.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr