Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος: Χωρίς την Ελλάδα δε νοείται Ευρώπη

Ήταν Σάββατο 9 Μαΐου 1998, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο φωτισμένος αυτός ιεράρχης, ανέβαινε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.
Σύσσωμη η Θρησκευτική, Πολιτειακή, Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία της χώρας, αλλά και πλήθος ευσεβών πιστών είχαν κατακλύσει τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπου ο Μακαριστός Χριστόδουλος μίλησε «για την Ελλάδα όπου βρίσκεται η καρδιά της Ευρώπης και χωρίς Ελλάδα δε νοείται Ευρώπη».

Φανερά συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υποσχέθηκε τότε ότι θα υπερμάχεται τα δίκαια της Εκκλησίας. Δάκρυσε, μάλιστα, συναισθανόμενος τη μεγάλη ευθύνη που αναλάμβανε απέναντι στον πιστό λαό της Ελλάδας.

Ο λόγος  εκείνος του Αρχιεπισκόπου συγκλόνισε τους Πιστούς,  μίλησε κατευθείαν στην καρδιά τους. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, όμως, ήδη από εκείνη τη μέρα της ενθρόνισής του μίλησε με λόγια που σήμερα, μοιάζουν να ήταν προφητικά…

Ο Μακαριστός Χριστόδουλος μίλησε τότε «για την Ελλάδα όπου βρίσκεται η καρδιά της Ευρώπης και χωρίς Ελλάδα δε νοείται Ευρώπη«. Για να συνεχίσει στο ίδιο πνεύμα : » Η Ευρώπη αναζητά την ψυχή της. Οι ειδήμονες αναγνωριζόυν ότι δεν μπορεί να σταθεί Ευρώπη, χωρίς ενιαίο πνευματικό προσανατολισμό, χωρίς κοινή κοσμοθεωρία. Είμαστε ισότιμα μέλη της Ευρώπης και κανείς εχέφρων δε νοείται να το αφμισβητήσει. Ιστορικά η Ευρώπη στην Ορθοδοξία την ίδια την υπόσταση και επιβίωσή της. Χωρίς τη ρωμιοσύνη η Ευρώπη είναι αδιανότητη. Μας συμφέρει να είμαστε στην Ευρώπη, αλλά με ενσυνείδητη παρουσία ότι είμαστε Έλληνες και αυτό είναι η μεγαλύτερη προσφορά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μένουμε στην Ευρώπη, αλλά όχι ως φτωχοί συγγενείς«, είχε τονίσει μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.


Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

dogma.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr