Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 22 Ιανουαρίου 2017

(Λουκ. ιθ´ 1-10)
Τω καιρώ εκείνω, διήρχετο ο ᾿Ιησούς την ᾿Ιεριχώ· και ιδού ανήρ ονόματι καλούμενος Ζακχαίος, και αυτός ην αρχιτελώνης, και ούτος ην πλούσιος, και εζήτει ιδείν τον ᾿Ιησούν τις εστι, και ουκ ηδύνατο από του όχλου, ότι τη ηλικία μικρός ην.
Και προδραμών έμπροσθεν ανέβη επί συκομορέαν, ίνα ίδη αυτόν, ότι εκείνης ήμελλε διέρχεσθαι. Και ως ήλθεν επί τον τόπον, αναβλέψας ο ᾿Ιησούς είδεν αυτόν και είπε προς αυτόν· Ζακχαίε, σπεύσας κατάβηθι· σήμερον γαρ εν τω οίκω σου δεί με μείναι.

Και σπεύσας κατέβη, και υπεδέξατο αυτόν χαίρων. Και ιδόντες πάντες διεγόγγυζον λέγοντες ότι παρά αμαρτωλώ ανδρί εισήλθε καταλύσαι. Σταθείς δε Ζακχαίος είπε προς τον Κύριον· ᾿Ιδού τα ημίση των υπαρχόντων μου, Κύριε, δίδωμι τοις πτωχοίς, και ει τινός τι εσυκοφάντησα, αποδίδωμι τετραπλούν. Είπε δε προς αυτόν ο ᾿Ιησούς ότι σήμερον σωτηρία τω οίκω τούτω εγένετο, καθότι και αυτός υιός ᾿Αβραάμ εστιν. ῏Ηλθε γαρ ο Υιός του ανθρώπου ζητήσαι και σώσαι το απολωλός.

Απόδοση στη νεοελληνική:

Εκείνο τον καιρό, ο ᾿Ιησούς περνούσε μέσα από την ῾Ιεριχώ. ᾿Εκεί υπήρχε κάποιος, που το όνομά του ήταν Ζακχαίος. ῏Ηταν αρχιτελώνης και πλούσιος. Αυτός προσπαθούσε να δεί ποιος είναι ο ᾿Ιησούς· δεν μπορούσε όμως εξαιτίας του πλήθους και γιατί ήταν μικρόσωμος. ῎Ετρεξε λοιπόν μπροστά πριν από το πλήθος κι ανέβηκε σε μια συκομουριά για να τον δεί, γιατί θα περνούσε από κεί.

῞Οταν έφτασε ο ᾿Ιησούς στο σημείο εκείνο, κοίταξε προς τα πάνω, τον είδε και του είπε· «Ζακχαίε, κατέβα γρήγορα, γιατί σήμερα πρέπει να μείνω στο σπίτι σου».᾿Εκείνος κατέβηκε γρήγορα και τον υποδέχτηκε με χαρά. ῞Ολοι όσοι τα είδαν αυτά διαμαρτύρονταν κι έλεγαν ότι πήγε να μείνει στο σπίτι ενός αμαρτωλού. 

Τότε σηκώθηκε ο Ζακχαίος και είπε στον Κύριο· «Κύριε, υπόσχομαι να δώσω τα μισά από τα υπάρχοντά μου στους φτωχούς και ν’ ανταποδώσω στο τετραπλάσιο όσα έχω πάρει με απάτη».῾Ο ᾿Ιησούς, απευθυνόμενος σ’ αυτόν, είπε· «Σήμερα αυτή η οικογένεια σώθηκε· γιατί κι αυτός ο τελώνης είναι απόγονος του ᾿Αβραάμ. ῾Ο Υιός του ᾿Ανθρώπου ήρθε για ν’ αναζητήσει και να σώσει αυτούς που έχουν χάσει τον δρόμο τους».

synodoiporia.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr