Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Το έθιμο με τα καραβάκια της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα

Η παράδοση, όσο και αν προσπάθησαν και συνεχίζουν με ζήλο κάποιοι να την ξεριζώσουν, είναι χαραγμένη στα κύτταρα του Γένους μας και τα παιδιά της γενιάς των εσχάτων καιρών...
της παρακμής και της επίπλαστης ευδαιμονίας, να είμαστε βέβαιοι πως θα την διαφυλάξουν, διότι είναι φωτεινός οδοδείκτης στην εποχή του θλιβερού πολέμου που ζούμε, για να λαλήσει στην καρδιά μας την ειρήνη, οδηγώντας με ασφάλεια εκείνους που ζητούν την Αλήθεια, εις τον αληθινό π ρ ο ο ρ ί σ μ ο μας.

Στις 3 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, παραμονή της Αγίας Βαρβάρας μόλις σουρουπώσει από κάθε γωνιά της πόλης της Δράμας, προβάλλουν οι μικροί καπετάνιοι.

Σημείο συνάντησης; Μα φυσικά η μεγάλη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας.

Η λίμνη που στον πυθμένα της βρίσκονται τα θεμέλια από το παλιό εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας.

Σύμφωνα με το θρύλο που τυλίγει τις πηγές της πόλης, όταν το 1830 η Δράμα κατακτήθηκε από τους Τούρκους, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας γκρεμίστηκε για να χτιστεί στη θέση του ένα τζαμί. Τα σχέδια των κατακτητών όμως άλλαξαν… ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας η περιοχή πλημμύρισε με νερό και έτσι το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ. Από τότε η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της Δράμας και ακριβώς απέναντι από τη λίμνη με τα θεμέλια, χτίστηκε η καινούρια εκκλησία που αφιερώθηκε στην Αγία που έσωσε το εκκλησάκι της. Έκτοτε, στις 4 του Δεκέμβρη κάθε χρόνο η πόλη της Δράμας τιμά τη μνήμη της πολιούχου της, του Ιερότατου Ρόδου, που την Εκκλησία του Χριστού ευωδίασε, όπως γράφει ο υμνωδός!

Το θρύλο αυτό ακολούθησε το έθιμο με τα καραβάκια, όπου την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας μετά τη λιτανεία, ο κόσμος έστελνε στο βυθισμένο εκκλησάκι το κεράκι του για την Αγία πάνω σε ένα σανίδι από ξύλο.

Τα χρόνια που πέρασαν από τότε είναι πολλά και οι εποχές εκείνες έφυγαν ανεπιστρεπτί. Και όμως το έθιμο με τα κεράκια στη λίμνη έμεινε. Μόνο που τα κεράκια τώρα ταξιδεύουν πάνω σε καράβια φτιαγμένα από παιδικά χεράκια, δημιουργώντας μια πανέμορφη και μοναδική ατμόσφαιρα. Ότι καιρό και να έχει, χιόνι, βροχή ή τσουχτερό κρύο πάντα στις 3 Δεκεμβρίου μόλις σουρουπώσει οι μικροί καραβοκύρηδες βρίσκονται στις θέσεις τους και καμαρώνουν το καράβι τους μέχρι να καεί ή να πλεύσει μακριά μαζί με τα υπόλοιπα.

Απλόχερα χαρίζει η Αγία Μεγαλομάρτυς μας Βαρβάρα, προστάτιδα των παιδιών της πόλεως της Δράμας και του Πυροβολικού μας την ευλογία της και τα πλεούμενα που με πόθο οι φωτεινές παιδικές ψυχές ναυπήγησαν, έρχονται να συναντήσουν και να τιμήσουν στις 6 του Δεκέμβρη, έναν ακόμα μεγάλο αγαπημένο Άγιο του λαού μας, τον Άγιο Νικόλαο τον θαυματουργό, τον προστάτη των ναυτικών μας και του πολεμικού μας ναυτικού.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, ευχόμενοι οι Άγιοι Βαρβάρα, ο Άγιος Σάββας και ο Άγιος Νικόλαος, να πρεσβεύουν αενάως στον Κύριο, για τη σωτηρία των ψυχών ημών.

Α.Δ.

pentapostagma.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr