Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Μοναστηριακή συνταγή: Ρεβίθια φούρνου

Τα όσπρια, όπως είναι τα ρεβίθια, αποτελούν μια από τις βασικότερες κατηγορίες τροφίμων της μεσογειακής διατροφής. Ανέκαθεν ο ρόλος τους ήταν πρωταρχικός...
στην κάλυψη βασικών αναγκών των ανθρώπων σε ενέργεια και πρωτεΐνες και είναι πηγή ανεκτίμητων ουσιών για την ανθρώπινη υγεία.

Για τα Ρεβίθια φούρνου θα χρειαστούμε:
1 κιλό ρεβίθια, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή λιωμένα, 1 κουταλιά ρίγανη, 2 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες, Αλάτι και κόκκους μαύρο πιπέρι, 1 ματσάκι ψιλοκομμένο σέλινο, 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού.

Έχουμε αφήσει τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ σε μπόλικο νερό, για να μουλιάσουν, ακριβώς όπως κάνουμε και με άλλα όσπρια, όπως οι γίγαντες.  Το πρωί τα ξεπλένουμε καλά, τα βράζουμε για λίγη ώρα και μετά τα βάζουμε σε πήλινο σκεύος (καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ένα ευρύχωρο πήλινο σκεύος ή μία γάστρα φούρνου) μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (τα οποία αν θέλετε μπορείτε να έχετε τσιγαρίσει) προσθέτοντας και μία κούπα από το νερό που τα βράσαμε. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 με 200 βαθμούς για περίπου 2 ώρες. Προσθέτουμε το λεμόνι και σερβίρουμε.

dogma.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr