Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Κύπρος: Τι φέρεται να συμβούλευσε ο Αρχιεπίσκοπος τη μητέρα μοναχού;

Εσάς, έναν άνθρωπο με 14 χρόνια σπουδές και με διδακτορικό, σας φαίνεται λογικό να είναι στον Μαχαιρά και να κάνει γλυκό του αθασιού;» ρώτησε η μητέρα του μοναχού Ιουστίνου τον...
δικηγόρο του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, Μάριο Χαρτσιώτη, ο οποίος προσπαθούσε να πείσει πως πρόβλημα έχει η ίδια και όχι ο γιος της. «Αφήστε τα γλυκά και απαντήστε μου, ποια προοπτική βλέπετε για τον γιο σας στην Εκκλησία;» υπέδειξε ο δικηγόρος, αντεξετάζοντας τη χθες στην υπόθεση προσηλυτισμού που εκδικάζεται ενώπιον του δικαστηρίου κατόπιν αγωγής που καταχώρησαν οι γονείς του μοναχού.

«Ο Αρχιεπίσκοπος μού είπε, τι γυρεύκει αυτός ο επιστήμονας μέσα στη Μονή;» συνέχισε η μητέρα του μοναχού, Μαρία Θεοδούλου. Είπε, επίσης, πως ο Αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος στους γέροντες, της είπε: «Κουμάνταρε τον γιο σου, διότι εν να σου τον πελλάνουν». Η κ. Θεοδούλου ανέφερε πως, αφότου είδε τον γιο της στα ράσα, δεν μπόρεσε να περάσει ξανά το κατώφλι της εκκλησίας, παρόλο που, όπως είπε, προηγουμένως πήγαινε κάθε Κυριακή εκκλησία και νήστευε Τετάρτη και Παρασκευή.

Ο δικηγόρος του Μητροπολίτη Λεμεσού προσπάθησε να δημιουργήσει ρήγματα στην αξιοπιστία της μάρτυρος, κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του δικηγόρου της, Χρίστου Κληρίδη, αλλά και του ιδίου του δικαστή Χάρη Πογιατζή, ο οποίος υπέδειξε ότι κάποιες από τις ερωτήσεις δεν είχαν σχέση με την υπόθεση. Ο κ. Χαρτσιώτης προσπάθησε επίσης να περάσει το μήνυμα πως δεν έχουν πρόβλημα οι μοναχοί ή οι διαδικασίες που ακολουθούνται στα μοναστήρια, αλλά η ίδια η μητέρα του μοναχού, η οποία δεν αποδέχτηκε το γεγονός ότι ο γιος της έγινε μοναχός.

Αρχικά, η κ. Θεοδούλου ρωτήθηκε για τη σχέση της με τον Θεό και απάντησε: «Πριν μπει ο γέροντας στη ζωή μας, είχα μια συνηθισμένη χριστιανική ζωή. Πήγαινα εκκλησία κάθε Κυριακή, νήστευα Χριστούγεννα και Πάσχα, πήγαινα εκκλησία Μεγάλη Εβδομάδα, είχα τον δικό μου πνευματικό και μεγάλωνα τα παιδιά μου με βάση τους χριστιανικούς κανόνες, όπως με διαπαιδαγώγησε η οικογένειά μου. Βαθιά θρησκευόμενη η μητέρα μου. Μεγάλωσα σε μία οικογένεια με ζωντανές θρησκευτικές χριστιανικές αξίες».

Σχολιάζοντας σχετική παρατήρηση του δικηγόρου του Μητροπολίτη Λεμεσού είπε: «Ο γέροντας μπήκε στη ζωή μας αρχές του 2002. Τότε ο Γιώργος μού είπε ότι ακολουθεί χριστιανική πορεία και στην αρχή αυτό μου φάνηκε σωστό και ενδιαφέρον. Ερχόταν σπίτι, μιλούσαμε, συζητούσαμε και μπορώ να πω ότι σε ορισμένα πράγματα είχα διαφωνίες, αλλά τα δεχόμουν. Όμως, μετά τη διαμονή του το Πάσχα του 2002 στη Μονή Μαχαιρά, οι ανησυχίες μου έγιναν πιο έντονες διότι πρόσεξα πάνω στον Γιώργο μια μεταστροφή η οποία μου φάνηκε αφύσικη».

Όπως είπε, για την ίδια δεν άλλαξε οτιδήποτε από την «είσοδο» του γέροντα στη ζωή της οικογένειάς της. Ερωτηθείσα ως προς το πώς άλλαξε η συμπεριφορά της έναντι της θρησκείας, είπε: «Από την ημέρα που αντίκρισα το γιο μου με ράσο χωρίς καμιά προειδοποίηση, δεν μπορώ να μπω μέσα στην εκκλησία. Προσπάθησα να μπω στον εσπερινό, αλλά αισθάνθηκα να τρέμω και δεν με κρατούσαν τα πόδια μου. Έκτοτε προσπάθησα επανειλημμένα να μπω και αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να το κάνω, κόβεται η αναπνοή μου». Ερωτηθείσα αν εξομολογείται απάντησε καταφατικά.

«Από το 2009 έχετε αποκοπεί από τη θρησκεία» σχολίασε ο κ. Χαρτσιώτης, για να πάρει την απάντηση ότι έχει αποκοπεί από την εκκλησία στην οποία δεν μπορεί να μπει για ψυχολογικούς λόγους. Δεν μπορώ να ακούω ψαλμωδίες, είπε. Όταν ρωτήθηκε αν έκανε κάτι για να ξεκαθαρίσει όλα αυτά μέσα της, ανέφερε ότι απευθύνθηκε σε πνευματικούς (τους ιερείς Τέλλο και Σάββα) και πρόσθεσε πως ούτε και αυτοί μπόρεσαν να τα ξεκαθαρίσουν.

Ο δικηγόρος του Μητροπολίτη Λεμεσού τής υπέβαλε: «Δεν μπορέσατε να τα ξεδιαλύνετε μέσα σας λόγω του έντονου πάθους που έχετε έναντι ορισμένων προσώπων. Δεν σας αφήνουν οι εμμονές σε ορισμένα πρόσωπα. Ουδέποτε θα σας αφήσουν οι εμμμονές να δείτε». «Το απορρίπτω» απάντησε η κ. Θεοδούλου, η οποία πρόσθεσε πως ο πατήρ Τέλλος έβρισκε εύστοχες τις απορίες της.

Πουλήθηκαν τα DVD, λέει ο Αθανάσιος

Η μάρτυρας ανέφερε ότι αποτάθηκε σε ψυχολόγους, οι οποίοι τη διαβεβαίωσαν πως δεν υποφέρει από εμμονές, σε αντίθεση με τη θέση του ηγουμένου Μαχαιρά, ο οποίος της είπε ότι «μπήκε ο δαίμονας μέσα της». Το είπα στον πατέρα Τέλλο και μου είπε «για τ’ όνομα του Θεού, τι είναι αυτά τα πράγματα που λες, δεν συμβαίνουν. Να αισθάνεσαι ευλογημένη και όχι δαιμονισμένη».

Ερωτηθείσα από τον δικηγόρο του Μητροπολίτη Λεμεσού αν θέλει χρήματα, είπε πως αν βρει απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει και αν ο γιος της πάρει τη θέση που του αξίζει στην Εκκλησία, δεν θέλει κανένα χρηματικό ποσό. Ο κ. Χαρτσιώτης υποστήριξε, επίσης, πως ο πρώην μοναχός, ο οποίος παρέδωσε τα DVD με τις ομιλίες του Μητροπολίτη Λεμεσού στον σύζυγό της, προηγουμένως είχε αποταθεί στον Μητροπολίτη Λεμεσού και του ζήτησε χρήματα για να μη τα δώσει αλλού. Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος ανέφερε ότι απλώς πρόκειται για ομιλίες του οι οποίες δεν πληρώνονται, και έτσι, όπως υπέβαλε ο κ. Χαρτσιώτης, «τελικά τα DVD πουλήθηκαν στον πατέρα του μοναχού».

του Γιώργου Βασιλείου, philenews.gr


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr