Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Σφοδρή επίθεση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου κατά Ν.Αναστασιάδη: «Θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε νέα Αλεξανδρέττα»

Εμμεση αλλά σφοδρή επίθεση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη εξαπέλυσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο οποίος σε σημερινό...
του μήνυμα προς τους πιστούς για τα Χριστούγεννα, καταγγέλλει «άκρως επικίνδυνες ατραπούς, τυφλά χρονοδιαγράμματα και μεθοδεύσεις στο Κυπριακό» στις οποίες έχει αποδυθεί ο πρόεδρος. 

Μάλιστα για πρώτη φορά είπε ότι η συμφωνία που πάει να κλείσει ο Ν.Αναστασιάδης οδηγεί σε μία «νέα Αλεξανδρέττα».

Με τη συνθήκη της Άγκυρας το 1921, το σαντζάκι της Αλεξανδρέττας ενώθηκε με την Συρία που τότε αποτελούσε στο γαλλικό προτεκτοράτο. Αργότερα, το 1939, προσαρτήθηκε στην Τουρκία μετά από δημοψήφισμα στο οποίο δεν επιτράπηκε να ψηφίσουν οι Αραβες με διάφορες προφάσεις και ενώ η περιοχή είχε καταληφθεί από τουρκικά στρατύματα με την άδεια της Γαλλίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε χαρατηριστικά ότι δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή η παραμονή των εποίκων για «να μην οδηγηθούμε σε μια νέα Αλεξανδρέττα στην Κύπρο».

Η Εκκλησία της Κύπρου, έτσι, παίρνει θέση κατά της μεθόδευσης Αναστασιάδη και στέκεται απέναντι σε όποιους θέλουν να μετατρέψουν το κράτος σε κοινότητα.

Ο ίδιος ο Ν.Αναστασιάδης προσέρχεται στην Αρχιεπισκοπή και να ενημερώσει την Ιερά Σύνοδο, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Συνόδου.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην εγκύκλιο του, η οποία διαβάστηκε σήμερα σε όλες τις Εκκλησίες της Κύπρο, αναφέρει ότι στην αγαλλίαση της πνευματικής χαράς των Χριστουγέννων αντιπαραβάλλονται για 43η χρονιά οι ταλαιπωρίες της κατοχής, η αδιαφορία των ισχυρών της γης και η αγωνία για το μέλλον.

«Ταυτόχρονα, όμως, προβάλλει επιτακτικά και το καθήκον μας για υπεράσπιση της πατρίδας μας, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που ενώ σε μια πορεία σαράντα και πλέον ετών, λεγόμενων διακοινοτικών συνομιλιών, κατέληξε σε αδιέξοδο, και θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε την πορεία μας, συρόμαστε και πάλι σε άκρως επικίνδυνες ατραπούς, ακολουθώντας, τυφλά, χρονοδιαγράμματα και μεθοδεύσεις, που καθορίστηκαν και εξαγγέλθηκαν, πριν από καιρό, από τον εγκάθετο της κατοχής στην Κύπρο», προσθέτει.

Το καθήκον αυτό επιβάλλει, με επίγνωση των ευθυνών μας απέναντι στην υπερτρισχιλιετή ιστορία μας, «να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και διαγράψουμε πορεία εξόδου από τα αδιέξοδα», αναφέρει επίσης ο κ. Χρυσόστομος.

Κατηγορεί δε την Τουρκία ότι αφού πέτυχε, με την παγίδευση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες, να ξεχασθεί από τη διεθνή κοινότητα η φύση του προβλήματός μας, «δεν κρύβει πια τον τελικό και μόνιμο στόχο της, την κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου».

Τον στόχο αυτό, υποστηρίζει ο Κύπρου Χρυσόστομος, η Τουρκία επιδιώκει να υλοποιήσει κυρίως με την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι' αυτό, προσθέτει, «και αναφέρεται συνεχώς σε "εκλιπούσα" Κυπριακή Δημοκρατία και επιμένει στη δημιουργία εξ υπαρχής νέου κράτους».

Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε πως όσο υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία συνυπάρχουν και τα ψηφίσματα των ΗΕ και οι αποφάσεις της ΕΕ, που τη θωρακίζουν και δεν μπορεί η Τουρκία να νομιμοποιήσει την κατοχή της στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο το νέο κράτος που θα προκύψει θα είναι αθωράκιστο. «Για να προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα χρειάζεται τη συγκατάθεση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου, που δεν θα την έχει. Θα είμαστε, τότε, όμηροι στα χέρια της Τουρκίας. Γι' αυτό και δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να προσυπογράψουμε μια τέτοια λύση», είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή η παραμονή των εποίκων για «να μην οδηγηθούμε σε μια νέα Αλεξανδρέττα ή να υπάρξουν ασάφειες, που θα επιτρέπουν την επιστροφή τους στην Κύπρο».

25/12/2016, pronews.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr