Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Χριστούγεννα αύριο∙ Έρχεται Εκείνος και μας Χαρίζει προνόμια και δικαιώματα

Χριστούγεννα  αύριο∙ Είναι  μαζί μας ο Θεός! Όσο  και αν εμείς δεν  Τον θέλουμε,   Εκείνος έρχεται και  μας  χαρίζει προνόμια  και δικαιώματα. 
Μας το λέει αύριο ο  Απόστολος Παύλος  σαλπίζοντας  τα  οφέλη της  Θείας  Ενανθρώπισης. 
Όταν σβήσουν τα φώτα τα εορταστικά,  σαν πάψουν οι ευχές  και τα κάλαντα,  καθώς θα  κλείσει η Εκκλησία τα υμνολογικά  της  βιβλία  και προχωρήσει το  ημερολόγιο  στην  επόμενη  του Αγίου Δωδεκαημέρου  περίοδο, ο άνθρωπος μπορεί να  αναλογισθεί:    γιατί  συνέβησαν  τότε  τα γεγονότα  της Βηθλεέμ τότε και γιατί  τα ξαναζούμε  εμείς σήμερα.   Τι εξυπηρετεί η κατάσταση αυτή;

Χρειάζεται  ανανέωση  της μνήμης και  επικαιροποίηση  του μηνύματος  που εκπέμπουν οι γιορτές , όχι για  να περάσουμε καλά  εμείς κάποιες  ημέρες, αλλά  για να ζήσουμε όλοι   τέλεια και  για πάντα.

Μας υιοθετεί ο  Κύριος μέσα απ’ την φάτνη,   μας χαρίζει   το δικαίωμα   να ζούμε  ελεύθερα από τα δεσμά του  διαβόλου και μας παρέχει  το προνόμιο να Τον αναγνωρίζουμε, να Τον αποδεχόμαστε και να Τον  προσφωνούμε  ως  Πατέρα.   Αποκτήσαμε μαζί  Του  «οικογενειακή»  σχέση.   Μπορούμε  να Του πούμε πλέον  ότι θέλουμε   στην προσευχή  ως  παιδιά στον   λογικό Πατέρα.    Παρά  τις  αποστασίες μας και τις  αστοχίες μας τον αντικρίζουμε,   του μιλάμε, του  ζητάμε,   Τον παρακαλούμε  για ότι νομίζουμε ότι  θα μας  βελτιώσει την εδώ ζωή μας  και  ελπίζουμε στο έλεός  Του  και για την άλλη.

Όπως  κάθε άνθρωπος  έχει έναντι  του  φυσικού  του πατέρα  δικαιώματα,   κατ’  αντιστοιχία έχουμε   και εμπρός στον Θεό.   Είναι το δικαίωμα  μας κληρονομικά.    Όχι υλικών αγαθών,   αλλά άυλης προσφοράς. Να μας   παρέχει  την προστασία   Του, την χάρη Του και το δικαίωμα  της σωτηρίας.   Έχουμε ελπίδα  πλέον ότι  ο αγώνας μας   μπορεί να μην τον  εκτιμήσουν,  αξιοποιήσουν,  επιβραβεύουν οι άνθρωποι∙  δεν θα συμπεριφερθεί  όμως  έτσι ο Κύριος.   Είναι  Θεάνθρωπος και μας  δέχεται με τα πλεονεκτήματα-   χαρίσματα  και  τα  μειονεκτήματα-αμαρτήματα   που φέρουμε.   Αυτά είναι τα  προνόμια και τα δικαιώματα  που απορρέουν από  την αυριανή  γιορτή.

Ο Θεός  είχε  υποσχεθεί    ότι θα έρθει,   ήρθε ο  κατάλληλος  χρόνος και  εκπλήρωσε   ότι  είχε  προείπει  ποικιλότροπα.   Από την απόφασή  Του αυτή είμαστε  εμείς  οι κερδισμένοι,  ας αναλογισθούμε  την ευθύνη μας και  τις υποχρεώσεις μας.  Η πίστη είναι αναγκαία  προϋπόθεση   για να  ορθώσουμε λόγο  ειλικρίνειας,    ικεσίας και παράκλησης  και να λαμβάνουμε   ευλογία, παρηγοριά  και  λύτρωση.

Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Χρυσόπουλος 


dogma.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr