Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αποτελεί διαταραχή του πεπτικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από την κίνηση οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο.
Το βασικότερο σύμπτωμα της ΓΟΠ είναι η καούρα, κυρίως λόγω κατάκλισης αμέσως μετά το γεύμα ή της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών.

Όταν τα συμπτώματα της ΓΟΠ εκδηλώνονται δύο ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα για διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων τότε η διαταραχή θεωρείται χρόνια.

Το πρώτο και βασικότερο βήμα για την αποτελεσματική διαχείριση της ΓΟΠ είναι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.

Τροφές που συνδέονται με συχνότερες κρίσεις είναι οι εξής:

- Κόκκινο κρέας

- Λάδια και τροφές με πολλά λιπαρά

- Τροφές με μεγάλη ποσότητα αλατιού

- Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά

- Σοκολάτα και προϊόντα που περιέχουν σοκολάτα

- Προϊόντα που περιέχουν μέντα

- Όξινες τροφές, όπως τα εσπεριδοειδή και η σάλτσα ντομάτας

- Πικάντικα φαγητά

Από την άλλη, ορισμένες τροφές φαίνεται να επιδρούν ανακουφιστικά στα συμπτώματα της ΓΟΠ ή και να προλαμβάνουν τις κρίσεις. Ορισμένες από αυτές είναι:

- Προϊόντα με πρωτεΐνες αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, όπως ο τόνος, ο σολομός, τα αμύγδαλα και οι φακές

- Πηγές καλών υδατανθράκων, όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά και ορισμένοι σπόροι

- Αυγά, παρά τη σημαντική ποσότητα χοληστερόλης που περιέχουν

Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι ωφέλιμη είναι η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών και προβιοτικών για την πρόληψη των κρίσεων της ΓΟΠ.

medicalnewstoday.com, onmed.gr


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr