Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Ο Πανάγιος Τάφος και ο Ελληνισμός

Με δέος παρακολουθούμε τις εργασίες της επιστημονικής ομάδας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας κ. Τόνιας Μαροπούλου για την αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου του Κυρίου στον Ναό της Αναστάσεως, στα Ιεροσόλυμα.
Εργασίες οι οποίες έρχονται να αποκαταστήσουν τις φθορές του χρόνου, αφού το 1810 έγινε για τελευταία φορά η συντήρηση του Τάφου. Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, κάτω από την σημερινή πλάκα, η οποία σκεπάζει τον Τάφο, βρέθηκε μία πλάκα που χρονολογείται από το 1550, αφού ανακαλύφθηκε χαραγμένος πάνω της ο χαρακτηριστικός σταυρός των Σταυροφόρων.  Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθή και να παραδοθή μέχρι τα τέλη του μηνός Μαρτίου του 2017, ώστε η τελετή της αφής του Αγίου Φωτός να πραγματοποιηθή μέσα στο αποκαταστημένο Ιερό Κουβούκλιο.

Αξιοπρόσεκτο είναι ότι ο Ελληνισμός παρ’ όλη την κρίση συνεχίζει να μεγαλουργή, αφού επιστήμονες πολύ υψηλού κύρους θέτουν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους σε έργα πολιτισμού, κάτι που χαρακτηρίζει διαχρονικά τον Ελληνισμό. Ο πολιτισμός που παράγει αυτός ο τόπος στο πέρασμα των αιώνων σχετίζεται τόσο με το θείο όσο και με τον άνθρωπο.

Κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και με τις εργασίες αποκαταστάσεως του Παναγίου Τάφου, όπου η ελληνική ομάδα επιστημόνων νυχθημερών προσφέρει τον κόπο της για την αποκατάσταση και περαιτέρω αποκάλυψη του σπουδαιοτέρου ανθρωπίνου μνημείου, αφού, όπως γνωστοποιήθηκε, θα ανοιχθή μικρό παραθυράκι, ώστε το εσωτερικό του Παναγίου Τάφου να είναι ορατό στους πιστούς.

Το γεγονός αυτό μας υποδεικνύει τις υποχρεώσεις της Ελλάδος ως Μητροπολιτικής χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σήμερα σχεδόν ένα αιώνα μετά από την καταστροφή του Ελληνισμού στην Μικρά Ασία αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, τον εκτοπισμό του από την Αίγυπτο, τις διώξεις των ελληνικών κοινοτήτων από την Κριμαία, την Οδησσό και την Ρουμανία και βέβαια την εγκατάλειψή του στην Μεγάλη Ελλάδα, στην Κάτω Ιταλία, κανείς δεν αναρωτιέται, εάν υπάρχη και ζη ο Ελληνισμός στους χώρους αυτούς.

Πριν από ένα αιώνα σχεδόν ο Ελληνισμός ανθούσε στους τόπους αυτούς και είχε κυρίαρχη θέση. Σήμερα είναι παρηκμασμένος, ξεχασμένος,  όμως υπάρχει και συνεχίζει να ζη. Κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται με τον τρόπο που εργάζονται οι επιστήμονες για την αποκατάστηση του σπουδαίου αυτού μνημείου, δηλαδή χωρίς παρεμβάσεις από την χώρα του Ισραήλ.

Έτσι αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη στους χώρους αυτούς. Δυστυχώς, όμως μένουν ανεκμετάλλευτα τα δικαιώματα που έχουμε από την ελληνική Πολιτεία. Δικαιώματα τα οποία δεν περιορίζονται στο παρελθόν, αλλά έχουν ισχύ τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Διότι τόσο ο Ελληνισμός βρίσκεται σε χειμέρια νάρκη στις περιοχές της Κάτω Ιταλίας, όπως αποκαλύπτεται από ανθρώπους που ζουν στους τόπους αυτούς, όσο και ο Χριστιανισμός παραμένει ζωντανός στην γειτονική Τουρκία, όπως παρουσιάζεται από αποκαλυπτικά στοιχεία σε έρευνα τουρκικής εφημερίδας, που καταγράφει μόνο τα τελευταία τρία χρόνια στην Τουρκία τον αριθμό των 8.000.000 πωλήσεων Αγίων Γραφών, στην τουρκική γλώσσα!!!

Το πρόβλημα έγκειται στην Μητροπολιτική Ελλάδα, η οποία ηθελημένα η αθέλητα αδιαφορεί για τους τόπους αυτούς. Και μάλιστα σε αυτήν την κομβική στιγμή της ιστορίας, όπου η παγκόσμια σκηνή έχει στραφή για άλλη μία φορά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, ενώ δικαιωματικά θα έπρεπε να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι σχεδόν απούσα και όχι μόνο απούσα, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να απολέση εδάφη στο Ανατολικό Αιγαίο λόγω των πλουσίων κοιτασμάτων πετρελαίου που υπάρχουν και τα οποία έχουν γίνει μήλο της έριδος από “γείτονες και φίλους”. Το μέλλον θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δικαιώση και πάλι τον Ελληνισμό, αρκεί οι Έλληνες να αντιληφθούμε τι είχαμε, που φτάσαμε, τι έφταιξε και που πρέπει να φτάσουμε.

orthodoxostypos.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr